Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Video jakaa Suomi-tietoa turvapaikanhakijoille: seksiin ei saa pakottaa ja vaatteista huutelu on kiellettyä

Kotimaa
 
Kuvakaappaus on Maahanmuuttovirasto Migrin teettämästä videosta, jolla kerrotaan turvapaikanhakijoille useilla kielillä muun muassa suomalaisten käsityksistä seksistä.
Kuvakaappaus on Maahanmuuttovirasto Migrin teettämästä videosta, jolla kerrotaan turvapaikanhakijoille useilla kielillä muun muassa suomalaisten käsityksistä seksistä.

Seksiin ei saa pakottaa, vaikka olisi naimisissa partnerin kanssa.

Seksistä ja koskettamisesta on Suomessa aina pyydettävä lupa ja saatava hyväksyntä. Luvaton koskettaminen, sopimattomien kuvien ja viestien levittäminen sekä seksistä, kehosta tai vaatteista huutelu ovat kiellettyjä Suomessa.

Näin kerrotaan tuoreella videolla, jonka avulla Maahanmuuttovirasto Migri tutustuttaa turvapaikanhakijoita Suomen kulttuuriin ja tapoihin. Videon on tehnyt Väestöliitto Migrin tilauksesta.

Videon lisäksi Migri on laatinut turvapaikanhakijoille myös laajoja aineistoja, jotka ulottuvat työnteosta kulttuuriin, ravintoon ja mielenterveyteen. Tietoa jaetaan muun muassa suomalaisesta lainsäädännöstä, työnteosta, tasa-arvosta ja seksuaalisuudesta sekä kulttuurista ja yhteiskunnasta.

Tietopaketti annetaan tulijoille, kun heidät on ensin rekisteröity ja sitten siirretty vastaanottokeskuksiin.

”Ohje on, että asioista kerrotaan monipuolisesti ja mahdollisimman pian vastaanottokeskukseen asettumisen jälkeen”, kertoo Migrin tiedottaja Kaisa Härkisaari.

Materiaalit on laadittu kymmenellä kielellä: albaniaksi, arabiaksi, dariksi, englanniksi, persiaksi, ranskaksi, ruotsiksi, somaliksi, soraniksi ja suomeksi. Asioiden selittämiseen käytetään tulkkeja. Käytännössä vastaanottokeskuksissa kerätään usein ryhmiä, ja tietoa jaetaan usealle ihmiselle samalla kertaa.

Kaikkien tulee noudattaa Suomen lainsäädäntöä, ja lait ovat kaikille samoja, kertoo Suomen lainsäädäntöä käsittelevä esite.

Sen mukaan liikennesääntöjä ja nopeusrajoituksia pitää noudattaa. Niiden rikkomisesta sekä ajamisesta päihtyneenä rangaistaan. Toiselle kuuluvan omaisuuden kuten polkupyörän ottaminen ilman lupaa on varkaus.

Rikosten tekeminen turvapaikkaprosessin aikana saattaa vaikuttaa prosessiin ja oleskeluluvan saantiin, esite muistuttaa. Sen mukaan seksuaalinen väkivalta on Suomessa vakava rikos.

Seksiasioita käydään tarkimmin läpi juuri Väestöliiton tekemällä videolla.

”Kerromme, mitä Suomessa ajatellaan seksuaalisuudesta”, video aloittaa englanniksi, selkosuomeksi, soraniksi, farsiksi, arabiaksi, Irakin arabimurteella ja somaliksi.

”Suomessa on erityisen tärkeä kunnioittaa toistaa ihmistä.”

”Raiskaus on vakava rikos, joka saattaa vaikuttaa turvapaikkahakemuksen prosessiin”, video muistuttaa.

”Nämä asiat ovat nousseet omista kokemuksistamme”, kertoo Väestöliiton monikulttuurisuusasioiden päällikkö Minna Säävälä.

”Olemme tehneet aiemmin aineistoja, joita on kokeiltu kotoutujille, ja havainneet, mitkä seikat tarvitsevat selvennystä”, Säävälä sanoo.

Videon sisältöön ovat Säävälän mukaan vaikuttaneet syksyn tapahtumat. ”Suuri osa Suomeen tulevista turvapaikanhakijoista on aikuisia, nuoria miehiä, ja monet perheettömiä”, Säävälä huomauttaa.

Videon lisäksi Väestöliitto on käynyt vastaanottokeskuksissa ja alaikäisten turvapaikanhakijoiden turvakodeissa kertomassa nuorille yksinkertaisesti perusasioista. Säävälän mukaan ne ovat olleet suosittuja ja pidettyjä tilaisuuksia.

”Nuoret ovat kokeneet, ettei kukaan muu kerro näistä asioista”, Säävälä sanoo.

Tuoreesta videosta on tullut kahdenlaista palautetta.

Toiset ihmettelevät, miksi klassiseksi arabiaksi ja Pohjois-Irakin murteella kertovan miehen kasvot on sumennettu. (Syy on se, että mies on turvapaikanhakija, joka voi joutua vaikeuksiin, jos hänet palautetaan kotimaahan). Toiset taas kiittävät, että ”tämä tuli niin tarpeeseen”, Säävälä kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat