Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Poliisin tietoon tulee tuhat raiskausta vuodessa – Miksi juuri Kempeleen tapaus ampaisi ykkösuutiseksi?

Kotimaa
 
Pekka Fali
Kempeleen Asematiellä raiskattiin maanantaina 14-vuotias tyttö. Poliisi jäljitti epäillyt, kaksi nuorta turvapaikanhakijaa. Heidät löydettiin poliisikoiran avulla kunnan tukiasumisyksikön asunnosta.
Kempeleen Asematiellä raiskattiin maanantaina 14-vuotias tyttö. Poliisi jäljitti epäillyt, kaksi nuorta turvapaikanhakijaa. Heidät löydettiin poliisikoiran avulla kunnan tukiasumisyksikön asunnosta. Kuva: Pekka Fali

Kempeleessä, Oulun kupeessa tapahtunut 14-vuotiaan tytön raiskaus singahti kuin raketti uutistaivaalle.

Myöhään maanantai-iltana tapahtunut rikos oli viimeistään tiistaina iltapäivällä koko kansan tiedossa.

Keskustelut ja huhut ryöpsähtelivät valtoimenaan, kun pelko ja viha epäiltyjä tekijöitä kohtaan kouristivat mieltä.

Mitä tapauksesta tiedettiin? Epäiltynä oli kaksi 15–17-vuotiasta ulkomaalaistaustaista nuorukaista, jotka oli otettu kiinni Kempeleen uudesta vastaanottokeskuksesta pian teon jälkeen.

Tapahtumapaikalle avun hälyttivät kaksi paikkakuntalaista miestä, jotka eivät kuitenkaan nähneet itse tekoa.

Myöhemmin poliisi vapautti 15-vuotiaan. Selvisi, ettei hän ollut ollut uhrin seurassa koko tapahtumapäivänä.

Samalla selvisi, että 17-vuotias teosta epäilty oli ollut uhrin kanssa samassa seurueessa aiemmin päivällä. Poliisi kumosi näin huhut siitä, että epäilty raiskaus olisi kohdistunut täysin tuntemattomaan satunnaiseen ohikulkijaan.

Torstaina iltapäivällä Oulun käräjäoikeus vangitsi 17- vuotiaan törkeästä raiskauksesta ja törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä epäiltynä, kertoi uutistoimisto STT. Epäilty on kiistänyt teon.

Ihmisten hätää ja pelkoa uudet tiedot tuskin lievittivät. Epäillyn rikoksen järkyttävyydestä huolimatta on katsottava silmiin tosiasioita, jotka ovat aivan yhtä järkyttäviä: Suomessa poliisin tietoon tulee noin tuhat raiskausta vuodessa. Uhreista peräti 70–100 on 10–14-vuotiaita.

Joka vuosi siis lähes sata 13–14-vuotiasta tyttöä tai jopa nuorempaa lasta tulee Suomessa raiskatuksi. Tässä ovat vain poliisin tietoon tulleet tapaukset.

Miksi juuri Kempeleen tapaus näistä kaikista ampaisi saman tien koko valtakunnan ykkösuutiseksi ja sai hallituksenkin pitämään kriisikokouksen?

”Juuri tätä odotimme ja pelkäsimme tapahtuvaksi”, tiivisti Kempeleen vastaanottokeskuksen ympäristössä koiraa ulkoiluttanut Janne monen tunnot. Hän ei halunnut kertoa sukunimeään, koska pelkäsi leimautuvansa tulenarassa asiassa.

”Tapahtui se kaikkein pahin”, hän lisäsi.

Maahanmuuttoviraston mukaan Suomeen on tullut tämän vuoden aikana noin 30 000 turvapaikanhakijaa, joista 65 prosenttia Irakista ja 14 prosenttia Afganistanista. Suurin osa tulleista on nuoria miehiä.

Kun oikeuspoliittinen tutkimuslaitos selvitti, raiskaavatko ulkomaalaistaustaiset Suomessa enemmän kuin kantasuomalaiset, vastaus oli: kyllä raiskaavat – ainakin jos he tulevat Lähi-idästä tai Afrikasta.

Lähi-idästä tulleilla luku oli 18 kertaa suurempi kuin kantaväestöllä, Afrikasta tulleilla 17 kertaa suurempi ja Keski- tai Etelä-Aasiasta tulleilla kuusi kertaa suurempi kuin kantaväestöllä.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen yliopistotutkija Martti Lehti ei usko kansalaisten lukevan heidän tutkimuksiaan.

”Jotenkin tämä teema kuitenkin on pinnalla. Se on ollut Tapanilan tapauksesta lähtien.”

Helsingin Tapanilassa viime maaliskuussa tapahtuneen raiskauksen nuoret tekijät tuomittiin ehdollisiin vankeusrangaistuksiin. ”Kansankäräjät” ja tiedotusvälineet ovat sen jälkeen odottaneet kuin henkeä pidätellen: mitä tapahtuu seuraavaksi?

Lehti muistuttaa, että raiskaus on yhä hyvin harvinainen rikos. Karkeasti voidaan arvioida, että kaksi naista tuhannesta joutuu raiskauksen uhriksi. Ulkomaalaisepäiltyjä tekijöistä on runsas viidennes.

Ainuttakaan raiskauksen uhria tieto ei lohduta. Päinvastoin tiedon ja myös luotettavan keskustelukumppanin tarve näyttäisi kasvavan. Esimerkiksi Raiskaustukikeskukseen tulevien puheluiden määrä on lisääntynyt selvästi. Tiedottaja Eeva Määttäsen mukaan ensimmäistä kertaa soittavien määrä kasvaa tänä vuonna 600:aan aiemmasta 430:sta. Soitot koskevat seksuaalista väkivaltaa, raiskauksia ja lapsen seksuaalista hyväksikäyttöä.

Turvapaikanhakijoihin liittyviä raiskaus- tai häirintätapauksia Raiskaustukikeskus ei halua kommentoida. Aihepiiri on keskuksessa akuutti.

Oikeuspoliittisen tutkimuslaitoksen mukaan tiettyjen ulkomaalaisryhmien tekemät raiskaukset ovat rakenteeltaan erilaisia kuin kantaväestön tekemät. Ne kohdistuvat joko täysin tuntemattomiin uhreihin tai lyhytaikaisiin tuttavuuksiin, eikä niihin liity alkoholinkäyttöä.

Raiskausten uhrit ovat pääosin kantaväestöstä, mutta siinä ei ole Lehden mukaan koko totuus.

”Myös näiden ulkomaalaisryhmien naisilla uhriksi joutumisen taso on korkea. Rikoksen ilmoittaminen poliisille on vain heille hyvin hankalaa.”

Lehti kehottaa miettimään, miksi raiskauksia tehdään näissä ryhmissä enemmän ja miten siihen voisi puuttua.

”Kyllä heidät pitäisi saada integroitua yhteiskuntaan mahdollisimman nopeasti, tekemään jotain hyödyllistä. Syntyperä ei johda suoraan raiskausrikollisuuteen, mutta turvapaikanhakuprosessi odotteluaikoineen ei välttämättä edesauta pysymään kaidalla tiellä”, Lehti pohtii.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat