Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Historiallinen päätös, joka ehkä jopa pitää

Kotimaa
 
Teemu Luukka

Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n päätös kieltää itseltään laajojen palkkaratkaisujen solmimisen on historiallinen. EK on luopunut näistä tupoiksikin kutsuista jättiratkaisuista ennenkin, mutta aina se on niihin palannut.

Keväällä voimaan tuleva päätös vaikuttaa peruuttamattomalta, vaikka EK parhaillaan neuvottelee megaluokan keskitetystä palkkaratkaisusta.

Mutta se saa olla vihoviimeinen, jyrähtivät EK:n yritysjohtajaisännät torstaina. Jos näin käy, Suomesta tulee tältä osin Ruotsi, jossa ei tupoja tehdä.

EK:n haave on, että palkkakurista päätettäisiin jatkossa Ruotsin mallin mukaan. Siinä liitot sopivat ja keskusjärjestöt koordinoivat palkkakattoa, mutta lopulta työehtoneuvottelut käydään liittojen välillä.

Keskusjärjestöjen jättisopimuksia on tehty kolmikantaisesti eli työnantajien, palkansaajien ja hallituksen kesken vuoden 1968 jälkeen parisenkymmentä. Tupoissa on päätetty palkkojen lisäksi muun muassa lapsilisistä, äitiyslomista, asumistuista, lomista, työttömyysturvasta, veroista, koulutuskorvauksista, vuorotteluvapaasta, ammattiliittojen jäsenmaksujen verovapaudesta ja vuokrasäännöstelystä.

Keskitetyt palkkaratkaisut toimivat varsin hyvin aikana, jolloin kilpailukyky hoidettiin devalvoimalla markka eikä kansainvälinen kilpailu ollut yhtä kovaa ja nopeaa kuin nyt. Työnantajat ovat jo pitkään halunneet siirtyä kohti paikallista sopimista ja liittokohtaisia sopimuksia.

Näin siksi, että eri alat ovat erilaisia eikä sama sopimus sovi kaikille. Tupoilla on tapana jäykistää liittokohtaisia sopimuksia. Kun palkoista on sovittu keskitetysti, oikeastaan mikään muu ei ole liittojen välisissä työehtosopimuksissa liikkuneet. Osittain juuri keskitettyjen takia Suomessa on hyvin vähän paikallista sopimista.

EK on päätynyt aina takaisin tupo-pöytään, koska se helppo tapa taata matalat palkankorotukset sekä saada keskitetysti varsin kattava työrauha. Liittojen väliset neuvottelut ovat lakkoherkimpiä.

Vuonna 2008 EK vaati liittokierrosta, jonka seurauksena palkat nousivat niin, että nyt Suomi yrittää kaikin keinoin saada silloin menetettyä kilpailukykyään takaisin. Voi olla, että tulee vielä hetkiä, kun vuorineuvokset muistelevat tupoa lämmöllä. Ainakin salaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat