Varhaisjakelu vielä tänään lakossa – lue tästä kuinka löydät Hesarin

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat

Antero Mukka HS

Helsingin Sanomien erikoisjakelu jatkuu keskiviikon työmatkaliikenteessä. Huomenna torstaina tavanomaisen varhaisjakelun pitäisi palata ennalleen pääkaupunkiseudulla ja Uudellamaalla.

Posti- ja logistiikka-alan unionin Paun työnseisaus on lamauttanut sanomalehtien varhaisjakelua viime perjantaista lähtien.

Lakon ajaksi HS on järjestänyt jakelupisteitä eri puolille pääkaupunkiseutua. Lehteä jaetaan tänäänkin tilaajille muun muassa metro-, rautatie- ja bussiasemien läheisyydessä.

Luettelo keskiviikon jakelupaikoista löytyy oheisesta kartasta. Liikenteen solmukohdissa lehtiä jaetaan aamulla kello 7–9, eli aamun kiivaimman työmatkaliikenteen ajan.

Sanomatalosta Helsingin keskustassa ja Sanomalan painosta Vantaan Martinlaaksossa lehden voi noutaa koko päivän ajan.

”Päätimme pysyä samoissa jakelupaikoissa ja -ajoissa kuin muinakin arkipäivinä. Alkuviikon kokemusten perusteella tilaajat ovat varsin hyvin löytäneet lehtensä”, sanoo jakelujärjestelyistä vastannut HS:n tuoteryhmäpäällikkö Maarit Lamminmäki.

Tilaajilta on saatu runsaasti palautetta, ja myös esityksiä uusiksi jakelupisteiksi.

”Jakelussa palataan normaaliin torstaina, eikä paikkoja ole ryhdytty enää lisäämään. Ykkösasiana on ollut kuljetusten varmistaminen ja tiedonkulku tilaajille”, Lamminmäki kertoo.

Lamminmäki kiittelee HS:n tilaajia siitä, että he ovat olleet hyvin tilanteen tasalla. HS:n pyrkimys palvella lukijoita Postin lakosta huolimatta on myös saanut ymmärrystä osakseen.

Helsingin Sanomilla tai sitä julkaisevalla Sanoma Media Finland -yhtiöllä ei ole omaa jakeluorganisaatiota. Täysin kattavan poikkeusjakelun järjestäminen ei ole lakon aikana mahdollista, eikä jokaisen tilaajan lähelle ole voitu tuoda esimerkiksi noutolaatikkoa.

Kussakin jakelupisteessä lehtiä on rajallisesti, eikä HS voi taata niiden saatavuutta.

Uudenmaan ulkopuolella jakelun pitäisi toimia pääosin häiriöttä. Työnseisaukset muun muassa lajittelukeskuksissa voivat kuitenkin aiheuttaa häiriöitä päiväpostin kulkuun eri puolella maata.

Verkossa HS ilmestyy lakonkin aikana joka päiviä. Painettua lehteä vastaavat digi- ja näköislehdet ovat tänäkin aamuna tarjolla kaikkialla Suomessa yhtä aikaa.

Lakkopäiviksi on HS.fi:ssä tarjolla myös runsaasti lisälukemistoa. Myös HS:n digitaalinen iltapäiväpainos HS Ilta on tavallista tuhdimpi.

Jos HS:n asiakkaalla ei ole vielä digitunnuksia, kannattaa tarttua ilmaiseen tutustumisjaksoon. Maksuttoman näytetilauksen saa kirjautumalla palveluun osoitteessa HS.fi/lue.

Sanomalehtien jakelun ja muiden postinkulun häiriöiden syynä on Paun julistama työnseisaus. Ammattiliitto ja työnantaja riitelevät Postin työntekijöiden työehdoista.

Helsingissä myös perusjakelu on ollut perjantaista alkaen lakon piirissä. Pau on tehnyt lähes päivittäin uusia lakkoilmoituksia, jotka häiritsevät postin käsittelyä ja jakelua useiden viikkojen ajan. Lehtien varhaisjakelun osalta uusia lakkoilmoituksia ei ole tiedossa.

HS:n toimitus on töissä Postin lakosta huolimatta, ja lehti tehdään joka päivä.

Jos HS:n tilaaja ei kaikista erikoisjakeluista ja digitaalisista vaihtoehdoista huolimatta pääse lukemaan Helsingin Sanomia, kannattaa lakon päätyttyä olla yhteydessä asiakaspalveluun. Pyydämme kärsivällisyyttä mahdollisten hyvityspyyntöjen käsittelyssä asiakaspalvelun ruuhkautumisen takia.

Lakon aikana hyvitystarvetta on ennenaikaista arvioida, koska lakon aiheuttamien häiriöiden laajuus ei ole kokonaisuudessaan tiedossa. Mahdolliset hyvitykset tilaaja-asiakkaille tehdään tilausjaksoa pidentämällä.

HS antaa ennen lakon päättymistä asiakaspalvelun verkkosivuilla (hs.fi/asiakaspalvelu) tarkemmat ohjeet hyvityspyyntöjen esittämiseksi.