Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin rajatarkastukset vähentäneet turvapaikanhakijoiden määrää Suomessa – hakijoita voidaan majoittaa telttoihin

Kotimaa
 
Vesa Ranta
Syyskuun puolivälissä Tornion linja-autoasemalle saapui seitsemän bussillista pakolaisia.
Syyskuun puolivälissä Tornion linja-autoasemalle saapui seitsemän bussillista pakolaisia. Kuva: Vesa Ranta

Ruotsin puolisentoista viikkoa sitten aloittamat rajatarkastukset ovat vähentäneet tuntuvasti uusien turvapaikanhakijoiden määrää Suomessa. Viranomaiset varautuvat silti majoittamaan turvapaikanhakijoita sisätilojen sijasta telttoihin.

Viimeisen viikon hakijamäärä on pienin kuukausiin. Edellisen kerran yhtä vähän hakijoita saapui Suomeen elokuun loppupuolella.

Viime viikolla Suomeen tuli 837 turvapaikanhakijaa, kun kahtena aiempana viikkona uusia hakijoita saapui noin 2 000 kumpanakin. Enimmillään hakijoita tuli syksyn aikana yhdessä viikossa noin 4 000.

”Hakijamäärässä on nyt ihan selkeä ero aikaisempaan verrattuna”, sanoo Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo.

Maahanmuuttoviraston Esko Repo pitää selvänä, että turvapaikanhakijoiden määrän väheneminen johtuu Ruotsin tarkastuksista.

Ruotsi aloitti väliaikaiset rajatarkastukset turvapaikanhakijoiden suuren määrän vuoksi toissa viikon torstaina ja päätti viime viikolla jatkaa niitä edelleen. Jatkoaika kestää tällä erää joulukuun 11. päivään asti.

Maahanmuuttoviraston mukaan turvapaikanhakijoille on löytynyt tähän asti majoitustilat, mutta viranomaiset varautuvat majoittamaan vastaisuudessa hakijoita myös lämmitettyihin kriisialuetelttoihin.

Telttamajoituksen ylläpidosta vastaa Suomen Punainen Risti. Se pystyttää telttoja vastaanottokeskusten pihoille.

Maahanmuuttoviraston mukaan telttoja on tulossa alkuvaiheessa Keuruulle, Kauhavalle ja Meltolaan. Näihin paikkoihin pystytetään kuhunkin parisenkymmentä 20-paikkaista telttaa.

Maahanmuuttovirasto kertoo edistävänsä myös konttien käyttämistä turvapaikanhakijoiden majoitustiloina. Nyt kontteja on käytössä Oulun vastaanottokeskuksen yhteydessä sekä Luona Oy:n kokeiltavana Espoossa.

Suomeen on avattu tänä vuonna noin sata uutta vastaanottoyksikköä.

Ehdoton valtaosa turvapaikanhakijoista tuli aiemmin syksyllä Suomeen pohjoisen maarajan yli Ruotsista. Nyt hakijoita tulee maahan hieman tasaisemmin eri väyliä pitkin.

”Pohjoisen kautta Suomeen tulevien turvapaikanhakijoiden määrä on vähentynyt selvästi. Syksyn aikana sieltä tuli 90 prosenttia turvapaikanhakijoista”, Repo sanoo.

Suomesta on hakenut turvapaikkaa tämän vuoden aikana tiistaihin mennessä 29 892 henkilöä. Esko Revon mukaan 30 000 hakijan raja voi mennä rikki jo tiistaina, mutta viimeistään niin tapahtuu keskiviikkona tai torstaina.

Sisäministeriö on arvioinut, että koko vuoden hakijamäärä tulee olemaan 30 000–35 000. Arvio näyttää toteutuvan, jos hakijamäärä ei käänny uudelleen voimakkaaseen kasvuun loppuvuoden aikana.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat