Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Postiriidassa ei edelleenkään edistystä – tukilakot laajenevat

Kotimaa
 
Mika Ranta / HS
Postin pääluottamusmies Tero Vainikka oli lakkovahtina Ala-Malmin jakelupisteellä maanantaina 23. maaliskuuta.
Postin pääluottamusmies Tero Vainikka oli lakkovahtina Ala-Malmin jakelupisteellä maanantaina 23. maaliskuuta. Kuva: Mika Ranta / HS

Postin jumissa olevaa työehtoriitaa käsiteltiin jälleen tiistaina valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla ilman tulosta.

Helle ilmoitti, ettei neuvotteluissa tapahtunut ratkaisevaa edistystä, ja että tilanne on edelleen hankala. Sovittelu jatkuu huomenna keskiviikkona.

Ennen kokousta osapuolet eivät odottaneet nopeaa ratkaisua. ”Ei ole vielä yhtään edistetty. Paun tekniikka on se, että se odottaa, että tukilakot purevat ja me revimme omat vaatimuspaperimme”, Postia edustavan Paltan varatoimitusjohtaja Tuomas Aarto sanoi ennen kokousta.

Paun puheenjohtaja Heidi Nieminen toisti ennen kokousta, että Paulle riittää sama sopimus kuin muillekin. Tällä hän viittaa lievän palkankorotuksen tarjoavaa työllisyys- ja kasvusopimuksesta, joka on voimassa työehtosopimuksissa, jotka kattavat noin 90 prosenttia palkansaajista. ”Toivottavasti tässä pikku hiljaa päästää sopimukseen”, Nieminen sanoi.

Postin työehtoriita poiki tiistaina lisää tukilakkoja.

Tiistaina työtaistelusta ilmoitti Suomen Merimies-Unioni. Unionin jäsenet eivät ota kuljetusliike DHL:n yksiköitä rahti- eikä matkustaja-aluksiin, yhteysaluksiin, lauttoihin, losseihin eikä muihinkaan kuljetusvälineitä tai lastia kuljettaviin aluksiin.

Tukitoimet alkavat 30. marraskuuta ja ne ovat voimassa toistaiseksi. Auto- ja kuljetusalan liitto AKT ilmoitti jo maanantaina laittavansa DHL:n kuljetukset boikottiin useissa Suomen satamissa ensi viikolla, jos sopimusta ei synny. DHL on yksi suurimmista Suomen ulkomaankaupan kuljetuksista hoitavista yrityksistä.

Myös Ilmailualan Unioni IAU on jätti tiistaina ennakkoilmoituksen ”myötätuntotyötaisteluun” ryhtymisestä

Unionin ilmoittamat tukitoimet kohdistuvat lentoasemilla lähtevän postin käsittelyyn sekä miehistön ruoka-annosten toimituksiin erillisille postilennoille. Toimet on määrä toteuttaa maanantaina 30. marraskuuta ja tiistaina 1. joulukuuta, jos Postin kiistassa ei ole päästy sopuun sitä ennen.

Liitto sanoo, että tukitoimilla ei ole vaikutuksia matkustajien, heidän matkatavaroidensa, rahdin tai ulkomailta saapuvan postin liikkumiseen.

Tukilakkoja on odotettavassa lisää, jos työehtoneuvotteluissa ei päästä sopuun. Maanantaina parikymmentä liittoa päätti valmiudestaan tukitoimiin. Jokainen liitto päättää toimistaan itse.

Posti ja työntekijät jatkoivat pitkin päivää syyttelyä lakkorajojen rikkomisessa muun muassa terveyskuljetuksista. Lue tästä aiheesta.

Posti ilmoitti tiistaina lähettäneensä tiistaiaamuna Espoossa ja Vantaalla postinjakajat kotiin, koska jakelutoimipaikoissa ei ole jaettavaa. Posti- ja logistiikka-alan unioni Pau pitää väitteitä perättöminä, ja sanoo, että esimerkiksi Niittykymmussa oli aamulla kahdeksan täyttä postirullakollista jakamatonta postia.

Pau pitää tilannetta laittomana työsulkuna. Pau myös väittää, että Tampereen ja Jyväskylän postikeskuksista työntekijöitä on lähetetty kotiin, kun he eivät ole suostuneet tekemään lakonalaista työtä. Pau ilmoittaa, että myös Kuopion postikeskuksessa työt keskeytettiin tänään, kun työntekijät eivät suostuneet käsittelemään lakonalaisia lähetyksiä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat