Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Tampereen lääkärihelikopteri kuljettaa punasoluja erikoislaukussa

Kotimaa
 
Reijo Hietanen
Lääkäri Pauli Vuorinen kuskaa punasoluille tarkoitettua erikoiskylmälaukkua kopteriin.
Lääkäri Pauli Vuorinen kuskaa punasoluille tarkoitettua erikoiskylmälaukkua kopteriin. Kuva: Reijo Hietanen
Fakta

Kopterit kattavat lähes koko Suomen

  Suomessa on kuusi lääkärihelikopteria: Vantaalla, Turussa, Tampereella, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä.

  Ne ovat muutaman minuutin hälytysvalmiudessa ja pääsevät apuun keskimäärin vartissa.

  Niiden tarkoitus on viedä lääkäri potilaan luokse, potilas siirretään sairaalaan useimmiten ambulanssilla.

Tampere

Pirkanmaan lääkärihelikopterissa on alkanut kokeilu, jossa ensi kertaa mukaan lennolle pakataan myös veren punasoluja erillisessä kylmälaukussa. Tarkoitus on parantaa vakavasti loukkaantuneen selviämismahdollisuuksia.

Myöhemmin maan muut lääkärihelikopterit ryhtynevät samaan käytäntöön.

Veren punasoluja on mukana olalle heitettävässä erikoiskylmälaukussa, jossa sitä on kaksi 400 millilitran pussia. Se on tarkoitettu pahan verenvuodon saaneelle potilaalle ja se korvaa aiemmin käytetyn keittosuolaliuoksen. Sen veriryhmä on kaikille sopiva O-.

Oppia Pirkanmaan sairaanhoitopiiri (PSHP) on saanut Lontoosta, jossa jo on sama käytäntö. Käytäntö on tuttu myös Irakin ja Afganistanin taistelukentiltä, joissa haavoittuneita sotilaita on hoidettu helikopterien kuljettamalla verellä. Kylmälaukku onkin Natolle kehitetty.

PSHP laskee, että se antaa jatkossa verta noin yhdelle potilaalle viikossa. Erikoislääkäri Janne Virta sanoo, että mitä enemmän keittoliuosta voidaan korvata aidoilla punasoluilla suurissa verenvuototapauksissa, sitä pienempi on riski kuolla.

”Saksassa käytössä oleva traumarekisteri kertoo, että mitä enemmän potilas on saanut kirkkaita nesteitä, sitä suurempi on kuolleisuus”, Virta sanoo.

Juuri punasolut kuljettavat happea ja keittosuola taas laimentaa verta. Mitä enemmän keittosuolaa annetaan, sitä enemmän potilas vuotaa, sillä se häiritsee veren hyytymistä.

Kopteritukikohta saa verta kerran viikossa ja jos sitä ei sinä aikana käytetä, se palautetaan sairaalaan. Kaiken pitää tapahtua katkeamattoman kylmäketjun opin mukaan. Verta säilytetään 2–6 asteen lämpötilassa.

Sama menettely ambulansseissa ei olisi Virran mukaan mahdollista, koska verta ei kaikkiin niihin riittäisi eikä riittävää kylmäketjua voisi taata.

”Punasolut ovat viikon verran täällä ja sitten ne vaihdetaan, ne ovat kuin lainassa. Kun ihmiset vapaaehtoisesti luovuttavat verta, periaatteemme on, että sitä ei haaskata”, Virta sanoo.

Mukana kokeilussa ovat myös Punaisen ristin veripalvelu ja Fimlab Laboratoriot.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat