Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alainen tuki Aarnion kertomusta huumepoliisien yhteyspuhelimista

Kotimaa
 
Poliisi
Jari Aarnion oikeudenkäynin tutkintamateriaalina Nokia 2330C-2 GSM-puhelin.
Jari Aarnion oikeudenkäynin tutkintamateriaalina Nokia 2330C-2 GSM-puhelin. Kuva: Poliisi

Huumepoliisin yhteyspuhelimia koskeviin käytäntöihin yritettiin saada selvitystä tiistaina, kun käräjäoikeudessa kuultiin Jari Aarnion alaista todistajana.

Rikosylikonstaapeli Marko Verlinin mukaan huumepoliisit säilyttivät puhelimia tarkkailuryhmän käytössä olleessa piilokonttorissa, Edenissä. Puhelimiin tulleita viestejä käytiin tarkastamassa salaa, kun tarkkailuryhmä ei ollut paikalla.

Verlinin kertomus tukee Aarnion ja kahden hänen syytteessä olevan alaisen kertomusta puhelimien säilytyksestä. Verlin ei osannut eritellä, olivatko juuri Pasilan miehen kännykät huumepoliisien yhteiskäytössä.

Syyttäjien mukaan Jari Aarnio johti Pasilan miehen puhelimien avulla hasistynnyreitä salakuljettanutta liigaa. Tämän takia puhelimet paikantuivat usein Pasilaan Aarnion kodin lähelle.

Samoilla kulmilla oli myös tarkkailuryhmän piilokonttori. Aarnion ja muutaman hänen alaisensa mukaan puhelimia säilytettiin siellä, joten sen takia myös Pasilan miehen kännykät paikantuivat sinne.

Verliniä kuultiin oikeudessa sermin takaa niin, että hänen kasvonsa eivät näkyneet yleisölle. Tätä perusteltiin hänen aiemmilla työtehtävillään.

Puhelimien säilytys Edenissä perustui vanhaan käytäntöön, Verlin kertoi. Syyttäjät ihmettelivät säilytyspaikan logiikkaa. Esimerkiksi Pasilan poliisitalon remontin aikana huumepoliisit olivat väistötiloissa Itä-Pasilassa, mutta puhelimet jäivät Länsi-Pasilan puolelle.

”Mikä olisi estänyt laittamasta kaappia Itä-Pasilan puolelle?” syyttäjä Pihla Keto-Huovinen ihmetteli.

Verlinin mukaan tarkoitus oli, että puhelimet eivät yhdistyisi poliisitaloon. Keto-Huovinen huomautti, että ongelma tuli joka tapauksessa heti, kun joku poliisi haki puhelimet Edenistä työpisteelle ladattavaksi.

”Ne saattavat käydä siellä, mutta ne eivät makaa koko ajan poliisitalon linkissä”, Verlin perusteli.

Verlin ei osannut tarkemmin selittää, miksi tarkkailuryhmän jäsenet haluttiin pitää tietämättöminä huumepoliisin yhteyspuhelimista. Huumepoliisit joka tapauksessa ajoittivat käyntinsä Edenissä niin, että konttori oli tyhjä. Tarkkailuryhmän työvuorolistat ja tarkkailutehtävät olivat huumepoliisien tiedossa, Verlin kertoi.

Hän kertoi itsekin joutuneensa joskus tekemään U-käännöksen Edenin ovella, kun paikalla olikin ollut joku kollega tarkkailuryhmästä.

Verlinin mukaan järjestelyn mielekkyydestä ei keskustelu.

”Ei se [järjestely] ollut hankala, jos sitoudutaan toimimaan niin kuin on sovittu”, Verlin sanoi.

Verliniä kuultiin koko tiistain erilaisista syytteisiin liittyvistä tapahtumista. Hän sanoi useaan otteeseen, ettei hän osaa sanoa, perustuvatko hänen käsityksensä tapahtumista esitutkintapöytäkirjasta ja mediasta saatuihin tietoihin vai omiin havaintoihin.

Verlinin mukaan Aarnio-jutun esitutkintapöytäkirjat ovat olleet kaikkien luettavissa Helsingin huumepoliisissa.

”Sen jälkeen alkoivat aikamoiset spekulaatiot ja oikeudenkäynnit siellä toimistolla ja tapahtumia arvuuteltiin.”

Verlin piti erikoisena, että materiaali tuli huumepoliisiin, sillä moni heistä on asiassa todistajana.

”Se on väärin, koska se saattaa muuttaa muistikuvia, mikä on totta ja tarua ”, hän sanoi.

Helsingin huumepoliisin päällikkö Jukka Paasion mukaan esitutkintapöytäkirjat hankittiin huumetoimistoon sen jälkeen, kun ne tulivat julkisiksi.

Käräjäoikeus ei tiistaina ehtinyt käsitellä Jari Aarnion vapauttamispyyntöä. Oikeus pitää keskiviikkona ylimääräisen istunnon käsitelläkseen sitä.

Videografiikka selittää hasistynnyrijutun 1,5 minuutissa
Videografiikka selittää hasistynnyrijutun 1,5 minuutissa
Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio on syytteessä hasistynnyreiden salakuljetuksesta. Aarnio on kiistänyt kaikki syytteet.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat