Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Postin työriita poikii lisää uhkaavia tukilakkoja

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Helsingin Vuosaaren satama on merkittävä vientisatama.
Helsingin Vuosaaren satama on merkittävä vientisatama. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva

Postin työtaistelu uhkaa levitä yhä laajemmalle tukilakkojen myötä.

Keskiviikkona Auto- ja kuljetusalan liitto AKT ilmoitti, että ensi tiistaista alkaen liittoon kuuluvat ahtaajat eivät käsittele lasteja terminaaleissa, jotka noudattavat huolinta-alan varastoterminaali- ja satamatyöntekijöiden työehtosopimusta. Lakko koskisi kaikkia satamia.

Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL tukee postilaisten työtaistelua pysäyttämällä jäsentensä töitä lautta- ja lentoliikenteessä maanantaista alkaen. Esimerkiksi Finnferriesin ja Euroworkin työntekijät eivät ota Postin tai DHL:n ajoneuvoja aluksille. Maanantai- ja tiistaiyön välisenä aikana jäsenet eivät kuormaa tai huolla Postiin liittyviä lähteviä lentokuljetuksia.

Lentoyhtiöiden matkustamohenkilökuntaa edustava Suomen lentoemäntä- ja stuerttiyhdistys SLSY kertoi, että se aloittaa maanantaina neljä päivää kestävän ylityökiellon.

Myös Palvelualojen ammattiliitto Pam tiedotti keskiviikkona, että se päättää torstaina uusista tukitoimista. Liiton puheenjohtajan Ann Selinin mukaan kaupan ja postin henkilöstön työnkuvissa on jo nyt paljon samaa, joten myös kaupan palkkoja uhkaa polkeminen.

Aiemmin tällä viikolla tukilakoista ovat AKT:n lisäksi ilmoittaneet Suomen merimiesunioni ja Ilmailualan unioni IAU.

Etenkin AKT:n kaksirivinen tiedote uusista tukilakoista satamissa herätti hämmennystä työnantajapuolella, mutta päivän mittaan viesti täsmentyi, kertoi illansuussa Suomen huolinta- ja logistiikkaliiton toimitusjohtaja Petri Laitinen. Liitto kuuluu Palvelualojen työnantajaliitto Paltaan.

Paltan ja AKT:n välistä työehtosopimusta noudatetaan sataman porttien ulkopuolisissa huolintaterminaaleissa, kun taas satamien sisäiset terminaalit eivät ole tukitoimien piirissä.

”Kuitenkin konttikuljetuksista 30–50 prosenttia kulkee satamien ulkopuolisten huolintaterminaalien kautta, mikä aiheuttaa ongelmia muun muassa metsäteollisuudelle sekä metalli- ja konepajateollisuudelle”, Laitinen sanoo.

”Ulkomaankauppa ei pysähdy. Toimiemme vaikutukset eivät olisi niin dramaattisia kuin työnantajat antavat ymmärtää”, sanoo AKT:n ensimmäinen varapuheenjohtaja Arto Sorvali. ”Eivät satamat olisi saarrossa”, Sorvali vakuuttaa, mutta tunnustaa, että vaikutuksia olisi, koska ”uhan tulee olla riittävän suuri, jotta se laukeaisi”.

Vaikutukset osuisivat Sorvalin mukaan lähinnä kauppaan ja teollisuuteen, ei niinkään yksityisten ihmisten joulupaketteihin, jotka eivät kyseisten terminaalien kautta kulje.

Laitisenkaan mukaan ulkomaankauppa ei pysähtyisi, mutta lakko vaikeuttaisi vientiä ja aiheuttaisi yrityksille lisäkustannuksia. Laitisen mielestä kyseessä on logistiikka-alan kilpailua vääristävä tukityötaistelu, josta hyötyvät AKT:n ahtaajat. Laitinen arvostelee myös tukitaistelua DHL:ää kohtaan. Se vääristää huolinta- ja logistiikka-alan kilpailua.

”Useita satoja tuhansia euroja työpäivää kohti”, arvioi mahdollisten menetysten suuruudeksi Suomen DHL:n rahtipuolen toimitusjohtaja Pekka Stenqvist, mikäli boikotit toteutuvat. ”Jonkin verran asiakkaita on jo siirtynyt kilpailijoillemme. Tämä on hyvin kohtuutonta yhtä yritystä kohtaan, kun emme edes ole tekemisissä Postin kanssa”, huomauttaa DHL:n lento- ja merikuljetusten toimitusjohtaja Veli-Matti Qvintus.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat