Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Opettajien palkkataso Suomessa kohtalainen

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Suomalaisten opettajien palkkataso on kansainvälisessä vertailussa kohtalainen etenkin uran alkuvaiheessa. Sen sijaan monissa maissa pitkän kokemuksen ansiosta palkka nousee tuntuvasti enemmän.

Yleissivistävän koulutuksen opettajilla lähtöpalkat olivat vuonna 2013 Suomessa OECD-maiden keskiarvon yläpuolella. Näin oli vielä 15 vuoden aherruksen jälkeenkin, mutta uran loppupuolella suomalaispalkat jäävät jälkeen. Esimerkiksi Etelä-Koreassa opettajan lähtöpalkka melkein kolminkertaistuu.

Opettajanuran korkeimmat palkat olivat OECD-maissa yleissivistävän koulutuksen alkupään opettajilla hiukan alle ja perusopetuksen yläluokilla ja lukiossa hieman yli 50 000 dollaria (noin 47 000 euroa).

Suomalaisista vain lukion opettajat pääsivät lähelle tätä. Saksassa lukion opettaja ylsi jopa lähes 85 000 dollariin vuodessa. Suomelle tyypillistä on, että esiopetuksen opettajien palkkataso jää alhaiseksi verrattuna toisen asteen opettajiin.

Palkkakehitys on Suomessa ollut maltillista; ostovoima on muutaman vuoden kuluessa jopa heikentynyt. Toisaalta suomalaisopettajien opetusvelvollisuus on noin sata tuntia lyhyempi kuin OECD-maissa. Suomessa velvollisuus on säilynyt samana vuosina 2000–2013.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat