Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uusia 20 euron seteleitä saa tänään automaateista – ne kestävät vain pari vuotta ja päätyvät usein ulkomaille

Kotimaa
 
Suomen Pankki
Uuden kahdenkymmenen euron setelin eutupuoli.
Uuden kahdenkymmenen euron setelin eutupuoli. Kuva: Suomen Pankki
Fakta

Uudet setelit korvaavat vanhat

 Uudet 20 euron setelit otetaan käyttöön keskiviikkona 25.11. Ne korvaavat vähitellen vuodesta 2002 kierrossa olleet alkuperäissetelit.

 Kaksikymppisten hologrammissa on uusi turvatekijä, kasvokuvaikkuna. Kun seteliä katsoo valoa vasten, läpikuultavaan ikkunaan ilmestyvät kreikkalaisen mytologian Europa-neidon kasvot. Lisäksi setelissä on hohtavanvihreä numero.

 Lähivuosina uusitaan myös 50, 100, 200 ja 500 euron setelit. Vitoset uusittiin keväällä 2013 ja kympit syksyllä 2014.

 Euroalueella on toistaiseksi laskettu seteleitä liikkeelle yli 1000 miljardin arvosta.

Tänään keskiviikkona kello kahdeksalta aukeavat Suomen Pankin holvin ovet, arvokuljetusyrityksen työntekijät hakevat uudet 20 euron setelit laskentakeskukseen ja työntävät ne sitten pankkiautomaatteihin.

Tästä, arviolta puolilta päivin, alkaa kuluttajan näkökulmasta setelin elinkaari.

Ennen kuin liikkeelle laskettu kaksikymppinen tuhoutuu, se kiertää yleensä kymmenien ihmisten kautta. Setelin odotettu elinikä on noin kaksi vuotta.

”Ihmiset kohtelevat pieniä seteleitä huonommin, vitosia ja kymppejä ei kunnioiteta niin kuin suurempia seteleitä. Jotkut viisi- tai kaksisataset, jotka on laskettu liikkeelle euroajan alussa vuonna 2002, ovat edelleen priimaa”, kertoo rahahuolto-osaston toimistopäällikkö Miika Syrjänen Suomen Pankista.

Pienten setelien käyttöikää lyhentää paitsi huono kohtelu taskuun ryttäämisineen myös se, että niitä yksinkertaisesti käytetään suuria seteleitä enemmän. Myös kaksikymppinen on käyttöseteli, jota nostetaan paljon pankkiautomaateista.

Setelien kiertokulku toimii periaatteessa näin: kun niillä on maksettu ostokset, arvokuljetusyritys hakee kaupasta tilityspussit ja vie ne yrityksen laskentakeskukseen. Sieltä ne kuljetetaan pankkiautomaattiin tai Suomen Pankkiin.

Suomen Pankissa koneet kuvaavat ja tutkivat saapuneet setelit ja päättävät, tuhoavatko ne huonokuntoiset yksilöt saman tien vai laitetaanko setelit takaisin kiertoon.

Setelin yleisimmät tuhoamissyyt ovat likaantuminen ja fyysiset repeämät.

”Seteli kuluu, puuvillapaperi haurastuu ja sen reuna menee helpommin rikki. Kone tunnistaa myös, jos seteli on käynyt pesukoneessa, eivätkä värit näytä enää alkuperäisiltä.”

Minimissään seteli käy vain yhdellä ihmisellä. Ennenaikaisen käytöstä poiston syy on yleensä repeämä tai setelin katkeaminen. Se tapahtuu vahingossa.

”Ihmiset kunnioittavat rahaa ja käsittelevät sitä pääsääntöisesti erittäin hyvin, muuten parin vuoden kiertokulku ei onnistuisi. Pieni repeämä ei haittaa. Jos setelin aitous voidaan edelleen tarkastaa, sitä voi käyttää edelleen maksuvälineenä.”

Seteliuudistus on vaatinut tuhansia laitepäivityksiä, että aitous saadaan edelleen tarkistettua.

Kahtia revenneen setelin voi Syrjäsen mukaan teipata yhteen. Pääsääntönä on, että setelistä pitää olla jäljellä kiistattomasti yli puolet, jotta sillä voi maksaa. Jos kauppa ei hyväksy seteliä, sen voi kiikuttaa omaan pankkiin tai Forexiin, jonka kanssa Suomen Pankki on sopinut rikkinäisten setelien vaihtamisesta.

Suomessa liikkeelle laskettu seteli matkustaa melko suurella todennäköisyydellä ulkomaille, kuten Viroon, Etelä-Eurooppaan tai Saksaan, josta ostetaan paljon käytettyjä autoja yksityishenkilöiltä.

Tilastokeskuksen arvion mukaan kaikesta Suomessa liikkeelle lasketusta setelistöstä jopa puolet päätyy ulkomaille – kun asiaa mitataan setelien arvolla.

Koko euroalueelta arviolta neljäsosa seteleistä päätyy alueen ulkopuolelle. Syrjäsen mukaan on kuitenkin ”aika epätodennäköistä”, että sama kaksikymppinen päätyisi ulkomaille ja palaisi Suomeen.

Suomen pankista lähtee ulospäin enemmän seteleitä, mitä sinne palautuu. Osan ”kadoksiin” jääneistä seteleistä suomalaiset laittavat säästöön pankkitilin ulkopuolelle tallelokeroihin, patjan alle tai sukan varteen.

Suomen Pankki
Uuden kahdenkymmenen euron setelin kääntöpuoli.
Uuden kahdenkymmenen euron setelin kääntöpuoli.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat