Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Jari Aarnio pääsi vastaamaan vapaalta – tutkintavankeus kesti kaksi vuotta

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Jari Aarnio oli tutkintavankeudessa kaksi vuotta.
Jari Aarnio oli tutkintavankeudessa kaksi vuotta. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

”Varmasti hän menee perheensä luokse ja toivoo, että media ja muut kunnioittavat sitä, että hän saa nyt olla rauhassa. Huomenna [torstaina] yhdeksän aikaan ollaan täällä taas paikalla.”

Näin kuvaili asianajaja Riitta Leppiniemi päämiehensä Jari Aarnion jatkosuunnitelmia keskiviikkona pari minuuttia sen jälkeen, kun Helsingin käräjäoikeus vapautti Aarnion yli kaksi vuotta kestäneestä tutkintavankeudesta.

Artikkeliin liittyvät

Oikeuden mukaan Aarniota on edelleen todennäköisiä syitä epäillä niistä rikoksista, mistä hän on syytteessä. Sotkemisvaara on oikeudenkäynnin kuluessa kuitenkin pienentynyt niin paljon, että vangittuna pitäminen olisi kohtuutonta.

Oikeuden mukaan asia on yhteiskunnallisesti merkittävä, joten sen selvittämiselle on suuri intressi. Todistelusta on nyt kuitenkin esitetty merkittävä osa.

Pitkä eristys voi vaikuttaa terveyteen, oikeus jatkoi. Oikeudenkäynti jatkuu vielä neljä kuukautta, ja lainvoimaiseen tuomioon kuluu vielä pitempi aika.

Näillä perusteilla oikeus katsoi, että Aarnion pitäminen edelleen vangittuna olisi kohtuutonta.

Aarnio määrättiin matkustuskieltoon eli hän ei saa poistua Suomesta. Hän ei myöskään saa olla yhteydessä jutun todistajiin.

Aarnio ei enää itse ollut kuuntelemassa vapauttamispäätöstään, vaan hän oli jo matkalla Vantaan vankilaan vapautettavaksi.

Leppiniemi oli istunnon jälkeen helpottunut.

”Toivoa kyllä uskalsimme, mutta emme uskaltaneet luottaa vapauttamiseen”, Leppiniemi sanoi.

Päätös ei ollut syyttäjien odotusten mukainen.

”Olisimme toivoneet, että oikeudenkäynti olisi voitu käydä niin, ettei sotkemisvaaraa ole. Toivotaan, että matkustuskielto riittää”, valtionsyyttäjä Jarmo Hirvonen sanoi.

Hirvonen kehui oikeuden päätöstä huolellisesti punnituksi. Hänen mukaansa Suomessa ei juuri ole oikeuskäytäntöä tapauksista, jossa tutkintavankeus olisi kestänyt näin pitkään.

Aarnio itse perusteli vapauttamispyyntöä muun muassa rankalla eristyksellä.

”Terveenä pitäisi selvitä tästä hommasta”, hän sanoi oikeudelle.

”Kun tarpeeksi pidetään yksin, ei selviä terveenä. Se on tässä iso huoli:”

Syyttäjät vastustivat vapauttamista, sillä heidän mukaansa on edelleen mahdollista, että Aarnio sotkisi tutkintaa. He huomauttivat, että todistajien kuuleminen on vasta alkamassa. Maaliskuun loppuun asti jatkuvassa oikeudenkäynnissä on tarkoitus kuulla noin sataa todistajaa.

Tähän mennessä oikeudessa on esitetty kirjalliset todisteet ja kuultu kaikki vastaajat.

Edellisen kerran Aarnion vapauttamista käsiteltiin kesällä. Juhannuksen tienoilla käräjäoikeus päätti, että hänet pidetään edelleen vangittuna sotkemisvaaran takia, ja pari viikkoa myöhemmin hovioikeus vahvisti päätöksen.

”Tilanne oli silloin aivan toisenlainen kuin nyt. Oikeudet katsoivat silloin, ettei Aarnio ole halunnut tai voinut kertoa kaikkea ja että sotkemisvaara oli olemassa, koska Aarniota ei ollut kuultu”, Riitta Leppiniemi sanoi oikeudelle.

Leppiniemi huomautti, että Aarnio on esimerkiksi selvittänyt, mistä hän on saanut 400 000 euron käteisvaransa. Aarnion mukaan hän sai ne palkkioksi palveluksistaan, joita hän teki parituksella ja muulla hämäräbisneksellä rikastuneelle liikemiehelle.

Syyttäjien mielestä Aarnion kertomus noudatti tuttua kaavaa: Kuulusteluissa Aarnio ei kertonut mitään, mutta oikeudenkäynnin alettua hän haali lisätutkintapyynnöillä materiaalia, joiden ympärille hän kyhäsi sopivat kertomukset. Nyt kertomuksia todistellaan niillä seikoilla, joiden perusteella ne on tehty, syyttäjät kuvailivat.

Sami Kero / HS
Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi odotti vangitsemisistunnon alkua Helsingin käräjäoikeudessa.
Aarnion asianajaja Riitta Leppiniemi odotti vangitsemisistunnon alkua Helsingin käräjäoikeudessa.
Mika Ranta
Jari Aarnio vapautettiin tutkintavankeudesta Vantaan vankilasta.
Jari Aarnio vapautettiin tutkintavankeudesta Vantaan vankilasta.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat