Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kehitysvammaiset protestoivat pakkokeinoja

Kotimaa
 

Suomi yrittää ratifioida YK:n vammaisten oikeuksien sopimuksen tällä hallituskaudella. Esteenä on yksi lakipykälä, jota hallitus yrittää muuttaa.

Pykälä koskee pakon käyttämistä kehitysvammahuollossa. Sen poistamista on vaadittu pitkään ja sitä on pidetty jopa häpeäpilkkuna, koska se on niin yleisluontoinen:

”Erityishuollossa olevaan henkilöön saadaan soveltaa pakkoa vain siinä määrin kuin erityishuollon järjestäminen tai toisen henkilön turvallisuus välttämättä vaatii.”

Pykälän piti kadota keväällä eduskunnan käsittelemässä lakiesityksessä itsemääräämisoikeuden lisäämisestä. Esitys kuitenkin kaatui perustuslakivaliokunnassa. Valiokunta käsittelee uutta lakiesitystä, joka on tulossa voimaan maaliskuussa.

Kehitysvammaisten järjestöt suhtautuvat esitykseen kriittisesti, koska se luettelee eri rajoituskeinot yksityiskohtaisesti osana turvallista hoitoa.

”Lakiin on kirjattu käytännössä kaikki nykyisin käytössä olevat rajoitustoimenpiteet, jopa sellaiset, joiden käytöstä monet toimijat ovat jo luopuneet”, Kehitysvammaisten tukiliitto ja kehitysvammaisten Me itse -yhdistys totesivat lausunnossaan.

Sosiaali- ja terveysalan eettinen neuvottelukunta Etene huomauttaa, että esityksessä on mainittu nimeltä sellaisia rajoittavia välineitä, jotka oli kielletty edellisessä lakiehdotuksessa.

Lakiteksti mainitsee sängynlaidat, tuoliin kiinnitettävät tarjottimet ja pöydät, vyöt, joilla ihminen sidotaan kiinni pyörätuoliin, hälytysjärjestelmät, epilepsiaa sairastavien turvakypärät sekä niin sanotut hygieniahaalarit. Niillä voidaan estää ihmisiä syömästä ulosteitaan tai vaippojaan.

Etenen mielestä ”lakiluonnoksen mukaan vaippa- tai hygieniahaalarin käyttö olisi sallittua”.

Joukko kehitysvammaisten omaisia keräsi adressin, jossa vastustettiin lakiin esitettyjä pakkokeinoja ja rajoituksia. Adressi luovutettiin tiistaina kansanedustajille.

”Pakkokeinojen lisääminen erikoislakiin sementoisi käytännöt eikä jäisi väliaikaiseksi, kuten hallituksen tarkoittaa”, arvioi kehitysvammaisen omainen Kalevi Mattila.

Tarkat maininnat voisivat johtaa siihen, että keinot katsottaisiin sallituiksi myös iäkkäiden hoidossa, huomautti Suomen muistiasiantuntijat ry:n toiminnanjohtaja Maisa Toljamo.

Muistisairaat olivat yksi rauenneen itsemääräämisoikeuslain kohderyhmistä.

Oikaisu kello 13.51: Suomen muistiasiantuntijoiden toiminnanjohtajan sukunimi on Toljamo eikä Toljanne kuten jutussa aiemmin kirjoitettiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat