Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

AKT:n irtiotto sotki jälleen kerran haaveet yhteiskuntasopimuksesta

Kotimaa
 
Markku Ulander / Lehtikuva
Pääministeri Juha Sipilä, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies, Kunnallisen työmarkkinalaitoksen työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ja Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder yhteiskuntasopimusta koskeneessa tiedotustilaisuuden pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa 3. elokuuta.
Pääministeri Juha Sipilä, EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies, Kunnallisen työmarkkinalaitoksen työmarkkinajohtaja Markku Jalonen, SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly ja Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder yhteiskuntasopimusta koskeneessa tiedotustilaisuuden pääministerin virka-asunnolla Kesärannassa 3. elokuuta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Tästä on kyse

AKT:n yllätysveto

 Auto- ja kuljetusalojen liitto AKT ilmoitti keskiviikkona, että se irtautuu lopullisesti yhteiskuntasopimuksesta.

 Liitto sanoi aloittavansa valmistautumisen liittokierrokselle. Sen sopimus päättyy vuoden kuluttua.

 Työnantajaleiri haukkui AKT:n vastuuttomaksi, koska liitto yksin lähti vaarantamaan Suomen pelastamiseksi tarkoitetun sopimuksen.

 Myös ay-liikkeessä kritisoitiin sopimusta. Akavan puheenjohtaja Sture Fjäder arveli, että AKT haluaa ajaa etujaan tappelemalla.

Auto- ja kuljetusalan liitto AKT ilmoitti yllättäen torstaina, että se irtautuu lopullisesti yhteiskuntasopimusneuvotteluista.

AKT:n irtiotto vaikeuttaa – jos ei jopa romuta – mahdollisuuksia saada aikaan jokseenkin kaikkia palkansaajia koskeva merkittävä työmarkkinasopimus.

Työnantajia edustavan Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies sanoi torstaina, että AKT tarvitaan yhteiskuntasopimukseen. Syy on selvä.

Sopimuksella haetaan työrauhaa, ja AKT on lakkoherkkä liitto, joka ei pelkää pistää Suomen kansantaloutta polvilleen pysäyttämällä ulkomaankaupan.

Yhteiskuntasopimus keikkuu kaatumaisillaan nyt ainakin kolmatta kertaa.

Alun perin hanke lähti liikkeelle viime keväänä pääministeri Juha Sipilän (kesk) halusta sopia kilpailukykyä ja työrauhaa luova sopimus.

Vääntö sopimuksesta on aiheuttanut jo lukuisia Suomen taloudelle vaarallisia tilanteita, kun ay-liike on laittanut kertaalleen satamat ja paperitehtaat kiinni ja kun kymmeniätuhansia ihmisiä on lakkoillut hallituksen toimia vastaan.

AKT:n päätös oli raju. Sitä arvostellaan jopa ay-liikkeessä. Voi kuitenkin sanoa, että koko sopimusprosessi on ollut poikkeuksellinen.

Hallitus ei ole juuri koskaan Suomessa yrittänyt vastaavalla tavalla pakottaa työmarkkinoita tekemään sopimuksia hallituksen haluamalla tavalla.

Hallitus valmistelee pakkolakeja, joilla asetetaan työelämän sopimusvapaudelle rajat länsimaissa hyvin harvinaisella tavalla.

Kenen vika lopulta on, että aikaisemmin sopimusyhteiskunnaksi kutsuttu Suomi ei tahdo saada aikaan sopimusta nyt, kun maa poikkeuksellisen suurissa vaikeuksissa?

Vikaa on kaikissa.

 

Hallitukseen ei luoteta

Hallituksen ja myös monien ekonomistien mielestä oikea ratkaisu Suomen vakaviin talousongelmiin on alentaa yksikkötyökustannuksia ja nostaa palkkoja vähemmän kuin mitä kilpailijamaat tekevät, jotta suomalaiset vientitavarat voidaan hinnoitella niin, että ne käyvät kaupaksi.

Työmarkkinoiden toimintalogiikkaa vain pinnallisesti tunteva hallitus uskoi, että sanelemalla ja käskemällä työmarkkinat muuttuisivat. Toistaiseksi hallitus on saanut aikaiseksi työehtoja heikentävät pakkolait, joiden perustuslaillisuus on kyseenalainen.

Pakkolaeista syntyy säästöjä vain jos liitot jatkavat heikennyksiä kolmen vuoden kuluttua. Voi siis olla, että pakkolailla ei saada haluttuja säästöjä.

Vain se on varmaa, että kaikki nykyiset ja tulevat työehtosopimukset lopulta allekirjoittavat palkansaajaliitot ovat raivoissaan hallitukselle.

Myös työnantajat ovat huomanneet, etteivät pakkolait olekaan niin loistava juttu kuin ne alun perin uskoivat.

Hallitus puhuu luottamuksesta, mutta juuri sitä demarivetoisesta ay-liikkeestä ei hallitusta kohtaan löydy juuri lainkaan.

 

Työnantajien pelisilmä petti

Työnantajat innostuivat Sipilän hallituksesta ja uskoivat laajasti, että hallitus hoitaa lait ja sopimukset niiden puolesta. Syksyllä EK huomasi, ettei porvarihallituskaan ole välttämättä aina hyvä ja taitava isäntä.

EK on halunnut jo pitkään vain liittosopimuksia ja paikallista sopimista, jotta eri alat selviäisivät myös suhdanteen sukeltaessa. Samalla EK:n työmarkkinaosaaminen on ohentunut.

Tästä oli hyvä esimerkki EK:n keskiviikon veto. Se ilmoitti kesken työmarkkinaneuvottelujen, ettei tämän jälkeen ole työmarkkinaneuvottelujen osapuoli.

”Kuka valvoo, että työnantajapuoli noudattaisi yhteiskuntasopimusta, jos EK ei enää hoida työmarkkina-asioita?” kysyi SAK:n Metallin puheenjohtaja Riku Aalto torstaina.

”EK saa syyttää itseään AKT:n reagoinnista.”

AKT ilmoitti EK:n linjauksen olevan keskeinen syy sen omaan päätökseen. Tapahtui siis se, mitä viisas työmarkkinajohtaja välttelee viimeiseen – peli tuli sitten pelattua taas niin, että koko maa on pian arvaamattomien kuljetusliittojen vanki.

Tilannetta vaikeuttaa olennaisesti myös Postin työehtosopimusriita, joka kriisiytyi viimeistään silloin, kun työnantaja toi Postin työpaikoille vuokratyövoimaa. Ensi viikolla edessä on laajat tukilakot.

 

Ay-liike juuttui ei-sanaan

Kuljetusliitoilla on ay-liikkeen vahvin lakkoase. Siksi ne voivat myös olla ay-liikkeen vahvin ei-siipi.

AKT:n puheenjohtaja Marko Piirainen sanoi torstaina, että yhteiskuntasopimukseen ei saa kirjata yhtään työehtojen heikennystä eikä paikallisissa sopimuksissa voida sopia mitään, mikä on heikommin kuin liittosopimuksessa.

Piiraisen linjaukseen tiivistyy koko ay-liikkeen ja työmarkkinoiden keskeinen ongelma.

Sopimuksia on helppo tehdä, kun yrityksillä ja kansantaloudella menee hyvin ja on jotain uutta jaettavaa. Nollakorotuksetkin käyvät, mutta ay-liike taistelee usein kynsin hampain, etteivät saavutetut työehdot heikkene edes väliaikaisesti.

Tämä johtuu siitä, että liittojohtajat ovat valittu taistelemaan palkansaajien – ja etenkin nyt töissä olevien – eduista.

Ay-liike osaa luopua vain, jos se saa vähintään yhtä paljon tilalle. Näinä aikoina se on vaikeaa.

Työkalupakin pohjalla lojuu käyttämättömänä sekin keino, että jostakin luovuttaisiin tai tehtäisiin asioita uudella tavalla, jotta tulevaisuus olisi parempi. Tähän ei uskalleta tarttua, koska työnantajaa epäillään. Esimerkiksi paikalliseen sopimiseen ei tartuta, mutta palkansaajat eivät ole ainoa syyllinen tässä.

Tämän takia Suomessa usein hoetaan, että Ruotsissa on viisaammat porvarit. Useat liittosopimukset ovat jäykkiä kuin rautakanki, mutta esimerkiksi Metallin sopimus antaa mahdollisuuksia monenlaiseen. Silti joustoja käytetään vähän.

Ay-liike ja miksei myös työnantajaleiri ovat kuin uimareita, jotka eivät opi uimaan, koska ovat tarrautuneet totuttuihin oppeihin, pelastusrenkaaseen, jonka kanssa on turvallista mutta pitkän päälle turmiollista kellua.

 

Mitä AKT:n päätös lopulta merkitsee?

Kaikki riippuu SAK:n ja EK:n suhtautumisesta AKT:n päätökseen. SAK:n linja tiedetään paremmin sunnuntaina, kun sen työvaliokunta on kokoontunut.

Voi olla, että SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kävelee taas maanantaina neuvotteluihin. Iso kysymys on, onko SAK:n nollapalkkasopimus enää voimassa, koska yksi sen kannattaja eli AKT ei liene enää sen kannalla. AKT:n linjaus voi saada yllättävän paljon kannatusta työvaliokunnassa, mikä tarkoittaisi neuvottelujen päättymistä.

Erikoista AKT:n ilmoituksessa oli se, ettei se ilmoittanut etukäteen muille SAK:n liitoille tai SAK:lle mitään koko Suomea heiluttaneesta päätöksestään.

Jos kuitenkin yhteiskuntasopimus joskus syntyy, se tuodaan SAK:n hallitukseen, jossa SAK:n isännät eli liitot – mukaan lukien AKT – lopullisesti päättävät, hyväksyvätkö ne lopputuloksen. Ay-liike on usein joustamaton, mutta myös kekseliäs.

Mitä tahansa voi tapahtua.

Jos yhteiskuntasopimusneuvottelut päättyvät lopullisesti maanantaina, työnantaja saavat, mitä ovat halunneet: liittokierroksen ensi syksynä ja talvena.

Hallitus saa – tai joutuu – laittamaan voimaan pakkolakinsa ja paikallisen sopimisen lakinsa sekä monia muita lakeja. Edessä olisi hyvin lakkoherkkä aika, ja Suomen talous voisi saada vakavia vaurioita.

Edes AKT:lle kyse ei olisi välttämättä mistään riemujuhlasta. Voi olla, että voimankäyttö iskisikin omaan nilkkaan. Työttömyys lisääntyisi ja kannatus laskisi.

Työmarkkinoiden neuvotteluissa on kuitenkin hyvin vaarallista mennä etukäteen ennustamaan mitään muuta kuin sen, että vaikeaa tulee olemaan.

Pentti Koskinen / HS
Suomen nykyinen työelämän säännöt ja sosiaaliturva on pitkälti päätetty keskitetyissä palkkaratkaisuissa eli tupoissa. Ensimmäinen tupo allekirjoitettiin 27. maaliskuuta 1968. Voitonmerkkiä näyttää silloinen valtakunnansovittelija Keijo Liinamaa.
Suomen nykyinen työelämän säännöt ja sosiaaliturva on pitkälti päätetty keskitetyissä palkkaratkaisuissa eli tupoissa. Ensimmäinen tupo allekirjoitettiin 27. maaliskuuta 1968. Voitonmerkkiä näyttää silloinen valtakunnansovittelija Keijo Liinamaa.
Heikki Kotilainen / HS
Vuonna 1986 tupon syntyminen oli erityisen vaikeaa, kun SAK halusi lyhentää työaikaa 35 viikkotuntiin. Kuvassa lakkolaisia Helsingin Paasipuistossa.
Vuonna 1986 tupon syntyminen oli erityisen vaikeaa, kun SAK halusi lyhentää työaikaa 35 viikkotuntiin. Kuvassa lakkolaisia Helsingin Paasipuistossa.
Kai Gustafsson / HS
SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen ja Teollisuuden ja työnantajien keskusliiton toimitusjohtaja Tapani Kahri neuvottelivat vuonna 1992 tuposta, jolla jäädytettiin palkat ja sovittiin työttömyysturvan tason säilyttämisestä.
SAK:n puheenjohtaja Lauri Ihalainen ja Teollisuuden ja työnantajien keskusliiton toimitusjohtaja Tapani Kahri neuvottelivat vuonna 1992 tuposta, jolla jäädytettiin palkat ja sovittiin työttömyysturvan tason säilyttämisestä.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat