Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

EK hautaa lopullisesti suuret palkkaratkaisut

Kotimaa
 
Akseli Valmunen
Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta sanoi keskiviikkona, että paikallinen sopiminen edistää suomalaisyritysten kilpailukykyä.
Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta sanoi keskiviikkona, että paikallinen sopiminen edistää suomalaisyritysten kilpailukykyä. Kuva: Akseli Valmunen

Elinkeinoelämän keskusliitto EK löi keskiviikkona naulan arkkuun suurille palkkaratkaisuille Suomessa.

Järjestö muuttaa sääntönsä niin, ettei se voi enää sopia keskitettyjä työmarkkinasopimuksia. Kyseessä on iso muutos. Palkansaajien keskusjärjestöillä ei ole enää osapuolta, jonka kanssa istua pöytään.

Sääntömuutos tulee voimaan ensi toukokuussa, eli parhaillaan käytäviä työmarkkinaneuvotteluja EK voi vielä käydä.

EK:n hallituksen puheenjohtaja Matti Alahuhta kertoi järjestön syyskokouksessa, ettei päätös merkitse suomalaisen konsensuksen loppua vaan sitä, että konsensus siirtyy työpaikoille.

”Keskitetyt ratkaisut jäävät nyt historiaan. Ruotsissa se tehtiin jo 20 vuotta sitten.”

Alahuhdan mukaan sopimukset tehdään vastedes liittojen välillä ja paikallisesti.

”Ratkaisua on valmisteltu pitkään, eikä se liity parhaillaan meneillään oleviin työmarkkinaneuvotteluihin. Yhteiskuntasopimusneuvottelut viedään loppuun onnistuneesti.”

Alahuhta lisäsi, että paikallisen sopimisen edistäminen vaatii hyvää keskustelusuhdetta palkansaajien ja työnantajien kesken.

Palkansaajien keskusjärjestöissä SAK:ssa ja STTK:ssa uutinen otettiin vastaan varauksella.

”Tämä on mielestäni huono juttu. Suomi on pieni avotalous, joka tarvitsisi mahdollisimman laajan työkalupakin”, pohtii SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly.

”Keskitetyn mallin kaltaisten työkalujen pois heittäminen rajoittaa kykyämme vastata globaalien markkinoiden haasteisiin.”

Nykyisen työmarkkinasopimuksen piiriin kuuluu 93 prosenttia palkansaajista. Lyly arvelee, että yhtä kattavia ratkaisuja on tulevaisuudessa hyvin vaikea saavuttaa.

Myös toimihenkilöiden STTK:n puheenjohtaja Antti Palola toivoo, ettei keskitettyä sopimista heitettäisi roskakoppaan.

”Voi tulla tilanteita ja aikoja, kun sitä tarvitaan. Keskitetyt ratkaisut ovat osoittaneet käytettävyytensä erilaisissa tilanteissa.”

EK linjasi vuonna 2007, ettei keskitettyjä ratkaisuja enää tehdä. Sen jälkeen niitä tuli kaksi. Lylyn mukaan aika näyttää, miten radikaali muutos nyt on kyseessä.

”Voi olla, että työmarkkinoista tulee entistä riitaisempia. Ehkä työnantajapuoli havaitsee, ettei työpaikkatasolla kaikki sujukaan niin hyvin, ja yhteistä sopimista kaivataan jatkossakin.”

”Työnantajien neuvotteluasema on paikallisella tasolla selvästi parempi kuin meidän porukan. EK haluaa viedä neuvottelut sinne, missä se on vahvempi.”

Korkeakoulutettujen Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder uskoo, että EK halusi sääntömuutoksella lähettää palkansaajille viestin: aika yhteiselle sopimukselle loppuu pian.

”Toinen viesti on kai siinä, että EK on vielä valmis yhteen keskitettyyn ratkaisuun.”

Fjäder ei halua tyrmätä paikallista sopimista.

”Akavalle tässä ei ole kysymys mistään isosta ideologisesta asiasta. Huonot ajat ovat leimanneet paikallisen sopimisen, mutta siinä on valtavasti mahdollisuuksia ja positiivisia asioita.”

Fjäder muistuttaa, että paikallisesti voidaan sopia myös työntekijän kannalta parempaan suuntaan. Esimerkiksi Ruotsissa korkeakoulutettujen palkkakehitys on ollut kiitettävää.

”Sen pitää kuitenkin olla sopimista eikä sanelua. Tässä toivoisin työnantajapuolelta vähän uutta sävyä keskusteluun.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat