Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vanjoki vaati medialta lisää rohkeutta

Kotimaa
 
Lassi Rinne
Entinen Nokian johtaja ja mediamarkkinaselvitystä tekevän työryhmän vetäjä Anssi Vanjoki.
Entinen Nokian johtaja ja mediamarkkinaselvitystä tekevän työryhmän vetäjä Anssi Vanjoki. Kuva: Lassi Rinne

Viestintäalan yritysten pitää tarttua rohkeammin uuden teknologian tarjoamiin mahdollisuuksiin, sanoo entinen Nokian johtaja ja mediamarkkinaselvitystä tekevän työryhmän vetäjä Anssi Vanjoki.

”Ajatelkaa vähän isommin. Nyt yritykset ajattelevat ihan älyttömän pienesti”, Vanjoki sanoi Mediapäivillä pidetyssä paneelikeskustelussa.

”Rahaa tärkeämpää on rohkeus”, hän korosti.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin (kesk) asettama median tilaa pohtiva työryhmä jättää mietintönsä 7. joulukuuta. Vanjoki huomautti, että työryhmä ei tule tarjoamaan yrityksille avaimia menestykseen vaan ne on etsittävä itse.

Vanjoki muistutti, että digitaalisuus on tehnyt globaalin kumouksen. Häntä häiritsee alan suomalaisyritysten näköalattomuus.

”Kunnianhimon aste pitää olla kovempi. Teknologia menee sellaista vauhtia eteenpäin, että pitää nähdä globaaleja mahdollisuuksia.”

Helsingin Sanomien vastaava päätoimittaja Kaius Niemi huomautti, että monessa lehtitalossa eletään vaikeita aikoja heikon taloussuhdanteen vuoksi. ”Monissa yrityksissä käydään yt-neuvotteluja väen vähentämiseksi, eikä siellä välttämättä edes ole kehitysjohtajia”, Niemi sanoi.

MTV 3:n päätoimittaja Merja Ylä-Anttilan mukaan yritykset olisivat voineet investoida enemmän digitaalisuuden kehittämiseen, jos talouden shokki ei olisi ollut niin pitkä ja kova kuin se on ollut.

Paneelikeskustelijoiden mielestä media-alan pitäisi panostaa enemmän räätälöityihin palveluihin, mihin uusi teknologia antaa uudenlaisia mahdollisuuksia.

”Sisällöt tulevat yksilöllisemmiksi. Pitää pystyä yksilöimään juuri minulle sopivaa sisältöä. Siellä on aika iso mahdollisuus. Lähtisitte kaikki jahtaamaan sitä”, Anssi Vanjoki sanoi.

Merja Ylä-Anttila sanoi olevansa saamaa mieltä ja arvioi, että MTV voi tarkoittaa jatkossa paitsi mainostelevisiota myös My TV:tä tai Mobile TV:tä.

Suomen Kuvalehden päätoimittaja Ville Pernaa muistutti, että suomalaiset mediatuotteet ovat jo pitkälle räätälöityjä.

”Meillä on hyvin uskollisia ja sitoutuneita asiakasryhmiä. Otavamediassa on noin 30 aikakauslehtinimikettä, joista kolmannes myy paremmin kuin vuosi sitten.”

Muissakin mediayhtiöissä on viime aikoina havaittu, että yleisö on kasvavassa määrin valmis maksamaan laadukkaasta sisällöstä.

”Laatujournalismille ja luotettavuudelle on oikeasti kysyntää”, Merja Ylä-Anttila sanoi.

MTV 3:n Seitsemän uutisten katsojamäärä on Ylä-Anttilan mukaan kasvanut 17 prosenttia.

Kaius Niemen mukaan myös nuoret lukevat paljon maksullista sisältöä toisin kuin yleisesti luullaan.

”Ihmisten luottamus kasvaa. Huolellisesti tehtyä sisältöä luetaan. Meillä on mahdollisuus pärjätä tässä hyvin. Kerrontatapoja, lukijoiden osallistamista ja räätälöintiä pitää toki miettiä enemmän”, Niemi sanoi.

Keskustelijat olivat kuitenkin huolissaan siitä, miten talousvaikeuksissa kamppaileva media-ala säilyttää moniarvoisuutensa.

”Jos elinkelpoinen media murenee, sananvapaus on koetuksella, ja tulevat sukupolvet tulevat maksamaan siitä”, Kaius Niemi sanoi.

”Kysyn itseltäni päivittäin, teenkö tarpeeksi, onko muutos riittävän suuri, ja mitä jätän ajattelematta tällä hetkellä.”

Merja Ylä-Anttila muistutti, että moniarvoisen ja riippumattoman median olemassaolo ei ole itsestään selvää. ”Mitä minä olen valmis tekemään sen eteen? Olemme valmiit tekemään kaikkemme”, hän vakuutti.

Mediapäivän järjestivät Viestinnän keskusliitto, Aikakausmedia, Graafinen teollisuus ry, Sanomalehtien liitto ja Suomen kustannusyhdistys.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat