Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kymmenen paon ja monen nimenvaihdon mies – Juha Valjakkalan eli Nikita Fouganthinen nimet ja vankilapaot koottuna

Jukka Harju HS

Juha Valjakkala -nimellä alun perin tunnettu mies on istunut eri vankiloissa jo neljällä vuosikymmenellä. Vankeusvuosiensa aikana hän on paennut vankilasta tai jättänyt palaamatta luvalliselta poissaololta noin kymmenen kertaa. Nimeään hän on vaihtanut jo useamman kerran.

Hänen pakonsa ovat joka kerta olleet uutinen Suomessa, mutta uutisia ne ovat olleet aina myös Ruotsissa, jossa hän syyllistyi kolmoismurhaan Åmselen pikkukaupungissa vuonna 1988.

Ruotsin media kertoo myös tänään, että ”Åmselemördaren” on jälleen kateissa (lue HS:n uutinen täältä). Hän on eniten ruotsalaisen median seuraama suomalainen rikollinen.

Valjakkala tuomittiin elinkautiseen kolmoismurhasta, jonka hän teki Ruotsin Åmselessa vuonna 1988.

Paot eivät ole koskaan kestäneet muutamia päiviä kauempaa, mutta yritykset ovat toistuneet tasaisin väliajoin. Hän on koettanut paeta vaikeimman kautta eli esimerkiksi panttivangin ja aseen avulla, mutta myös helposti jäämättä palaamatta luvalliselta poissaololta.

1989. Ensimmäisen kerran kolmoismurhan jälkeen Valjakkala koetti paeta suomalaisen naisystävänsä salakuljettaman aseen avulla Uumajan vankilasta, mutta epäonnistui. Hän ehti paeta nuorempana Keravan nuorisovankilasta jo ennen henkirikostuomiotaan, vuosi oli 1983.

1991. Pari vuotta Suomeen siirron jälkeen Valjakkala koetti paeta Riihimäen keskusvankilasta, jossa hän toisen vangin kanssa koetti päästä muurin yli köyden avulla. Tämä keskeytyi alkuunsa.

MARTTI KAINULAINEN
Valjakkala pakeni Riihimäen vankilasta 1994, otti mukaansa panttivangin ja jäi kiinni vielä samana päivänä Janakkalassa keväällä 1994.
Valjakkala pakeni Riihimäen vankilasta 1994, otti mukaansa panttivangin ja jäi kiinni vielä samana päivänä Janakkalassa keväällä 1994.

1994. Astetta vakavampi yritys koitti, kun Valjakkala otti englanninopettajansa panttivangikseen ja pakeni samasta vankilasta. Hän jäi kiinni Janakkalassa muutaman tunnin kuluttua.

1997. Valjakkala kiipesi Turun keskusvankilan eli Kakolan katolle toisen vangin kanssa kanssa kommandopipoissa ja omatekoinen haulikko mukanaan. Heidät havaittiin heti.

2002. Jäi palaamatta Pyhäselän vankilaan vankilomalta vaimonsa kanssa, joka istui samassa vankilassa. He suuntasivat Ruotsiin, jossa jäivät kiinni muutaman päivän kuluttua.

Pentti Vänskä
Vuonna 2004 Nikita Fouganthine (ent. Valjakkala) oikeudenkäynnissä Iisalmen käräjäoikeudessa.
Vuonna 2004 Nikita Fouganthine (ent. Valjakkala) oikeudenkäynnissä Iisalmen käräjäoikeudessa.

2004. Lähti juoksuun vankilan pihalta Sukevalla eli Kuopion keskusvankilassa ja kiipesi korkean muurin yli. Kiinni hän jäi hetkeä myöhemmin vankilan ulkopuolella, kun vartijat pääsivät perään.

2006. Karkasi Haminan työsiirtolasta, joka oli avovankila. Hän lähti illalla ja se huomattiin vasta aamulla. Hän jäi kiinni Helsingissä kolme vuorokautta myöhemmin isossa poliisioperaatiossa.

Lehtikuva
Vuonna 2008 poliisi etsintäkuulutti koevapausaikanaan asunostaan kadonneen Nikita Fouganthinen (ent. Valjakkala).
Vuonna 2008 poliisi etsintäkuulutti koevapausaikanaan asunostaan kadonneen Nikita Fouganthinen (ent. Valjakkala).

2011. Lähti luvatta Keravan avovankilasta ja jäi kiinni viikkoa myöhemmin Helsingissä.

2015. Lähti Jokelan vankilasta opintovapaalle ja jäi palaamatta. Tämä tilanne jatkuu yhä.

Kolmoismurhatuomiotaan hän istui noin kaksikymmentä vuotta. Hän pääsi koevapauteen alkuvuodesta 2008 ja vuotta myöhemmin ehdonalaiseen vapauteen. Sen jälkeen hänet on tuomittu muutaman kerran eriasteisista rikoksista, myös väkivaltarikoksista, joista hän on saanut lisää lyhyehköjä pätkiä istumista.

Nimenmuutoksia hänellä on takanaan jo useita. Juha Valjakkala syntyi Porissa 1965. Sen jälkeen hän on tullut tunnetuksi nimillä Aslak Valdemar Ahonen, Nikita Joakim Fouganthine ja nyt myös nimellä Nikita Bergenström.

Ruotsissa hänestä tehtiin vuonna 1991 elokuva ”Il Capitano”, sen ohjasi Jan Troell ja pääosaa esitti Antti Reini.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat