Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Työnantajien EK lopettaa tupojen Suomen – SAK:n Lauri Lyly: ”Tämä on huono juttu”

Kotimaa
 
Teemu Luukka Paavo Teittinen
Antti Johansson HS
”Sääntömuutos ei merkitse suomalaisen konsensuksen loppua vaan sitä, että konsensus siirtyy työpaikoille”, EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta sanoi.
”Sääntömuutos ei merkitse suomalaisen konsensuksen loppua vaan sitä, että konsensus siirtyy työpaikoille”, EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta sanoi. Kuva: Antti Johansson HS

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n syyskokouksessa julkaistiin varsinainen suomalaisen työelämän jymyuutinen.

EK muuttaa sääntönsä niin, että järjestö ei voi enää sopia keskitetyistä työmarkkinaratkaisuista. Tämä merkitsee, ettei palkansaajilla ole enää osapuolta, jonka kanssa tehdä tupo-, tyka- tai muitakaan sopimuksia.

Sääntömuutos tulee voimaan ensi toukokuussa, eli parhaillaan käytäviä työmarkkinaneuvotteluja järjestö voi vielä käydä ja sopia.

EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta sanoi järjestön syyskokouksen seminaarissa Helsingin Finlandia-talolla, ettei sääntömuutos merkitse suomalaisen konsensuksen loppua vaan sitä, että konsensus siirtyy työpaikoille.

”Keskitetyt ratkaisut jäävät nyt historiaan. Ruotsissa se tehtiin jo 20 vuotta sitten.”

Alahuhdan mukaan sopimukset tehdään vastedes liittojen välillä ja paikallisesti.

”Tätä ratkaisua on valmisteltu pitkään, eikä se liity parhaillaan meneillään oleviin työmarkkinaneuvotteluihin”, Alahuhta sanoi.

”Yhteiskuntasopimusneuvottelut viedään kuitenkin loppuun onnistuneesti.”

Alahuhta sanoi, että paikallisella sopimisella saadaan kilpailukykyä. Sen edistäminen vaatii hyvää keskustelusuhdetta palkansaajien ja työnantajien kesken, Alahuhta sanoo.

Suurimman palkansaajien keskusjärjestön SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly pitää EK:n päätöstä arveluttavana.

”Tämä on mielestäni huono juttu. Suomi on pieni maa ja avotalous, joka tarvitsisi mahdollisimman laajan työkalupakin. Keskitetyn mallin kaltaisten työkalujen pois heittäminen rajoittaa kykyämme vastata globaalien markkinoiden haasteisiin.”

Lyly arvelee, että vuoden päästä päättyvän työllisyys- ja kasvusopimuksen kaltaisia ratkaisuja on tulevaisuudessa hyvin vaikea saavuttaa. Nykyisen sopimuksen piiriin kuuluu jopa 93 prosenttia palkansaajista.

Nykyisiin työmarkkina- tai yhteiskuntasopimusneuvotteluihin EK:n päätös ei vaikuta, Lyly sanoo.

Lylyn mukaan aika näyttää, miten radikaali muutos on kyseessä. Hän muistuttaa EK:n linjanneen jo vuonna 2007, ettei keskitettyjä ratkaisuja enää tehdä. Sen jälkeen niitä tuli kaksi.

”Voi olla, että työmarkkinoista tulee entistä riitaisempia. Ehkä työnantajapuoli havaitsee, ettei työpaikkatasolla kaikki sujukaan niin hyvin, ja yhteistä sopimista kaivataan jatkossakin.”

Lylyn mielestä EK unohtaa, että palkansaajapuolella keskinäinen valmistelu on vahvaa. Liitot tulevat joka tapauksessa sopimaan yhdessä, mitä lähdetään tavoittelemaan. Näin tehdään Lylyn mukaan myös Ruotsissa, vaikka siellä onkin luovuttu kauan sitten keskitetyistä ratkaisuista.

Lyly valittelee EK:n päätöksen vievän pohjaa SAK:n ehdottamalta sopimukselta, jossa vientisektori määrittäisi talouden palkankorotukset.

”EK:n linjaus vaikeuttaa tällaisen linjan saavuttamista, koska siitä ei pystyisi tulevaisuudessa sopimaan. Voitaisiin vain yrittää kertoa, että kannattaisi tehdä tällainen ratkaisu.”

EK:n päätös ei yllättänyt Lylyä, koska työnantajajärjestö on suhtautunut keskitettyihin ratkaisuihin kriittisesti koko 2000-luvun. Lyly sanoo pitävänsä paikallista sopimista sinänsä hyvänä asiana, mutta sanelupolitiikkaa hän ei hyväksy.

”Työnantajien neuvotteluasema on paikallisella tasolla selvästi parempi kuin meidän porukan. Liittotasolla vaikutusasemat ovat suurin piirtein samanlaisia. EK haluaa viedä neuvottelut sinne, missä he ovat itse vahvempia.”

Myös toimihenkilöiden STTK:n puheenjohtaja Antti Palola pitää EK:n päätöstä odotettuna.

”Merkit ovat olleet ilmassa pitkään. Se, että muutos tehtiin sääntöjen kautta, on tietysti merkittävä asia.”

Tänään keskiviikkona EK:n syyskokouksessa pitämässään puheessa Palola sanoi uskovansa, että pitkällä aikavälillä nykyiset keskitetyt ratkaisut ovat ”elinkaarensa päässä”. Siitä huolimatta Palola kertoo toivovansa, että yhteinen sopiminen pidetään mukana työmarkkinajärjestöjen ”työkalupakissa”.

”Voi tulla tilanteita ja aikoja, kun sitä tarvitaan. Keskitetyt ratkaisut ovat osoittaneet käytettävyytensä erilaisissa tilanteissa.”

Mikäli keskitetystä sopimisesta siirrytään vahvasti kohti liitto- ja yrityskohtaista sopimista, on Palolan mielestä samalla uudistettava palkkausjärjestelmää.

”Se perustuu nyt työn vaativuuteen ja henkilökohtaiseen suoriutumiseen, mutta sopimuspöytään on otettava myös tulospalkkio. Ei niin kuin tällä hetkellä, että siitä päättää työnantaja.”

Kun kehitys on entistä enemmän kohti paikallista sopimista, on Palolan mukaan palkansaajajärjestöjen tehtävä jatkossa entistä tiiviimpää yhteistyötä. Hän sanoo olevansa huolissaan siitä, miten heikomman tuottavuuden alojen tai julkisen sektorin palkkakehityksestä pidetään tulevaisuudessa huolta.

”Se huono asia tässä kehityksessä on, että erilaisten palkka-epäsuhtien korjaaminen tulee olemaan huomattavasti haastavampaa keskitettyjen neuvottelujen ulkopuolella. Tämä koskee esimerkiksi naisten palkkatasoa.”

Se, että EK päätti kieltää itseltään keskitetyt ratkaisut, on korkeakoulutettujen Akavan puheenjohtajan Sture Fjäderin mukaan viesti palkansaajille.

”Työnantajapuoli haluaa sanoa, että aika yhteiselle sopimukselle loppuu pian. Ensi kevään jälkeen on liian myöhäistä. Toinen viesti on kai siinä, että EK on vielä valmis yhteen keskitettyyn ratkaisuun.”

Fjäder ei halua tyrmätä EK:n vahvasti ajamaa paikallista sopimista. Akava ei näe sitä lähtökohtaisesti negatiivisena asiana.

”Meille tässä ei ole kysymys mistään isosta ideologisesta kysymyksestä. Ei pidä aina vain torjua”, Fjäder sanoo.

”Huonot ajat ovat leimanneet paikallisen sopimisen, mutta siinä on valtavasti mahdollisuuksia ja positiivisia asioita. Kunhan pelisäännöt ovat kunnossa, asian kanssa voidaan edetä.”

Fjäder muistuttaa, että paikallisesti voidaan sopia myös työntekijän kannalta parempaan suuntaan. Esimerkiksi Ruotsissa korkeakoulutetut pärjäävät Fjäderin mukaan varsin hyvin. Palkkakehitys on keskimäärin ollut kiitettävää.

”Paikallisen sopimisen pitää kuitenkin olla nimenomaan sopimista eikä sanelua. Tässä toivoisin vähän uutta sävyä keskusteluun työnantajapuolelta”, Fjäder pohtii.

”Se, mikä suomalaisesta yhteiskunnasta ja työmarkkinoilta tällä hetkellä, on luottamus. Luottamus täytyy rakentaa, jotta paikallista sopimista voidaan edistä. Ilman sitä ei tule mitään.”

Roni Rekomaa
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ei yllättynyt EK:n linjauksesta.
SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ei yllättynyt EK:n linjauksesta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat