Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poimintoja koulutusvertailusta: Ryhmäkoot ja tuntimäärät pieniä

Kotimaa
 
Helsingin Sanomat
Opetusryhmien koot melko pienet peruskoulussa

Peruskoulun luokkien koot ovat Suomessa hieman pienempiä kuin OECD-maissa keskimäärin. Luokilla 1–6 on keskimäärin 19 ja yläluokilla 20 oppilasta. Vastaavat luvut ovat OECD-maissa 21 ja 24.

Pienimmät eli noin 15 oppilaan luokat olivat Luxemburgissa alaluokilla ja Virossa yläluokilla.

Syrjäytymisuhan alaisia enemmän miehissä

Kaikissa maissa seurataan nuoria, jotka ovat koulutuksen ja työelämän ulkopuolella. Viime vuonna Suomessa 17,5 prosenttia 20–24-vuotiaista miehistä ja 13,2 prosenttia naisista oli näitä syrjäytymisuhan alaisia. Suomessa naisten osuus oli OECD:n keskimääräistä alempi, mutta miesten hiukan keskiarvoa suurempi.

Italiassa, Kreikassa ja Espanjassa nuorten asema oli kaikista OECD-maista vaikein. Myös Portugalissa, Etelä-Koreassa ja Irlannissa oli paljon etenkin nuoria miehiä koulutuksen ja työn ulkopuolella.

Koulutuksen kustannukset ovat keskitasoa

Koulutuskustannukset ovat Suomessa OECD-maiden keskitasoa etenkin peruskoulun alaluokilla, mutta nousevat yli keskitason yläluokilla.

Kustannukset olivat opiskelijaa kohti Suomessa vuonna 2012 vajaat 10200 euroa, kun OECD-maiden keskiarvo oli 9400 euroa. Perusopetuksen alaluokilla kustannukset olivat Suomessa oppilasta kohti vajaat 7700 euroa ja korkeakouluissa vajaat 9900 euroa.

Koulumenojen osuus bruttokansantuotteesta pysytteli Suomessa 2000-luvun alkupuolella alle 5,5 prosentissa, mutta taantuman takia se on noussut noin 5,8 prosenttiin. Osuus on hieman suurempi kuin OECD-maissa. Tosin tuoreimmat luvut ovat vuodelta 2012.

Perusopetuksen tuntimäärä on Suomessa pieni

Perusopetuksen vuosiluokilla 1–6 pakollisten oppituntien määrä on Suomessa OECD-maiden pienin, mutta yläluokilla eli vuosiluokilla 7–9 vuotuisia opetustunteja on Suomea vähemmän vain kymmenessä OECD-maassa.

Alaluokilla tuntimäärä on Suomessa noin 600, kun keskimäärin se on 800 vuodessa.

Tohtoreista alle viidennes kansainvälisiä

Luxemburgissa tohtoriopiskelijoista yli 80 prosenttia oli kansainvälisiä, kun Suomessa osuus oli 17 prosenttia ja OECD-maissa keskimäärin neljännes.

Maisteriopiskelijoista kansainvälisiä oli OECD-maissa 14 prosenttia ja Suomessa 11 prosenttia. Suomen korkeakoulut tarjoavat aktiivisimmin englanninkielisiä kursseja.

Australia, Britannia, Japani, Kanada, Ranska, Saksa ja Yhdysvallat vastaanottavat puolet kansainvälisistä opiskelijoista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat