Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Väittelijä uudistaisi lakia työpaikkojen suojelemiseksi – irtisanominen kalliimmaksi mutta kovemmat sakot laittomista lakoista

Kotimaa
 
Johennes Wiehn
Anjalan paperitehtaalla aherrettiin viime kesäkuussa. Väitöstutkimuksen mukaan työlainsäädännön pitäisi suojella paitsi työntekijöitä myös työpaikkoja.
Anjalan paperitehtaalla aherrettiin viime kesäkuussa. Väitöstutkimuksen mukaan työlainsäädännön pitäisi suojella paitsi työntekijöitä myös työpaikkoja. Kuva: Johennes Wiehn

Suomen työlainsääntö kaipaa uudistamista, erityisesti niin, että se suojelisi nykyistä paremmin työpaikkojen säilymistä ja edistäisi niiden syntymistä, esittää tuoreessa väitöskirjassaan Harry Salonaho. Hänen toivomansa uudistukset tarkoittaisivat kiristyksiä ja toisaalta uusia etuja kummallekin osapuolelle, työntekijöille ja työnantajille.

Väitös kuuluu kauppaoikeuden alaan, ja siinä esitellään muutoksia, jotka voisivat parantaa työmarkkinoiden toimivuutta.

Työlainsäädännön johtavana periaatteena on heikomman osapuolen eli työntekijän suojelu. Tämän rinnalla Salonaho haluaa siis korostaa työpaikan suojelua. Peruste tälle uudelle näkökulmalle on, että työpaikat ovat nykyään uhanalaisia ja jos ei ole työpaikkoja, ei ole työntekijöitäkään, joita suojella. ”Työlainsäädännön on tuettava elinkeinoelämän menestystä ja yritysten kilpailukykyä, jotta työpaikat säilyvät ja että voidaan ylläpitää hyvinvointia.”

Salonaho haastatteli väistöstään varten 24 työmarkkinavaikuttajaa, kuten palkansaajien keskusjärjestön SAK:n Lauri Lylyn, korkeasti koulutettujen keskusjärjestön Akavan Sture Fjäderin ja toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n Mikko Mäenpään.

Väitöksessä esitetään esimerkiksi, että määräaikaisten palkkaaminen tehdään yrityksille helpommaksi. Näin voitaisiin Salonahon mukaan edistää työpaikkojen syntymistä esimerkiksi aloittavissa yrityksissä ja pienissä yrityksissä. Esimerkiksi Saksassa vastaperustettu yritys voi muutaman vuoden ajan tehdä laajasti määräaikaisia työsopimuksia. Salonaho sanoo, että tämä on pienille yrityksille suuri etu, sillä jos osoittautuu, että palkattu työntekijä ei ole toivotunlainen eikä häntä voi vaihtaa sopivampaan, koko yritys voi mennä konkurssiin, eikä se voi enää koskaan työllistää ketään.

Työmarkkinoiden ilmapiirin parantamiseksi sekä työnantajien ja työntekijöiden keskinäisen luottamuksen kohentamiseksi olisi tutkimuksen mukaan puututtava myös siihen, miten kannattavat yritykset irtisanovat ja lomauttavat työntekijöitään.

Salonahon mielestä nykyään yritysten mahdollisuus irtisanoa ja lomauttaa taloudellisin ja tuotannollisin perustein on liian yleinen ja väen vähennykset olisi perusteltava tarkemmin. Salonaho sanoo esimerkiksi, että kokonaisuutena kannattavalla yrityksellä voi olla useilla paikkakunnilla toimintaa, mutta yksi yksiköistä tuottaa tappiota, joka halutaan lopettaa. Salonahon mukaan tällaisissa tapauksissa olisi selvitettävä, miten voidaan tai voidaanko väen vähennyksiä tehdä. Kannattavalle yritykselle joukkoirtisanomista olisi tehtävä hankalampaa, kalliimpaa Salonaho sanoo.

Tutkimuksessaan hän vertaili irtisanomisten helppoutta Saksassa ja Suomessa. ”Se on halvempaa Suomessa.”

Työtuomioistuimen lainrikkomuksista, kuten laittomista lakoista, määräämiä hyvityssakkoja olisi korotettava, ovat rikkojina sitten työntekijät tai työnantajat, tutkimus ehdottaa. Tuomioita ajanjaksolta 2001–2010 läpikäynyt Salonaho huomauttaa, että keskimääräinen hyvityssakko oli suuruudeltaan vain 3 466 euroa. Enimmillään sen suuruus voi olla 30 500 euroa.

Salonahon mielestä sakot ovat niin pieniä, ettei niillä ole toivottua vaikutusta työmarkkinoiden vakauttajina. ”Kun nykyinen työehtosopimuslaki tule voimaan vuonna 1946, enimmäissakon suuruudeksi asetettiin summa, joka vastaa nykyrahassa 80 000 euroa.”

”Ei tietenkään lakkoja pidä kieltää, mutta laittomien lakkojen määrää olisi saatava vähenemään”, Salonaho sanoo.

Harry Salonahon väitöskirja Förändringsbehov i Finlands arbetslagstiftning och arbetsmarknadsmekanismer tarkastetaan ruotsinkielisessä kauppakorkeakoulussa Helsingissä 30. marraskuuta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat