Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Timo Soini ja Ruotsin Margot Wallström haluavat Pohjoismaille yhteistä maahanmuuttopolitiikkaa

Kotimaa
 
Juhani Niiranen / HS
Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps) ja Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström tapasivat tiistaina Helsingissä.
Suomen ulkoministeri Timo Soini (ps) ja Ruotsin ulkoministeri Margot Wallström tapasivat tiistaina Helsingissä. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Suomen ja Ruotsin ulkoministerit Timo Soini (ps) ja Margot Wallström haluavat Pohjoismaiden ulkoministerit yhteiseen kokoukseen puimaan turvapaikanhakijatilannetta ja maahanmuuttopolitiikkaa, ministerit kertoivat tiistaina Helsingissä.

Soini sanoi, että pohjoismaiset ulkoministerit voitaisiin saada koolle esimerkiksi EU-kokouksen tai Naton ja sen kumppanimaiden kokouksen yhteyteen.

Soinin mukaan on suuri tarve sille, että Pohjoismaat koordinoivat maahanmuuttopolitiikkaa. ”Meidän täytyy tietää siitä, millaisia käytäntöjä ja toimia kukin maa tekee tässä pakolaiskriisissä. Pohjoismaiden yhteistyö näissä kysymyksissä on erittäin tärkeää”, hän sanoi.

Suomen, Ruotsin ja koko Euroopan turvallisuusympäristössä on lyhyessä ajassa tapahtunut paljon. Tiistaina Nato-maa Turkki ampui alas venäläisen hävittäjän Syyrian rajalla. Sekä Soini että Wallström pitävät tapahtunutta erittäin vakavana.

”Tämä herättää huolta”, Wallström sanoi.

Wallströmin mukaan tapaus osoittaa, kuinka tärkeää on koordinoida Isisiä vastaan tehdyt ilmaiskut sen sijaan että kukin maa operoi alueella yksin.

”Eri mailla on alueella hyvin erilaisia intressejä”, Wallström sanoi. ”Ei vähiten Venäjän toimet Syyriassa ovat olleet tähän asti erittäin ongelmallisia. Venäjä on tehnyt hyvin selväksi sen, että sen päätavoitteena on ollut pitää Bašar al-Assad vallassa.”

Myös Soinin mukaan venäläishävittäjän alasampuminen kertoo siitä, että Syyriassa operoivat maat eivät riittävästi koordinoi yhteistyötään. Hän muistutti silti viime aikojen edistyksestä ja siitä, miten Yhdysvallat, Venäjä, Saudi-Arabia ja Turkki lähentyivät Wienin Syyria-kokouksessa. ”Se on ollut hyvin lupaavaa.”

Wallström sanoi toivovansa, että Syyriassa operoivat maat jatkavat poliittista keskustelua rakentavassa hengessä ja kohdistavat iskut nimenomaan Isisiin, ei al-Assadin vastaita oppositiota vastaan. ”Isisin vastaisen yhteenliittymän on istuttava samaan pöytään etsimään poliittista ratkaisua.”

Suomessa parhaillaan vieraileva Wallström sanoo turvapaikanhakijatilanteen olevan nyt Ruotsin hallituksen päähuolia.

Ruotsi aloitti marraskuussa väliaikaiset rajatarkastukset Tanskan-vastaisella rajallaan tavoittaakseen heti rajalla kaikki Ruotsista turvapaikkaa hakevat. Rajatarkastukset ovat vähentäneet Ruotsiin tulevien turvapaikanhakijoiden määrää. Seitsemän viime päivän aikana turvapaikanhakijoita on tullut Ruotsin maahanmuuttoviraston mukaan 8 015, kun syksyllä oli viikkoja, jolloin tulijoita oli 10 000.

Ruotsi on myös kiristänyt maahanmuuttopolitiikkaansa ja rajannut muun muassa turvapaikanhakijoiden saamien oleskelulupien kestoa. Kiristykset jatkuvat, sillä Ruotsi aikoo kiristää perheenyhdistämisen sääntöjä. Hallitus esittää myös esimerkiksi sitä, että myös Ruotsiin tulevissa junissa ja busseissa alettaisiin tarkistaa henkilöpaperit samaan tapaan kuin nyt tarkistetaan laivamatkustajilta.

Erityisesti Wallström nosti esiin sen, kuinka paljon Ruotsiin tulee alaikäisiä lapsia ilman huoltajaa. Seitsemän viime päivän aikana yksin tulleita lapsia on saapunut noin 1 700.

”Ruotsi on tähän mennessä ottanut vastaan 30 prosenttia Eurooppaan turvapaikkaa hakemaan tulleista alaikäisistä lapsista”, Wallström sanoi.

”Tilanne on kestämätön, ja tarvitsemme apua muilta EU-mailta. Haluamme antaa näille lapsille hyvän alun elämälleen, ja heillä on erityistarpeita. He tarvitsevat kouluja, koteja, suojaa ja turvallisuutta ja tunteen siitä, että he ovat jonnekin tervetulleita.”

Ruotsista on hakenut tänä vuonna turvapaikkaa yli 112 000 ihmistä. Vastaanottojärjestelmässä on nyt noin 125 000 henkeä. Maahanmuuttoviraston ennuste on, että turvapaikanhakijoita on tänä vuonna 190 000.

Pariisin terrori-iskun jälleen Ranskan pyysi EU:n solidaarisuusklausuuliin vedoten apua kaikilta EU-mailta virittäen näin myös käyntiin uudenlaisen keskustelun EU-maiden puolustusyhteistyöstä.

Ranskan suurlähettiläät niin Suomessa kuin Ruotsissa ovat nyt lähestyneet kummankin maan ulkoministeriöitä, Soini kertoi.

Wallströmin mukaan Ruotsi ja Suomi käyvät läpi, voisivatko ne yhdessä tavalla tai toisella vahvistaa Ranskan auttamista esimerkiksi Mali-operaatioissa tai Irakissa. ”On tärkeää, että Ranskaa autetaan järjestelmällisen harkinnan kautta. Ranskan kanssa käytävissä keskusteluissa on oltava pää kylmänä ja sydän lämpimänä – heidän ei tarvitse epäillä solidaarisuuttamme.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat