Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomessa tutkittava sotarikosepäily liittyy ruumiin häpäisemiseen

Kotimaa
 
Fakta

Sotarikos

 Sotarikos on laaja pykälä, joka sisältää monenasteisia tekoja henkirikoksesta ja kidutuksesta omaisuuden tuhoamiseen ja sotilaspuvun väärinkäyttöön.

 Siitä voidaan tuomita vähintään vuosi vankeutta ja enintään elinkautinen.

 Sotarikoksia voidaan tutkia Suomessa, vaikka tekopaikka olisi ulkomailla.

 Sotarikospykäliä uudistettiin muutamia vuosia sitten vastaamaan kansainvälistä oikeuskehitystä.

 Suomessa ei ole aiemmin ollut vastaavaa tutkintaa.

Suomessa tutkittava sotarikosepäily liittyy HS:n tietojen mukaan netissä leviäviin raakoihin valokuviin ja ruumiin häpäisemiseen.

Sotarikoksen epäillään tapahtuneen Irakissa kesällä 2014. Pirkanmaan käräjäoikeus vangitsi ulkomaalaisen miehen todennäköisin syin sotarikoksesta epäiltynä viime viikolla.

Tutkinnanjohtaja Jari Räty keskusrikospoliisista vahvistaa, että tutkinta liittyy sosiaalisesta mediasta löytyneeseen materiaaliin.

Epäilty on syntynyt vuonna 1986. Rädyn mukaan hän on tullut Suomeen syyskuussa. Mies on kiistänyt syyllistyneensä rikokseen.

Sotarikos on laaja pykälä, jonka sisään mahtuu monia erilaisia tekoja. Siitä voidaan tuomita vähintään vuosi vankeutta ja enintään elinkautinen.

Räty on sanonut aiemmin, ettei epäilty teko sijoitu rangaistusasteikon yläpäähän.

Sisä-Suomen poliisi otti miehen kiinni Pirkanmaalla viime viikolla.

Jutun tutkinta siirrettiin kiinnioton jälkeen keskusrikospoliisille, ja tutkintaa tehdään tiiviissä yhteistyössä suojelupoliisin sekä ulkomaisten viranomaisten kanssa. Käytännössä tietojen saanti Irakista voi kuitenkin olla haastavaa.

HS:n tietojen mukaan sotarikoksesta epäilty mies taisteli Irakissa aseellisissa shiia-joukoissa. Ne taistelevat terroristijärjestö Isisiä vastaan.

Suomeen on HS:n tietojen mukaan tullut turvapaikanhakijoina useita henkilöitä, joilla on yhteyksiä Irakin aseellisiin shiia-joukkoihin ja toisaalta useita ihmisiä, joilla on yhteyksiä Isisiin.

Suojelupoliisi on aiemmin kertonut, että Suomeen saapuneiden joukossa on ihmisiä, joilla on yhteyksiä konfliktialueiden väkivaltaisiin ryhmiin.

Supon mukaan se ei kuitenkaan automaattisesti tarkoita sitä, että heistä olisi mitään uhkaa Suomessa, vaan Supon tehtävänä on löytää erikseen ne, joiden arvioidaan aiheuttavan uhkaa valtakunnan turvallisuudelle.

Turvapaikanhakijoiden taustoja selvitetään kansainvälisen yhteistyön avulla. Supon edustajat ovat apuna myös Tornion järjestelykeskuksessa.

Supo arvioi, että Suomessa on tällä hetkellä kaiken kaikkiaan noin 300 ihmistä, joita voidaan pitää terrorismintorjunnan kohdehenkilöinä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat