Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Alle prosentti ajaa kuorma-autoa talvella sakkorenkailla – talvirengaspakkoa ei vielä ole

Kotimaa
 
Kimmo Mäntylä
Tienvarsitarkastusten mukaan valtaosa raskaan kaluston renkaista täyttää ehdotetun pakollisen talvirenkaiden urasyvyyden.
Tienvarsitarkastusten mukaan valtaosa raskaan kaluston renkaista täyttää ehdotetun pakollisen talvirenkaiden urasyvyyden. Kuva: Kimmo Mäntylä
Fakta

Samassa veneessä kuin Espanja

 Suomessa ei ole tällä hetkellä erityisiä raskaan kaluston talvikauden rengasvaatimuksia. Muun muassa Espanjassa, Puolassa ja Isossa-Britanniassa on sama tilanne.

 Suomen naapurimaissa Venäjällä, Ruotsissa ja Norjassa on talvirengasvaatimukset.

 Rengasalan tekninen foorumi on ehdottanut talvikauden rengasvaatimuksia. Ehdotus koskisi raskasta kalustoa, joka kokonaispaino on yli 3,5 tonnia.

 Ehdotuksen mukaan urasyvyyden pitäisi olla ohjaavilla ja vetävillä akseleilla vähintään viisi millimetriä. Muilla akseleilla ja perävaunuilla vähimmäisvaatimus olisi kolme millimetriä.

 Vetävillä akseleilla olisi käytettävä talvirenkaita. Renkaan kulutuspintakuvio, materiaali tai rakenne pitäisi olla talviolosuhteisiin sopiva.

Toisin kuin naapurimaissa, Suomessa ei ole erillisiä rengasvaatimuksia raskaan kaluston renkaille. Suomen teillä saa siis ajella talvisin kuorma-autolla, jonka renkaiden urasyvyys on vähintään 1,6 millimetriä.

Esimerkiksi Norjassa raskaan kaluston talvirenkaiden urasyvyys on talvisin vähintään viisi millimetriä.

Viime talvena tehtyjen tienvarsitarkastusten mukaan vain harva kuorma-auto ajelee talvisin sakkorenkailla, kertoo Autonrengasliitto.

Poliisin, Autonrengasliiton ja Liikenneturvan tarkastuksiin pysäytettiin yli 640 raskasta ajoneuvoa tai ajoneuvoyhdistelmää. Autoista vajaat 15 prosenttia oli rekisteröity ulkomaille.

Tarkastetuista renkaista vain 0,4 prosenttia ei täyttänyt 1,6 millimetrin vähimmäisurasyvyyttä.

Tarkastajat havaitsivat, että valtaosalla autoista oli alla talviajoon sopivat renkaat.

Rengasalan tekninen foorumi julkaisi viime vuonna ehdotuksensa raskaan kaluston talvivaatimuksille.

Ehdotuksen mukaan renkaiden urasyvyyden pitäisi olla vähintään viisi millimetriä ohjaavilla ja vetävillä akseleilla.

Vetävillä akseleilla pitäisi käyttää talvirenkaita. Muilla akseleilla ja perävaunuissa pitäisi olla vähintään kolmen millimetrin urasyvyys.

”Rengasvaatimuksia pitäisi kiristää samansuuntaisesti kuin naapurimaissamme samalla kertaa kaikkien keskeisten tekijöiden osalta”, teknisen foorumin puheenjohtaja Juha Mustakangas vaatii.

Ruotsissa, Norjassa ja Venäjällä rengasvaatimuksia on parin viime vuoden aikana kiristetty. Esimerkiksi Ruotsissa vetävien akselien talvirenkaiden minimiurasyvyys on viisi millimetriä ja muiden akselien minimi 1,6 millimetriä.

Lähes 98 prosenttia viime talven tienvarsitarkastuksissa tutkituista renkaista täytti ehdotetut tiukemmat urasyvyysvaatimukset.

Tarkastajat löysivät puutteita lähinnä vetoakselien renkaissa. Noin 20 prosenttia tarkastetuista ajoneuvoista ei täyttänyt vetoakselille ehdotettua talvirengasvaatimusta.

Suomen teillä liikkuva raskas kalusto siis täyttää esimerkiksi Ruotsin kireämmät talvivaatimukset.

“Tämän tutkimuksen valossa ehdotuksemme talvikauden urasyvyysvaatimuksiksi ei aiheuttaisi lisäkustannuksia raskaalle liikenteelle, koska käytössä olevat renkaat harvoja poikkeuksia lukuun ottamatta täyttävät jo nyt ehdotetut vähimmäisurasyvyydet. Myös vetäville akseleille ehdotetun talvirengasvaatimuksen aiheuttama kustannusvaikutus jäisi varsin vähäiseksi”, Mustakangas arvioi.

Pekka Sakki
Raskaan kaluston talvirengaspakko astuu voimaan aikaisintaan vuoden kuluttua.
Raskaan kaluston talvirengaspakko astuu voimaan aikaisintaan vuoden kuluttua.

Liikenneministeriö on valmistellut toissa vuodesta alkaen tieliikennelain uudistusta, johon on tarkoitus kirjata minimivaatimukset raskaan kaluston renkailla. Ideana on, että minimivaatimukset koskevat jatkossa kotimaisen kaluston lisäksi myös maanteillä liikkuvaa ulkomaalaista kalustoa.

Raskaiden ajoneuvojen talviajan rengasvaatimukset tarkistetaan osana tieliikennelain kokonaisuudistusta. Uudistukseen liittyvät lakiesitykset on tarkoitus antaa eduskunnalle syyskaudella 2016.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat