Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ennen satoja vaatteita, nyt 40 – pukeutumisen kertakäyttö­kulttuurista voi päästä eroon

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Yksi syy Rinna Saramäen ostolakkoon on se, että hän ei halua tukea epä ekologista ja -eettistä kertakäyttökulttuuria. Hän on ommellut pitsiset paikat narulla roikkuvaan villapaitaan pidentääkseen sen elinikää. ”En ole askeetti ja pidän vaatteista. Se ei kuitenkaan vaadi sitä, että rättejä on läjittäin.”
Yksi syy Rinna Saramäen ostolakkoon on se, että hän ei halua tukea epä ekologista ja -eettistä kertakäyttökulttuuria. Hän on ommellut pitsiset paikat narulla roikkuvaan villapaitaan pidentääkseen sen elinikää. ”En ole askeetti ja pidän vaatteista. Se ei kuitenkaan vaadi sitä, että rättejä on läjittäin.” Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Mihin kaikki ylimääräiset vaatteet ja tekstiilit?

Jos haluaa myydä itse:

 Perinteiset kirpputorit ja itsepalvelukirpputorit. Katso esimerkiksi stadissa.fi, visittampere.fi, visitturku.fi

 Internetissä esimerkiksi huuto.net, tori.fi.

 Facebook-yhteisösivulla kaupunginosien kierrätys- ja kirpputorisivut.

Jos haluaa muiden auttavan myynnissä:

 Lastenvaatekirpputorit: Helsingissä esimerkiksi Minipoppoo (ostaa myös naisten vaatteita), Mini Mukula ja Kruunukirppu. Tampereella, Oulussa, Kouvolassa ja Kotkassa Vadelmatarha.fi-liikkeet, Turussa Pikkusiili ja Kaarinassa Seesam Lastentavaratori tarjoavat myyntiapua.

 Aikuisten vaatteille: Itsepalvelukirpputorit, jotka tarjoavat esillepano ja -hinnoittelupalvelua. Helsingissä esim. Vallilan Stoori. We Started This (WST) ostaa vaatteita nettikaupassaan ja Espoon-myymälässään. Recci Helsingissä ostaa vaatteita, myös itsemyyntimahdollisuus. Merkki- tai vintagevaatteita voi yrittää myydä yksittäisiin pikkuliikkeisiin.

 Vahankaytetty.fi, joka hoitaa tuotteiden esillepanon, myymisen, lähettämisen ja asiakaspalvelun. Trendsales.fi toimii välittäjänä yksityisten ostajien ja myyjien välillä, tarjoaa rahat takaisin -takuun.

Mihin voi viedä lumppuja?

 H & M-, Kappahl-liikkeet, Recci Helsingissä ottavat vastaan myös käyttökelpoisia vaatteita.

 Helsingin eläinsuojeluyhdistys (Hesy) ottaa vastaan pyyhe- ja liinavaatteita.

 Pääkaupunkiseudun kierrätyskeskus tekee esimerkiksi kuluneista lakanoista matonkuteita ja retroverhoista uusiovaatteita.

Mihin voi lahjoittaa omia vaatteita?

 Hyväntekeväisyys: esimerkiksi UFF, Fida, Pelastusarmeija, Hope-yhdistys

 Turvapaikanhakijoille tai vastaanottokeskuksiin: esimerkiksi haluammeauttaa@gmail.com. Erityisesti tarvitaan miesten S - ja M-kokoisia talvivaatteita, takkeja ja kenkiä sekä naisten toppatakkeja ja talvikenkiä.

Helsinkiläisen Rinna Saramäen vaaterekillä roikkuu 40 vaatetta, joilla hän pärjää koko talven. Kun kevät koittaa, hän päivittää kokoelmaansa, mutta vaatteiden määrä pysyy samana.

Vielä muutama vuosi sitten Saramäki omisti satoja vaatteita: ne täyttivät makuuhuoneen, olohuoneen, eteisen ja välieteisen kaapit. Kengille oli eteisessä kolme hyllyä. Vaatteet, jotka eivät mahtuneet perheen kolmioon, oli säilötty laatikoihin kellariin. Saramäki opiskeli vaatesuunnittelua, mikä oli suuri syy asujen haalimiselle.

”Minulla oli paljon vaatteita, mutta silti pukeutuminen vei uskomattomasti aikaa. Eikä tiettyihin tilaisuuksiin siltikään löytynyt päällepantavaa”, vaatehamsteriksi itseään nimittänyt nainen sanoo.

Käännekohta oli oman lapsen syntymä. Arjen täytti vauvan hoito, eikä Saramäellä enää ollut aikaa huoltaa ja hallinnoida vaatevarastojaan. Hän ryhtyi soveltamaan niin kutsuttua Project 333 -mallia eli hän valitsi 33 vaatetta, joita käytti kolmen kuukauden ajan. Loput hän vei kellariin. Kolmen kuukauden päästä Saramäki valitsi uudet vaatteet, mutta määrä pysyi samana. Rajoitus ei koskenut alusvaatteita, sukkia, yöpukuja tai urheiluvaatteita.

”Kun vaatteista oli erossa tuon kolme kuukautta, niin tiesi, että niistä haluaa eroon, eikä niitä tarvitse.”

Hän ei vienyt turhia takkeja, housuja ja paitoja kerralla kierrätykseen, vaan kävi niitä lävitse yhä uudestaan ja uudestaan ja hankkiutui ylijäämästä eroon pikkuhiljaa. Nyt hänen vaatteensa ovat pääosin hyvälaatuisista ja kestävistä materiaaleista tehtyjä, mikä myös vähentää ostamisen tarvetta.

”Jos valitsee aina kerrallaan yhden vaatteen, josta luopuu ja samalla laittaa stopin ostelulle, niin jossain vaiheessa vaatteita on optimimäärä.”

Saramäki vei suurimman osan ylimääräisistä vaatteistaan kierrätyskeskukseen, osaa hän yritti myydä Siivouspäivänä, jolloin kuka tahansa voi myydä tavaroitaan Helsingin kaduilla tai puistoissa. Kauppa ei kuitenkaan käynyt niin hyvin kuin hän etukäteen oli luullut.

”Kun huomasin, etteivät omat vaatteet olleet muista ihmisistä niin hienoja kuin itsestäni, niin se helpotti luopumista.”

Rio Gandara / HS

Suomessa poistuu vuosittain käytöstä yli 70 miljoonaa kiloa tekstiilejä. Suurin osa, 80 prosenttia, päätyy roskikseen, kertoo Suomen ympäristökeskuksen (Syke) alkuvuonna valmistunut tutkimus.

”Kaiken käyttökelpoisen, jota tuossa 80 prosentissa on osa, pitäisi päätyä kiertoon esimerkiksi Facebook-, netti-, tai livekirppisten kautta”, sanoo Helsingin seudun ympäristöpalvelujen (HSY) ympäristöasiantuntija Mia Tarvainen.

2000-luvulla tekstiilijätteen määrä ja osuus yhdyskuntajätteestä on kasvanut. Tarvaisen mukaan roskikseen pitäisi päätyä vain vaatteen, jossa on reikiä, jota ei voi paikata tai joka on hyvin tahrainen.

”Silloinkin voisi miettiä, voiko esimerkiksi vetskarin tai napit vielä käyttää. Jos on yhtään käsityöihminen, niin kankaan tahran ympäriltä voi hyödyntää. Farkuista jotkut tekevät esimerkiksi todella hienoja laukkuja.”

Saramäki haluaisi nostaa parsimisen ja korjaamisen uudelleen arvoonsa. Korjattu vaate on ollut monessa mukana, sillä on kokemus ja tarina, Saramäki kirjoittaa kirjassaan Hyvän mielen vaatekaappi, joka julkaistiin vuonna 2013.

”Jos parsiminen tuntuu yksin hankalalta, niin porukassa on paljon helpompaa. Jos järjestää korjausiltaman, niin työ on suorastaan hauskaa”, Saramäki sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat