Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ministeri Mäntylä: Eläkeläisten asumistukea ei leikata – Oppositio ei tyydy selitykseen

Kotimaa
 
Jarno Mela / Lehtikuva
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps)
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

Eduskunnassa syntyi tiistai-iltana sotku siitä, onko hallitus sittenkin leikkaamassa eläkeläisten asumistukea. Hallituksesta tähdennettiin, että näin ei ole.

”Eläkeläisten asumistukea ei leikata”, sanoi sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) keskiviikkona eduskunnan täysistunnossa.

Hallitus ehdottaa eläkkeensaajan asumistuesta annettua lakia muuttavaksi siten, että ensi vuonna sovellettaisiin samoja lämmitys-, vesi- ja kunnossapitokustannuksia, keskimääräisiä asumismenoja sekä asumismenojen enimmäismääriä kuin tänä vuonna. Tukeen ei siis tulisi kustannustason nousun mukaista korotusta, vaan tukisumma olisi sama kuin vuonna 2015.

Tätä hallituksessa perustellaan sillä, että hallitusohjelmassa sovittiin säästöistä, jotka toteutetaan asumistuen perusteita tarkistamalla. Säästöä tästä tulisi 4,6 miljoonaa euroa.

Oppositio ei tyytynyt Mäntylän selityksiin. Opposition mielestä pitää puhua nimenomaan leikkauksista, koska eläkkeensaajan asumistukeen kohdistuu ensi vuonna 4,6 miljoonan euron säästöt.

Mäntylä muistutti, että alun perin eläkkeensaajan asumistuesta oli tarkoitus saada noin 20 miljoonan euron säästöt ensi vuonna.

Hallituksen tarkoitus oli yhdistää eläkkeensaajan asumistuki ja yleinen asumistuki. Oppositio ja eläkeläisjärjestöt nostivat asiasta ison metelin, koska yhdistäminen olisi pienentänyt kymmenientuhansien eläkeläisten tukia. Hallitus perui yhdistämisen tässä kuussa.

Hallituksen esityksessä ehdotetaan muutettavaksi myös yleisestä asumistuesta annettua lakia siten, että enimmäisasumismenoja tarkistettaisiin ensimmäisen kerran asumismenojen muutosta vastaavasti vuoden 2017 alusta eli sekin jäädytettäisiin vuoden 2015 tasolle. Säästöä tästä kertyisi noin 15 miljoonaa euroa.

Lisäksi yleisen asumistuen perusomavastuun tulosidonnaisuutta ehdotetaan kiristettäväksi. Se tarkoittaa sitä, että yleiseen asumistukeen oikeutettavien tulojen yläraja laskee jonkin verran. Tästä koituu säästöä noin 7 miljoonaa euroa.

Yleisen asumistuen kiristyksillä ei korvata sitä säästöä, mikä olisi muodostunut eläkkeensaajan asumistuen yhdistämisestä yleiseen asumistukeen, sosiaali- ja terveysministeriöstä tähdennetään. Yleisen asumistuen säästöistä on päätetty huomattavasti aiemmin kuin asumistukien yhdistäminen peruttiin.

Eläkkeensaajan asumistuen ja yleisen asumistuen yhdistämisellä olisi säästetty valtion menoja ensi vuonna noin 20 miljoonaa euroa, koska uudistus olisi tullut voimaan porrastetusti. Seuraavina vuosina vuosittainen säästö olisi ollut arviolta 65 miljoonaa euroa vuodessa, ministeriöstä kerrotaan.

Hallitus aikoo etsiä uudet säästöt muista kohteista.

Asumistukiasiat ovat eduskunnassa esillä myös torstaina, kun käsitellään ensi vuoden budjetin täydentämistä. Esitys jätettiin tiistaina pöydälle, koska oppositio ei saanut eläkeläisten asumistuen kohtalosta vastausta hallitukselta. Eläkkeensaajan asumistuesta vastuussa oleva sosiaali- ja terveysministeri Mäntylä ja yleisestä asumistuesta vastaava perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehula (kesk) eivät olleet paikalla, kun asiaa käsiteltiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat