Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisi kuulustelee epäiltyjä keskiviikkona

Sipilä piti kriisikokouksen Kempeleen raiskausepäilyn jälkeen – ”Suomen lainsäädäntö ajan tasalla”

Kotimaa
 
"Vakavasta rikoksesta saatu tuomio vaikuttaa turvapaikkapäätökseen"
"Vakavasta rikoksesta saatu tuomio vaikuttaa turvapaikkapäätökseen"
Pääministeri Juha Sipilä (kesk) järjesti tiistaina kriisikokouksen turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksiin liittyvien häiriöiden takia. Sipilän mukaan kokous ei liittynyt suoraan Kempeleen raiskaustapaukseen. Poliisin mukaan epäillyt ovat ulkomaalaistaustaisia.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk), sisäministeri Petteri Orpo (kok) ja oikeusministeri Jari Lindström (ps) pitivät tiistaina hätäkokouksen Kempeleen raiskaustapauksen jälkeen.

14-vuotiaan tytön epäillään joutuneen raiskatuksi Kempeleessä maanantai-iltana. Poliisi ei ole vahvistanut epäiltyjen tekijöiden olevan turvapaikanhakijoita mutta kertoo heidän olevan ulkomaalaistaustaisia.

”Emme kokoustaneet Kempeleen asian johdosta, vaan kävimme ylipäänsä läpi näitä vastaanottokeskuksissa ja niiden ulkopuolella tapahtuneita häiriöitä. Ne ovat poliisin mukaan lisääntyneet”, kokouksesta saapunut Sipilä kertoi HS:lle.

Häiriöitä on Sipilän mukaan tapahtunut sekä turvapaikanhakijoiden kesken vastaanottokeskuksissa että suomalaisten toimesta keskusten liepeillä.

”Kuulimme poliisiylijohtajan sekä sisäministerin raportin tehdyistä toimista ja siitä, voisimmeko tehdä vielä enemmän. Todella paljonhan tuolla vastaanottokeskuksissa on jo tehty häiriöiden estämiseksi.”

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen vahvisti Ylelle, että poliisin tehtävämäärissä vastaanottokeskuksissa ja niiden lähellä on selvä piikki.

Markus Jokela / HS
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen
Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmainen

”Vastaanottokeskuksissa ja niiden liepeillä on ollut häiriöitä, tappelunujakoita, varkauksia, mutta myös epäasiallista kohtelua naisia kohtaan kuten häirintää, huutelua ja jopa käsiksi käymistä, Kolehmainen sanoi Ylelle.

Kolehmaisen mukaan poliisi suhtautuu tapauksiin vakavasti. Samalla hän kehotti ihmisiä malttiin.

”Viestini on se, että ei kannata omankädenoikeutta lähteä tässä harjoittamaan, vaan antaa viranomaiskoneiston selvittää ja lainmukaisesti toimia.”

Poliisin vartiointia ja toimintaa vastaanottokeskusten ympärillä on jo viime aikoina lisätty, pääministeri sanoi.

Toimia turvapaikanhakuprosessin lyhentämiseksi käydään viikoittain läpi. Lisäksi Sipilä mainitsi, että sisäministeriön johdolla on panostettu turvapaikanhakijoiden valistamiseen muun muassa naisiin kohdistuvan häirinnän suhteen.

Sipilän mukaan tiistain kriisikokouksessa käytiin läpi esimerkiksi sitä, voiko rikoksiin syyllistyneiden turvapaikanhakijoiden karkottamista nopeuttaa.

”On selvä, että vakavasta rikoksesta saatu tuomio vaikuttaa turvapaikkapäätökseen. Totesimme, että lainsäädäntömme on itse asiassa hyvin ajan tasalla näissä kysymyksissä.”

Siitä, miten rikos mahdollisesti vaikuttaa turvapaikkapäätökseen, voit lukea tarkemmin tästä linkistä.

Sipilä ei halunnut ottaa suoraan kantaa siihen, ovatko Kempeleen raiskauksista epäillyt turvapaikanhakijoita.

”Se on poliisin tiedotettava asia, olen viitannut vain julkisuudessa oleviin tietoihin.”

MTV Uutisten mukaan teosta epäillyt ovat turvapaikanhakijoita.

Rikoskomisario Seppo Leinonen ei vahvista tietoa HS:lle. Maanantai-iltana Kempeleen vastaanottokeskuksessa oli kuitenkin poliisioperaatio, joka Leinosen mukaan liittyy tapauksen tutkintaan.

”Kyseiset miehet ovat 15-17-vuotiaita”, Leinonen sanoi. Heitä päästään kuulustelemaan keskiviikkona.

Pääministeri Sipilä painotti, että kaikkia turvapaikanhakijoita ei pidä syyllistää muutaman henkilön rikosepäilyn takia.

”Täytyy koko ajan muistaa, että nyt on kyse epäilystä. Ja olipa sitten kyse mistä tahansa, niin koko joukkoa ei koskaan saa leimata.”

Sipilällä itsellään on koti Kempeleessä. Pääministerin Kempeleen-koti nousi syksyllä otsikoihin kansainvälistä mediaa myöten, kun Sipilä lupasi antaa sen turvapaikanhakijoiden käyttöön.

Epäilty raiskaus tapahtui Asematiellä myöhään maanantai-iltana, Oulun poliisilaitos kertoi.

Poliisi epäilee kahden ulkomaalaistaustaisen nuoren miehen käyneen tyttöön käsiksi ja ainakin toisen miehistä raiskanneen hänet.

Tapauksen uhri on poliisin mukaan vielä järkyttynyt tapahtumasta eikä ole pystynyt kaikilta osin kertomaan, mitä tapahtui. Epäiltyjä ei ole pystytty vielä kuulemaan tulkkiongelmasta johtuen.

Paikalle sattumalta tulleet paikkakuntalaiset miehet olivat poliisin mukaan soittaneet apua. Poliisi kuulee heitä tänään tiistaina todistajina, mutta tiedossa on jo, etteivät he ole nähneet itse tapahtumia.

Poliisin koirapartio seurasi epäiltyjen jälkiä asuntoon, josta miehet tavoitettiin.

Alaikäiset miehet ovat nyt kiinniotettuina epäiltyinä törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä.

Outi Pyhäranta / HS
Pääministeri Juha Sipilä
Pääministeri Juha Sipilä
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat