Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikanhakijat saavat Suomi-tietoa opastekstien ja videoiden avulla

Kotimaa
 
Roni Lehti
Turvapaikanhakijoita valistetaan nyt sekä videolla että opasteksteillä. He saavat Suomi-tietoutta myös osallistumalla toimintaan. Syyskuussa turvapaikanhakijat pystyttivät telttoja Turun Pansiossa.
Turvapaikanhakijoita valistetaan nyt sekä videolla että opasteksteillä. He saavat Suomi-tietoutta myös osallistumalla toimintaan. Syyskuussa turvapaikanhakijat pystyttivät telttoja Turun Pansiossa. Kuva: Roni Lehti

Päivi Repo HS

Suomeen tulleille turvapaikanhakijoille tarjotaan tuhti paketti Suomi-tietoutta 10 kielellä.

Tietoa jaetaan muun muassa lainsäädännöstä, työnteosta, tasa-arvosta ja seksuaalisuudesta sekä kulttuurista ja yhteiskunnasta.

”Ohje on, että asioista kerrotaan monipuolisesti ja mahdollisimman pian vastaanottokeskukseen asettumisen jälkeen”, kertoo Maahanmuuttovirasto Migrin tiedottaja Kaisa Härkisaari.

Kaikkien tulee noudattaa Suomen lainsäädäntöä, ja lait ovat kaikille samoja, kertoo Suomen lainsäädäntöä käsittelevä esite.

Rikosten tekeminen turvapaikkaprosessin aikana saattaa vaikuttaa prosessiin ja oleskeluluvan saantiin, esite muistuttaa. Sen mukaan seksuaalinen väkivalta on Suomessa vakava rikos.

Tarkempiin yksityiskohtiin menee Väestöliiton monikulttuurisen osaamiskeskuksen video, jonka Migri tilasi.

”Kerromme, mitä Suomessa ajatellaan seksuaalisuudesta”, video aloittaa englanniksi, selkosuomeksi, soraniksi, farsiksi, arabiaksi, Irakin arabimurteella ja somaliksi. Ja korostaa, että Suomessa on erityisen tärkeä kunnioittaa toista ihmistä.

Opaslehtisen mukaan seksi ei edellytä Suomessa avioliittoa ja että täysikasvuisen ja alle 16-vuotiaan välillä ei saa olla seksuaalista kanssakäymistä. Video muistuttaa, että raiskaus on vakava rikos, joka saattaa vaikuttaa oleskeluluvan saantiin.

Kaikilla on Suomessa oikeus kieltäytyä seksistä, video korostaa. Luvaton koskettaminen, sopimattomien kuvien ja viestien levittäminen sekä seksistä, kehosta tai vaatteista huutelu ovat kiellettyjä Suomessa.

”Nämä asiat ovat nousseet omista kokemuksistamme”, kertoo Väestöliiton monikulttuurisuusasioiden päällikkö Minna Säävälä.

”Olemme tehneet aiemmin aineistoja, joita on kokeiltu kotoutujille, ja havainneet, mitkä seikat tarvitsevat selvennystä.”

Syksyn tapahtumat vaikuttivat videon sisältöön.

”Suuri osa turvapaikanhakijoita on aikuisia, nuoria miehiä, ja monet perheettömiä”, Säävälä huomauttaa.

Väestöliitto on laatinut aiemmin Migrin kanssa vastaanottokeskusten käyttöön ohjaajan oppaan, joka kertoo tasa-arvosta ja seksuaalisuudesta. Opasta kokeiltiin Mänttä-Vilppulassa, mutta syksyn ruuhkassa sen käyttöön ei ole jäänyt aikaa.

”Olemme käyneet muutamissa vastaanottokeskuksissa ja alaikäisten turvapaikanhakijoiden turvakodeissa kertomassa perusasioita yksinkertaisesti. Ne ovat olleet suosittuja ja pidettyjä tilaisuuksia. Nuoret ovat kokeneet, ettei kukaan kerro näistä asioista”, Säävälä sanoo.

Tuoreesta videosta on tullut kahdenlaista palautetta. Yhdet ihmettelevät, miksi klassiseksi arabiaksi ja Pohjois-Irakin murteella kertovan miehen kasvot on sumennettu (mies on turvapaikanhakija, joka voi joutua vaikeuksiin, jos hänet palautetaan kotimaahan). Toiset taas kiittävät, että ”tämä tuli niin tarpeeseen”, Säävälä kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat