Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Raportti: Kimmo Sasi haluaisi karsia perustuslakia

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Kimmo Sasi
Kimmo Sasi Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Fakta

Hallintotehtävän antaminen muulle kuin viranomaiselle (124. §)

 Julkinen hallintotehtävä voidaan antaa muulle kuin viranomaiselle vain lailla tai lain nojalla, jos se on tarpeen tehtävän tarkoituksenmukaiseksi hoitamiseksi eikä vaaranna perusoikeuksia, oikeusturvaa tai muita hyvän hallinnon vaatimuksia.

 Merkittävää julkisen vallan käyttöä sisältäviä tehtäviä voidaan kuitenkin antaa vain viranomaiselle.

Tuorein Eva-raportti hyökkää perustuslain ja sen tiukan tulkinnan kimppuun. Elinkeinoelämän valtuuskunnan mukaan perustuslaista on tullut politiikan lyömäase, jolla jo ennakolta torpataan lakiuudistuksia ja pönkitetään julkista sektoria.

Myös eduskunnan perustuslakivaliokunta saa kyytiä. Sen toiminta ei ole kovin läpinäkyvää ja sille on kasaantunut kohtuuttomasti valtaa.

Valiokunta kuulee vain muutamia valtiosääntöoppineita, jotka raportin mukaan leimaavat kaiken julkiseksi.

Lain vartijat – perustuslaki on ehdoton, mutta kenen käsissä on sen tulkinta -raportti julkistettiin tiistaina.

Raportin kirjoittanut entinen kokoomuksen kansanedustaja ja perustuslakivaliokuntaa johtanut varatuomari Kimmo Sasi. Hän on sitä mieltä, että Suomessa olisi korkea aika lieventää perustuslain tulkintoja. Hän myös rukkaisi perustuslakia poistamalla siitä kokonaisen pykälän (124. §) tarpeettomana. Kyseessä on vallanjakosäännös, joka määrittelee, mikä on julkisen hallintotehtävän hoitamista ja vain viranomaisille kuuluvaa toimintaa.

Sasin mukaan pykälän tiukka tulkinta haittaa yhteiskunnan kehitystä ja lisää tarpeetonta pykäläviidakkoa.

Omaisuudensuoja ja elinkeinovapaus ovat usein alisteisia julkiselle vallalle.

”Perusoikeudellistuminen” tai ”perusoikeusfundamentalismi” näkyy julkisessa keskustelussa, kun esimerkiksi hallituksen tavoitteet leikata sosiaalietuuksia haastetaan perustuslain vastaisina, Sasi sanoo.

Perustuslakivaliokunnan nykyinen puheenjohtaja, kansanedustaja Annika Lapintie (vas) ei pidä kovin asiallisena perusoikeuksien puolustajien leimaamista fundamentalisteiksi. ”Yhtä hyvin voitaisiin puhua perusoikeusnihilisteistä”, Lapintie huomauttaa.

Eva-raportti listaa toistakymmentä julkisiin tehtäviin liittyvää lakiesitystä ja perustuslakivaliokunnan lausuntoa alkaen yksityisestä pysäköinninvalvonnasta ja luotsaustoiminnasta ja päätyen työeläkeyhtiöihin ja yksityisen terveydenhuollon toimintavaltuuksiin.

Kuvitteellisessa esimerkissä oman talon palon sammuttaminenkin on perustuslain tiukan tulkinnan mukaan kyseenalaista, koska palokunnat ovat viranomaistoimintaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat