Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kaupungit torppaavat hallituksen linjaamia päivähoidon leikkauksia

Kotimaa
 
Suvi Vihavainen Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on Helsingin Sanomien kotimaan toimittaja.
Martti Kainulainen / lehtikuva
Päiväkotien ryhmäkoot nousevat niissä kunnissa, jotka päättävät toteuttaa hallituksen päivähoitoa koskevia leikkauksia.
Päiväkotien ryhmäkoot nousevat niissä kunnissa, jotka päättävät toteuttaa hallituksen päivähoitoa koskevia leikkauksia. Kuva: Martti Kainulainen / lehtikuva
Tästä on kyse

Kaikki eivät pääse kokopäivähoitoon

 Hallitus on päättänyt päiväkotien ryhmäkoon nostamisesta asetuksella. Yli 3-vuotiaiden ryhmissä saa jatkossa olla 24 kokopäiväistä lasta kolmea kasvattajaa kohti. Ryhmäkoot voivat kasvaa käytännössä enemmän, sillä osapäivälapsia koskevat löyhemmät henkilöstömitoitukset.

 Hallitus aikoo rajata subjektiivista päivähoito-oikeutta puolipäiväiseksi silloin, kun toinen vanhemmista on työtön tai hoitaa kotona perheen toista lasta. Eduskunta päättänee lakiesityksestä tänä vuonna.

Suuret kaupungit torppaavat hallituksen esittämiä päivähoitoleikkauksia. Helsinki ja Tampere ovat jo linjanneet, etteivät ne aio kasvattaa päivähoidon ryhmäkokoja eivätkä rajata päivähoito-oikeutta lapsilta, joiden vanhempi on työttömänä tai perhevapaalla.

Vantaa, Jyväskylä ja tällä viikolla myös Espoo ovat kieltäytymässä suuremmista päivähoitoryhmistä.

Vantaa on kuitenkin valmis rajaamaan subjektiivista päivähoito-oikeutta, jolloin vantaalaisten kotona olevien vanhempien lapset saisivat olla päivähoidossa enintään 20 tuntia viikossa. Espoossa päätös päivähoito-oikeuden rajaamisesta lykättiin ensi vuoteen. Jyväskylän valtuusto päättää asiasta ensi viikolla.

Siinä missä esimerkiksi Kotka, Valkeakoski ja Hämeenlinna ovat torjumassa hallituksen päivähoitosäästöjä, Kuopio, Lahti ja Joensuu ovat toteuttamassa ne.

Turussa ja Oulussa asia on vielä päättämättä. Aiemmassa lausunnossaan opetusministeriölle Oulu kannatti päivähoito-oikeuden rajausta, mutta Turku ei.

Kuntaliiton erityisasiantuntijan Jarkko Lahtisen mukaan kuntien päivähoitoleikkauksia koskevissa ratkaisuissa ei näytä olevan erityistä linjaa. Useammassa valtuustossa asiasta on päätetty täpärästi vain yhden äänen enemmistöllä.

”Jonkin verran näyttäisi siltä, että valtakunnan politiikka on levinnyt kuntatasolle. Karkeasti arvioiden päätöksen tekoon vaikuttaa se, että oppositiopuolueiden edustajat vastustavat leikkauksia ja hallituspuolueiden edustajat ovat niille myötämielisiä. Rajanylityksiäkin on tosin tapahtunut.”

Kunnan kokoa enemmän ratkaisujen taustalla näyttää vaikuttavan kuntien taloustilanne. Valtionosuudet jaetaan kunnille saman periaatteen mukaan, joten jos kunnat päättävät tarjota laajempaa palvelua kuin laki edellyttää, niiden on rahoitettava se itse.

Päivähoitoleikkauksia torjuvia kuntia motivoivat myös käytännön syyt: vanhoihin päiväkoteihin ei yksinkertaisesti mahdu suurempia ryhmiä ja vanhempien elämäntilanteiden selvittely synnyttää lisää byrokratiaa.

Samalla kun kunnat päättävät päivähoitoleikkausten toteuttamisesta eri tavoin, lapset eri puolilla Suomea joutuvat aiempaa eriarvoisempaan asemaan.

”Lasten keskinäinen yhdenvertaisuus ei toteudu, jos toisissa kunnissa on vaikeampi saada laajempaa varhaiskasvatusta. Kun ryhmäkoot nousevat, lapset saavat vähemmän aikuisen aikaa”, sanoo johtava asiantuntija Esa Iivonen Mannerheimin lastensuojeluliitosta.

Eriarvoisuutta luovat jo itse leikkaukset, asiantuntijat ovat painottaneet. Subjektiivista hoito-oikeutta aiotaan rajata lasten vanhempien elämäntilanteen, kuten työttömyyden perusteella.

”Työttömyyden takia perheeseen tulee kuormitusta. Syntyy kaksoisvaikutus, jos samaan aikaan työttömien lapset eivät saa samaa tukea ja hoitoa kuin muut lapset. Varhaiskasvatuksella on merkitystä esimerkiksi lasten oppimisvalmiuksien tukemisessa,” Iivonen sanoo.

Hallituksen esityksen mukaan vain osa-aikahoitoon oikeutetut lapset voivat saada enemmänkin hoitoa, jos sille on tarvetta lapsen kehityksen tai perheen olosuhteiden takia. Iivonen epäilee, onko pidemmän hoitoajan tarpeessa olevilla perheillä kuitenkaan tietoa, halua ja voimavaroja hakea sitä erikseen.

Hallitus on perustellut leikkauksia säästöillä, jotka voivat olla sen laskelmien mukaan 62 miljoonaa euroa vuodessa. Toisaalta pitkäaikaiset taloudelliset vaikutukset on sivuutettu, asiantuntijat huomauttavat.

”Säästöjä etsitään hyvinvoinnin kustannuksella, eikä 90-luvun kokemuksista ole opittu mitään. Se, että silloin säästettiin lasten palveluista, nosti myöhemmin mielenterveyspalveluiden kuluja”, sanoo tutkimuspäällikkö Minna Salmi Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.

Salmen mukaan lapsiperheköyhyys on kääntynyt vuoden 2012 jälkeen uudelleen nousuun erityisesti pikkulapsiperheissä. Joka kymmenes lapsi elää Suomessa köyhässä perheessä.

”Lapsiperheiden vanhemmat ovat tehneet perinteisesti kokopäivätyötä, mikä on suojannut köyhyydeltä. Nyt kun työttömyys kasvaa ja silppu- ja osa-aikatyö lisääntyvät, leikataan palveluita”, Iivonen sanoo.

Salmen mukaan päivähoidon koetulla laadulla on vaikutusta siihen, palaako pienen lapsen äiti töihin.

”Jos äidit jäävät pitemmäksi aikaa kotiin, tilanne kääntyy vastaan työllisyystavoitteita. Alle kolmevuotiaiden lasten äitien työllisyysaste on jo pudonnut.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat