Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudessa setelissä tunnisteena Europan kasvot – keskiviikkona niitä saa automaateista

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Yhden 20 euron setelin odotettu elinikä on noin kaksi vuotta.
Yhden 20 euron setelin odotettu elinikä on noin kaksi vuotta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

Uudet setelit korvaavat vanhat

 Uudet 20 euron setelit otetaan käyttöön keskiviikkona 25.11. Ne korvaavat vähitellen vuodesta 2002 kierrossa olleet alkuperäissetelit.

 Kaksikymppisten hologrammissa on uusi turvatekijä, kasvokuvaikkuna. Kun seteliä katsoo valoa vasten, läpikuultavaan ikkunaan ilmestyvät kreikkalaisen mytologian Europa-neidon kasvot. Lisäksi setelissä on hohtavanvihreä numero.

 Lähivuosina uusitaan myös 50, 100, 200 ja 500 euron setelit. Vitoset uusittiin keväällä 2013 ja kympit syksyllä 2014.

Tänään keskiviikkona kello kahdeksalta aukeavat Suomen Pankin holvin ovet, arvokuljetusyrityksen työntekijät hakevat uudet 20 euron setelit laskentakeskukseen ja työntävät ne sitten pankkiautomaatteihin. Kuluttajan näkökulmasta setelin elinkaari alkaa arviolta puolilta päivin. Yhden setelin odotettu elinikä on noin kaksi vuotta.

”Ihmiset kohtelevat pieniä seteleitä huonommin, vitosia ja kymppejä ei kunnioiteta niin kuin suurempia seteleitä. Jotkut viisi- tai kaksisataset, jotka on laskettu liikkeelle euroajan alussa vuonna 2002, ovat edelleen priimaa”, kertoo rahahuolto-osaston toimistopäällikkö Miika Syrjänen Suomen Pankista.

Pienten setelien käyttöikää lyhentää paitsi huono kohtelu myös se, että niitä yksinkertaisesti käytetään suuria seteleitä enemmän. Myös kaksikymppinen on käyttöseteli, jota nostetaan paljon automaateista.

Setelien kiertokulku toimii periaatteessa näin: kun niillä on maksettu ostokset, arvokuljetusyritys hakee kaupasta tilityspussit ja vie ne yrityksen laskentakeskukseen. Sieltä ne kuljetetaan pankkiautomaattiin tai Suomen Pankkiin.

Suomen Pankissa koneet kuvaavat ja tutkivat saapuneet setelit ja päättävät, tuhoavatko ne huonokuntoiset yksilöt saman tien vai laitetaanko setelit takaisin kiertoon.

Setelin yleisimmät tuhoamissyyt ovat likaantuminen ja fyysiset repeämät.

”Seteli kuluu, puuvillapaperi haurastuu ja sen reuna menee helpommin rikki. Kone tunnistaa myös, jos seteli on käynyt pesukoneessa, eivätkä värit näytä enää alkuperäisiltä.”

Minimissään seteli käy vain yhdellä ihmisellä. Ennenaikaisen käytöstä poiston syy on yleensä repeämä tai rahan katkeaminen.

”Ihmiset kunnioittavat rahaa ja käsittelevät sitä pääsääntöisesti hyvin, muuten parin vuoden kiertokulku ei onnistuisi. Pieni repeämä ei haittaa. Jos setelin aitous voidaan tarkastaa, sitä voi käyttää maksuvälineenä.”

Seteliuudistus on vaatinut tuhansia laitepäivityksiä, jotta sen aitous saadaan tarkistettua.

Kahtia revenneen setelin voi Syrjäsen mukaan teipata yhteen. Setelistä pitää olla jäljellä kiistattomasti yli puolet, jotta sillä voi maksaa. Jos kauppa ei hyväksy seteliä, sen voi kiikuttaa pankkiin tai Forexiin, jonka kanssa Suomen Pankki on sopinut rikkinäisten setelien vaihtamisesta.

Suomessa liikkeelle laskettu seteli matkustaa melko suurella todennäköisyydellä ulkomaille, kuten Viroon, Etelä-Eurooppaan tai Saksaan, josta ostetaan paljon käytettyjä autoja käteisellä.

Tilastokeskuksen arvion mukaan kaikesta Suomessa liikkeelle lasketusta setelistöstä jopa puolet päätyy ulkomaille – kun asiaa mitataan setelien arvolla.

Suomen pankista lähtee ulospäin enemmän seteleitä, mitä sinne palautuu. Osan ”kadoksissa” olevista seteleistä suomalaiset laittavat tallelokeroihin, patjan alle tai sukan varteen.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat