Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eduskunta kiisteli taas eläkkeensaajan asumistuesta – kustannusten nousua ei huomioida ensi vuonna

Kotimaa
 
Jarno Mela / Lehtikuva
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) puolusti hallituksen linjauksia.
Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) puolusti hallituksen linjauksia. Kuva: Jarno Mela / Lehtikuva

Eduskunnassa jatkettiin keskiviikkona kiistelyä eläkeläisten asumistuen säästöistä.

Hallitus ehdottaa eläkkeensaajan asumistuesta annettua lakia muuttavaksi siten, että ensi vuonna sovellettaisiin samoja lämmitys-, vesi- ja kunnossapitokustannuksia, keskimääräisiä asumismenoja sekä asumismenojen enimmäismääriä kuin tänä vuonna.

Artikkeliin liittyvät

Eläkkeensaajien tukeen ei siis tulisi kustannustason nousun mukaista korotusta, vaan tukisumma olisi sama kuin vuonna 2015. Säästöä tästä tulisi 4,6 miljoonaa euroa.

Sosiaali- ja terveysministeri Hanna Mäntylä (ps) painotti, että hallitus ei ole leikkaamassa eläkkeensaajien asumistukea nykytasosta.

Hänen mukaansa asumistuen saajien tasavertaisen kohtelun vuoksi enimmäisasumismenot pidetään kaikilla ennallaan ensi vuonna. Tämä päätös on ollut alkuperäisessäkin esityksessä, joka tehtiin jo hallitusohjelman yhteydessä.

”Se ei ole leikkaus. Tämä sama toimenpide koskee myöskin yleistä asumistukea. Me haluamme kohdella eri asumistukimuotojen saajia tasavertaisesti”, hän todisteli oppositiolle.

Varsinkaan suurin oppositiopuolue Sdp ei tyytynyt Mäntylän selityksiin. Demareiden mielestä pitää puhua nimenomaan leikkauksista.

Mäntylä muistutti, että eläkkeensaajan asumistuesta oli alun perin tarkoitus saada ensi vuonna noin 20 miljoonan euron säästöt ja seuraavina vuosina 60 miljoonan euron säästöt.

Hallituksen tarkoitushan oli yhdistää eläkkeensaajan asumistuki ja yleinen asumistuki. Hanke peruttiin suuren vastustuksen vuoksi. Yhdistäminen olisi pienentänyt kymmenientuhansien eläkeläisten asumistukia.

Mäntylä huomautti, että nyt sovitut eläkkeensaajan asumistuen säästöt ovat samassa linjassa yleisen asumistuen kanssa.

”Emme aseta eri asumistuen saajia eriarvoiseen asemaan”, hän sanoi.

Hallituksen esityksessä ehdotetaan muutettavaksi myös yleisestä asumistuesta annettua lakia siten, että enimmäisasumismenoja tarkistettaisiin ensimmäisen kerran asumismenojen muutosta vastaavasti vuoden 2017 alusta eli nekin jäädytettäisiin vuoden 2015 tasolle.

Säästöä tästä kertyisi noin 15 miljoonaa euroa.

Lisäksi yleisen asumistuen perusomavastuun tulosidonnaisuutta kiristettäisiin. Se tarkoittaa sitä, että yleiseen asumistukeen oikeutettavien tulojen yläraja laskee jonkin verran.

Tästä koituu säästöä noin seitsemän miljoonaa euroa.

Yleisen asumistuen kiristyksillä ei korvata sitä säästöä, mikä olisi muodostunut eläkkeensaajan asumistuen yhdistämisestä yleiseen asumistukeen. Säästöt haetaan esimerkiksi kärkihankkeiden jaksottamisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat