Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jari Aarnio vapautuu yli kaksi vuotta jatkuneesta tutkintavankeudesta

Kotimaa
 
Aarnion asianajaja: eristys on ollut poikkeuksellinen
Aarnion asianajaja: eristys on ollut poikkeuksellinen
Monista rikoksista epäilty Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio pyysi vapautusta tutkintavankeudesta ja eristyksestä, joka on ollut poikkeuksellisen pitkä. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen / HS

Helsingin käräjäoikeus vapautti keskiviikkona Helsingin huumepoliisin entisen päällikön Jari Aarnion yli kaksi vuotta kestäneestä tutkintavankeudesta.

”Varmasti hän menee perheensä luokse ja toivoo, että media ja muut kunnioittavat sitä, että hän saa nyt olla rauhassa. Huomenna [torstaina] yhdeksän aikaan ollaan täällä taas paikalla”, Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi sanoi istunnon jälkeen.

Oikeuden mukaan Aarniota on edelleen todennäköisiä syitä epäillä niistä rikoksista, mistä hän on syytteessä. Sotkemisvaara on oikeudenkäynnin kuluessa kuitenkin pienentynyt niin paljon, että vangittuna pitäminen olisi kohtuutonta.

Oikeus kuitenkin katsoi, että Aarnion on edelleen syytä epäillä vaikeuttavan asian selvittämistä. Hänen korkea asemansa, sisäpiiritiedot rikosjutuista, läheiset suhteet kuultaviin henkilöihin ja keskeinen asema epäillyssä rikosvyyhdissä helpottaisivat asian sotkemista.

Oikeus myös huomautti, että asia on myös yhteiskunnallisesti merkittävä, joten sen selvittämiselle on suuri intressi. Myös jutun pitkälle kestolle on hyväksyttävät syyt.

Pitkä eristys voi kuitenkin vaikeuttaa terveyteen, oikeus jatkoi. Oikeudenkäynti jatkuu vielä neljä kuukautta, ja lainvoimaiseen tuomioon kuluu vielä pitempi aika.

Todistelusta on kuitenkin jo esitetty merkittävä osa, eikä esitutkinnan jatkuminen oikeudenkäynnin ohella voi olla syy vangittuna pitämiselle.

Näiden perusteiden takia oikeus katsoi, että Aarnion vangittuna pitäminen olisi kohtuutonta.

Asianajaja Riitta Leppiniemi oli istunnon jälkeen helpottunut. Hän totesi, että vapauttamispyynnöt ovat aina henkisesti todella rankkoja.

”Toivoa kyllä uskalsimme, mutta emme uskaltaneet luottaa vapauttamiseen”, Leppiniemi sanoi.

Aarnio itse ei ollut enää salissa kuuntelemassa vapauttamispäätöstä. Hänet vietiin Vantaan vankilaan vapautettavaksi.

Aarnio määrättiin matkustuskieltoon eli hän ei saa poistua Suomesta. Hän ei myöskään saa olla yhteydessä jutun todistajiin.

Valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen sanoi, että päätös ei luonnollisestikaan ollut syyttäjien toiveiden mukainen. Hän sanoi toivovansa, ettei vapauttamisella ole merkitystä oikeudenkäynnin kulkuun.

”Olisimme toivoneet, että oikeudenkäynti olisi voitu käydä niin, ettei sotkemisvaaraa ole. Toivotaan, että matkustuskielto riittää”, hän sanoi.

Hirvonen kehui oikeuden päätöstä huolellisesti punnituksi. Hänen mukaansa aiemmin ei ole juuri oikeuskäytäntöä tapauksista, jossa tutkintavankeus olisi kestänyt näin pitkään, yli kaksi vuotta.

Syyttäjät harkitsevat nyt, kantelevatko he käräjäoikeuden päätöksestä hovioikeuteen.

Aarnio itse perusteli vapauttamispyyntöä muun muassa rankalla eristyksellä, joka on sulkenut hänet kaikista ihmiskontakteista.

”Terveenä pitäisi selvitä tästä hommasta”, hän sanoi oikeudelle. ”Kun tarpeeksi pidetään yksin, ei selviä terveenä. Se on tässä iso huoli”, Aarnio sanoi.

Syyttäjät vastustivat vapauttamista, sillä heidän mukaansa on edelleen mahdollista, että Aarnio sotkisi tutkintaa. He huomauttivat, että todistajien kuuleminen on vasta alkamassa. Maaliskuun loppuun asti jatkuvassa oikeudenkäynnissä on tarkoitus kuulla noin sataa todistajaa.

Tähän mennessä oikeudessa on esitetty kirjalliset todisteet ja kuultu kaikki vastaajat.

Edellisen kerran Aarnion vapauttamista käsiteltiin kesällä. Juhannuksen tienoilla käräjäoikeus päätti, että hänet pidetään edelleen vangittuna sotkemisvaaran takia, ja pari viikkoa myöhemmin hovioikeus vahvisti päätöksen.

”Tilanne oli silloin aivan toisenlainen kuin nyt. Oikeudet katsoivat silloin, ettei Aarnio ole halunnut tai voinut kertoa kaikkea ja että sotkemisvaara oli olemassa, koska Aarniota ei ollut kuultu”, asianajaja Riitta Leppiniemi sanoi oikeudelle.

Leppiniemi huomautti, että esimerkiksi Pasilan miehen puhelimiin on nyt saatu selvitykset kahdelta syytteessä olevalta alaiselta sekä todistajana kuullulta alaiselta. Leppiniemi totesi, että alaisten kertomukset tukivat Aarnion kertomusta asiasta.

Aarnion mukaan Pasilan miehen kännykät olivat huumepoliisien operaatiopuhelimia, mutta syyttäjien mielestä Aarnio on puhelimien avulla johtanut hasistynnyreitä salakuljettanutta liigaa.

Valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen puolestaan huomautti, että keskeisiä kertomuksia on muuttunut käräjäoikeudessa. Hän viittasi kahden kanssasyytetyn eli rikollisjärjestö UB:n johtohahmon Keijo Vilhusen ja Malmin naisen kertomusten muuttumiseen.

Vastaajien kuuleminen ei Hirvosen mukaan myöskään riitä.

”On aika erikoinen näkemys, että asia olisi vastaajien kuulemisen jälkeen selvitetty.”

Hirvonen muistutti, että syyttäjien näyttö koostuu pienistä palasista. Esimerkiksi Helsingin huumepoliisiin liittyvä tietolähdetoiminta on keskeisessä asemassa, ja tältä osin ongelmaksi ovat nousseet dokumentaatioon liittyvät puutteet.

Huumepoliisi ei ole esimerkiksi kirjannut yhteydenpitopuhelimiaan minnekään. Tämä korostaa henkilötodistelun merkitystä, Hirvonen sanoi.

Hirvonen myös arvioi, ettei Aarnio ole selvittänyt ylimääräisiä käteisvarojaan.

”Rahoja ei ole selvitetty sillä, että Aarnio kertoo sellaisen kertomuksen, jota ei voida kontrolloida.”

Antti Aimo-Koivisto
Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio käräjäoikeudessa toukokuussa.
Helsingin huumepoliisin entinen päällikkö Jari Aarnio käräjäoikeudessa toukokuussa.
Näistä asioista Aarnio-käräjillä kiistellään
Näistä asioista Aarnio-käräjillä kiistellään
Jari Aarnion huumeoikeudenkäynti on edennyt syytettyjen ja todistajien kuulemiseen. Kaikki syytetyt ovat kiistäneet syytteet. Toimittaja: Minna Passi, leikkaus ja grafiikka: Boris Stefanov
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat