Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finnwatch: Suomeen broilerituotteita valmistavissa tehtaissa pakkotyötä ja ihmiskauppaa

Kotimaa
 
Roni Rekomaa / Lehtikuva
Useat suomalaiset ravintolat myyvät thaimaalaista broileria.
Useat suomalaiset ravintolat myyvät thaimaalaista broileria. Kuva: Roni Rekomaa / Lehtikuva

Tavoitteena vastuullinen globaali liiketoiminta

  Finnwatch on yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva kansalaisjärjestö, joka pyrkii edistämään vastuullista liiketoimintaa.

  Pari vuotta sitten Finnwatch aiheutti kohun paljastaessaan, että Suomessa myytävien ananasmehujen taustalla on pakkotyövoimaa.

  Finnwatch on paljastanut työelämän oikeuksien polkemista myös esimerkiksi thaimaalaisessa sairaalakäsinetehtaassa, kiinalaisessa kirjatehtaassa, afrikkalaisilla kaakaonviljelmillä ja indonesialaisilla palmuplantaaseilla.

  Tarkkailussa ovat olleet myös työeläkeyhtiöiden veroparatiisisijoitukset ja veroparatiisien käyttö kehitysmaahankkeissa.

Suomeen broilerituotteita valmistavilla tehtailla Thaimaassa on vakavia työelämän oikeuksien loukkauksia, paljastaa yritystoiminnan globaaleja vaikutuksia tutkiva Finnwatch. Kuluttajan on kuitenkin vaikea valvoa lihantuotannon vastuullisuutta, sillä hän ei aina edes tiedä syövänsä thaimaalaista broileria esimerkiksi pitsassa tai valmisateriassa.

Thaimaalaistehtaiden ovat Finnwatchin mukaan karut. Osassa tehtaita työntekijöiden kuvaamat ongelmat viittaavat pakkotyöhön ja ihmiskauppaan. Työtekijöiltä kerätään rekrytointimaksuja, minkä vuoksi he ovat jo valmiiksi velkaantuneita aloittaessaan työt. Työntekijöiltä takavarikoidaan henkilökohtaisia asiakirjoja, kuten passeja ja työlupia, jolloin hän ei pääse lähtemään pois.

Kirjallisia työsopimuksia siirtotyöläisillä ei useinkaan ole, eivätkä he tunne työehtoja tai palkanmuodostusta. Palkat ovat alhaiset, eikä ylityökorvauksia makseta. Työvoimavälittäjät tekevät mielivaltaisia pidätyksiä työntekijöiden palkoista.

Finnwatchin ja ruotsinkielisen Swedwatchin Työtä tarjolla velaksi – työolot Thaimaan broileriteollisuudessa -raportti julkaistiin tänään keskiviikkona.

Suomessa työoloiltaan heikoimpien yritysten tuotteita markkinoivat Snellman, TTM Food Import, Dencon Foods ja Euro Poultry, kertoo Finnwatch. Yritykset ovat maahantuojia, jotka välittävät lihatuotteita ravintoloille ja muille yrityksille.

Suomeen tuodusta broilerinlihasta 14 prosenttia tulee Thaimaasta. Vaikka vain viisi prosenttia markkinoilla olevasta broilerista tulee Suomen ulkopuolelta, thaimaalaista broileria myydään enemmän. Sitä käytetään paljon prosessoiduissa elintarvikkeissa, kuten valmisaterioissa ja pitsoissa.

Kuluttaja ei aina edes tiedä syövänsä thaimaalaista broileria, koska ainesosien alkuperää ei tarvitse ilmoittaa prosessoiduissa tuotteissa.

Thaimaalaista broileria löytyy raportin mukaan muun muassa Kitchen Joy -aterioista, Findus-pakasteista ja Dr. Oetker -pakastepitsoista. Thaimaalaista broileria on käytetty myös osassa päivittäistavarakaupan oman merkin tuotteita, kuten tietyissä Pirkka- ja Rainbow-valmisaterioissa.

Tavallisimmin kuluttaja päätyy syömään thaimaalaista broileria ravintoloissa ja kahviloissa. Tuotteita käyttävät Finnwatchin mukaan muun muassa Sodexo, S-ryhmän ravintolat, Restelin ravintolat ja Picnic. Subway-ketju ei suostunut kertomaan Finwatchille broilereidensa alkuperää.

Kuluttajan on usein mahdoton selvittää lihantuotannon vastuullisuutta. Finnwatchin toiminnanjohtaja Sonja Vartiala peräänkuuluttaakin päättäjien vastuuta. Thaimaan vientiteollisuuden ihmisoikeusriskit korostavat hänen mukaansa etenkin ostajayritysten velvollisuutta huolehtia alihankkijoidensa vastuullisuudesta.

”Yrityksillä pitäisi olla sitova ihmisoikeuksia koskeva huolellisuusvelvoite. Tuotantoketjut tulee kartoittaa, ja yritysten pitää myös valvoa, että työelämän oikeuksia kunnioitetaan”, Vartiala sanoo.

Yritysvastuun tulisi Vartiaisen mielestä näkyä myös poliittisella tasolla. ”Suomessa tilanne ei näytä kovin hyvältä. Esimerkiksi hallitusohjelmassa ei mainita yritysvastuuta ollenkaan. Suomessa korostetaan yritysten kilpailukykyä eikä ihmisarvokysymyksiä”, Vartiala sanoo.

”Kunnianhimon taso ei myöskään ole nousussa, pikemminkin päinvastoin.”

Suomalaisista kauppaketjuista vain Sok ja Kesko tekevät raportin mukaan ihmisoikeuksien arviointia jo ennen ostojen aloittamista. Ne liittävät tarkasti määritellyt vastuullisuusperiaatteet ostosopimuksiin ja valvovat vastuullisuusperiaatteiden noudattamista kolmannen osapuolen auditoinnein.

Lihantuotantoon kasvatettu broileri on suosituimpia raaka-aineita globaaleilla lihamarkkinoilla. Euroopan markkinoille sitä tuodaan yhä enemmän nousevista talouksista, kuten Brasiliasta ja Thaimaasta.

Thaimaan broilerintuotanto oli viime vuonna lähes 1,6 miljoonaa tonnia. Lähes 40 prosenttia broilereista menee vientiin, jonka suurimmat kohdealueet ovat EU (47 prosenttia) ja Japani (43 prosenttia).

Finnwatch tutki Thaimaan broileritehtaiden työoloja, koska maan elintarviketuotantoon tiedetään liittyvän ihmisoikeusriskejä. Tutkimus perustuu kuuden tehtaan siirtotyöntekijöiden haastatteluihin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat