Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kempeleessä oltiin pelokkaita ja vihaisia raiskausepäilystä – pääministeri Sipilä piti kriisikokouksen

Kotimaa
 
Pekka Fali
Raiskausepäily herätti pelkoa Kempeleessa.
Raiskausepäily herätti pelkoa Kempeleessa. Kuva: Pekka Fali

Pääministeri Juha Sipilä (kesk), sisäministeri Petteri Orpo (kok) ja oikeusministeri Jari Lindström (ps) pitivät tiistaina hätäkokouksen Kempeleen raiskaustapauksen jälkeen.

14-vuotiaan tytön epäillään joutuneen raiskatuksi Kempeleessä maanantai-iltana. Poliisi ei ole vahvistanut epäiltyjen tekijöiden olevan turvapaikanhakijoita mutta kertoo heidän olevan ulkomaalaistaustaisia. Kaksi 15–17-vuotiasta miestä on otettu kiinni.

”Emme kokoustaneet Kempeleen asian johdosta, vaan kävimme ylipäänsä läpi näitä vastaanottokeskuksissa ja niiden ulkopuolella tapahtuneita häiriöitä. Ne ovat poliisin mukaan lisääntyneet”, kokouksesta saapunut Sipilä kertoi HS:lle.

Kempeleessä turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskuksen ympäristössä kävi kuhina tiistai-iltana.

Monet paikkakuntalaiset kävivät autolla pihassa kääntymässä, poliisi partioi maijassaan ja koiranulkoiluttajia riitti joka suuntaan.

”Täällä on pyörinyt vihaisia ihmisiä aamusta lähtien. Vahtijoita saa nyt ollakin”, pohti autollaan paikalle saapunut lähistöllä asuva Markku Tapio.

Entinen tukiasuntola täyttyi 16–20-vuotiaista turvapaikanhakijoista runsas viikko sitten.

”Ei mennyt kauan, kun alkoi tällainen ralli. Ihmiset saavat ruveta pelkäämään ja varomaan. Moni ei enää uskalla päästää tyttölapsia ulos, vaikka juuri nyt saatiin luntakin, jossa leikkiä”, Tapio harmitteli.

Lähistöllä asuvat Kiia ja Janne olivat järkyttyneitä tapahtumista. He eivät kertoneet sukunimiään, koska eivät kertomansa mukaan halunneet tulla leimatuiksi tapauksessa.

”Ei täällä aiemmin ole tarvinnut pelätä mitään. Nyt en uskalla enää yksin ulos. Kaveri pitää olla aina mukana”, Kiia totesi.

”Pahin tapahtui, mitä voi tapahtua. Oikeastaan juuri tätä on odotettu, kun tähän 16–20-vuotiaita majoittivat”, Janne sanoi.

Pääministeri Juha Sipilän mukaan häiriöitä on tapahtunut sekä turvapaikanhakijoiden kesken vastaanottokeskuksissa että suomalaisten toimesta keskusten liepeillä.

”Kuulimme poliisiylijohtajan sekä sisäministerin raportin tehdyistä toimista ja siitä, voisimmeko tehdä vielä enemmän. Todella paljonhan tuolla vastaanottokeskuksissa on jo tehty häiriöiden estämiseksi.”

Poliisiylijohtaja Seppo Kolehmaisen mukaan vastaanottokeskuksissa ja niiden liepeillä on ollut häiriöitä, tappelunujakoita, varkauksia, mutta myös epäasiallista kohtelua naisia kohtaan.

Poliisin vartiointia ja toimintaa vastaanottokeskusten ympärillä on jo viime aikoina lisätty, pääministeri sanoi.

Sipilän mukaan tiistain kriisikokouksessa käytiin läpi esimerkiksi sitä, voiko rikoksiin syyllistyneiden turvapaikanhakijoiden karkottamista nopeuttaa.

”On selvä, että vakavasta rikoksesta saatu tuomio vaikuttaa turvapaikkapäätökseen. Totesimme, että lainsäädäntömme on itse asiassa hyvin ajan tasalla näissä kysymyksissä.”

Pääministeri Sipilä painotti, ettei kaikkia turvapaikanhakijoita pidä syyllistää muutaman henkilön rikosepäilyn takia.

”Täytyy koko ajan muistaa, että nyt on kyse epäilystä. Ja olipa sitten kyse mistä tahansa, niin koko joukkoa ei koskaan saa leimata.”

Sipilällä itsellään on koti Kempeleessä. Pääministerin Kempeleen-koti nousi syksyllä otsikoihin kansainvälistä mediaa myöten, kun Sipilä lupasi antaa sen turvapaikanhakijoiden käyttöön.

Epäilty raiskaus tapahtui Asematiellä myöhään maanantai-iltana, Oulun poliisilaitos kertoi tiistaina.

Tapauksen uhri on poliisin mukaan vielä järkyttynyt tapahtumasta eikä ole pystynyt kertomaan, mitä tapahtui. Epäiltyjä ei ole pystytty vielä kuulemaan tulkkiongelmasta johtuen.

Pekka Fali
Vastaanottokeskuksen avautuminen on kuohuttanut Kempeleessä. Kiia ja Janne olivat järkyttyneitä epäillystä raiskauksesta.
Vastaanottokeskuksen avautuminen on kuohuttanut Kempeleessä. Kiia ja Janne olivat järkyttyneitä epäillystä raiskauksesta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat