Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tutkimus: Kourallinen pähkinöitä päivässä vähentää diabeteksen vaaraa

Kotimaa
 
Teppo Johansson
Saksanpähkinät paransivat tutkittavien ruokavalion laatua, tutkijat havaitsivat. Niitä syöneiden verisuonten pintasolut olivat paremmassa kunnossa.
Saksanpähkinät paransivat tutkittavien ruokavalion laatua, tutkijat havaitsivat. Niitä syöneiden verisuonten pintasolut olivat paremmassa kunnossa. Kuva: Teppo Johansson

Diabeteksen vaaraa voi vähentää syömällä kourallisen saksanpähkinöitä päivässä, kertoo Yalen yliopistossa tehty tutkimus. Se ilmestyi Britannian lääkäriseuran BMJ Open Diabetes Research and Care -julkaisussa.

Tätä joukkoa on Suomessa paljon. Kakkostyypin diabetesta sairastaa noin 250 000 ihmistä, mutta sairaus on myös arviolta 150 000:lla, jotka eivät edes tiedä siitä.

Iso on myös se joukko, jolla on jo kehossaan diabetekseen johtavia muutoksia kuten metabolinen oireyhtymä. Siihen kuuluvat vyötärölihavuus sekä kaksi muuta riskitekijää, joita ovat kohonnut verenpaine, alhainen hyvä kolesteroli sekä koholla olevat veren rasvat ja sokeri.

Pähkinöistä olisi hyötyä muillekin. Terveyttä edistävä ruokavalio sisältää myös pähkinöitä ja siemeniä, Valtion ravitsemusneuvottelukunta muistutti vuosi sitten uusituissa ravitsemussuosituksissaan.

Neuvottelukunta kehotti kaikkia lisäämään pähkinöiden ja siementen määrää ruokavaliossaan. Jotakin pitäisi myös vastaavasti vähentää, ettei seurauksena olisi lihominen.

Pähkinöiden lajiin suositukset eivät ottaneet kantaa. Tutkimukset tehdään tietyillä pähkinöillä siksi, että ne voitaisiin toistaa, mutta yksittäisen ihmisen on tärkeämpää syödä pähkinöitä ylipäätään kuin vain tiettyjä pähkinälajeja.

Eri pähkinälajien ravitsemuksellisesta koostumuksesta on tietoa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Fineli-tietokannassa.

Tutkimuksessa jaettiin 112 ihmistä kahteen ryhmään. Toiset söivät puolen vuoden ajan kourallisen eli noin 56 grammaa saksanpähkinöitä päivässä, toisilta kiellettiin saksanpähkinät.

Kolmen kuukauden tauon jälkeen osat vaihtuivat ja tutkimus jatkui toisen puoli vuotta.

Tutkittavien ruokavalion laatua arvioitiin samoin kuin muita tekijöitä kuten liikuntaa. Se tehtiin siksi, että hyvälaatuisen ruokavalion tiedetään olevan yhteydessä vähäisempiin sydän- ja verisuonitautien riskeihin sekä alempaan vaaraan saada pitkäaikaisia vaivoja.

Pähkinät paransivat tutkittavien ruokavalion laatua, tutkijat havaitsivat. Niitä syöneiden verisuonten pintasolut olivat paremmassa kunnossa. Kokonaiskolesteroli ja haitallisen kolesterolin osuus laskivat.

Kehon rasvamäärä sen sijaan nousi pähkinöiden myötä, jos muuta ruokaa syötiin kuin ennenkin. Jos taas tehtiin niin kuin suositukset kehottavat eli rajoitettiin muuta syömistä, vyötäröt kapenivat.

Verenpaineeseen tai verensokeriin pähkinät eivät vaikuttaneet.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat