Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Laki voi turvata myös rikoksentekijän turvapaikan

Kotimaa
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Suomen ulkomaalaislain palautuskielto estää aina turvapaikanhakijan palauttamisen kotimaahansa, jos sen kriteerit täyttyvät.
Suomen ulkomaalaislain palautuskielto estää aina turvapaikanhakijan palauttamisen kotimaahansa, jos sen kriteerit täyttyvät. Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva

Maahanmuuttoviraston turvapaikkayksikön johtaja Esko Repo kertoo, että vaikka turvapaikanhakija tekee rikoksen Suomessa, ulkomaalaislaissa mainittu palautuskielto voi estää palautuksen.

Pääministeri Juha Sipilän työryhmä pohti tiistaina, voiko esimerkiksi rikoksiin syyllistyneiden turvapaikanhakijoiden karkottamista nopeuttaa.

”On selvä, että vakavasta rikoksesta saatu tuomio vaikuttaa tähän turvapaikkapäätökseen. Totesimme, että lainsäädäntömme on itse asiassa hyvin ajan tasalla näissä kysymyksissä”, Sipilä sanoi.

Lain mukaan turvapaikkaa ei myönnetä, jos hakija on tehnyt rikoksen rauhaa vastaan, sotarikoksen tai rikoksen ihmiskuntaa vastaan. Samoin ennen Suomeen tuloa tehty törkeä rikos tai YK:n tarkoitusperien ja periaatteiden vastainen teko voi evätä turvapaikan hakijalta.

”Rikoksen tekeminen ei aina ehdottomasti poista turvapaikanhakijaa maasta. Jos prosessin aikana tekee rikoksen, otetaan hakemus pikaiseen käsittelyyn yhdessä poliisin kanssa”, Repo kertoo.

Repo kuitenkin muistuttaa, että Suomen ulkomaalaislain 147 pykälä kieltää palauttamasta ihmistä takaisin alueelle, jossa hän voi joutua kuolemanrangaistuksen, kidutuksen, vainon tai muun ihmisarvoa loukkaavan kohtelun kohteeksi.

Vaikka turvapaikanhakija tekisi Suomessa henkirikoksen, Suomen ulkomaalaislain palautuskielto pysyy voimassa.

”Tämä asia on mainittu myös Euroopan ihmisoikeussopimuksessa”, Repo huomauttaa.

Jos turvapaikanhakija tuomitaan käsittelyprosessin aikana rikoksesta, eikä häntä voida lain palautuskiellon vuoksi palauttaa kotimaahansa, jää hän Suomeen ja joutuu vankilaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat