Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Soitettiin, ettei tarvitse tulla” – naispari jäi ilman hedelmöitys­hoitoa

Yhdenvertaisuusvaltuutettu tarttuu ilman hedelmöityshoitoa jääneen naisparin tapaukseen.

Kotimaa
 
Mia Pynnösen kotialbumi
Mia ja Niina Pynnönen
Mia ja Niina Pynnönen Kuva: Mia Pynnösen kotialbumi
Fakta

Laki sallii hoitoja

 Vuonna 2007 voimaan tullut hedelmöityshoitolaki sallii hoidot myös yksin hoitoa hakeville naisille ja naispareille.

 Käytännössä hoitoja ei ole julkisessa terveydenhuollossa saanut. Sama koskee transsukupuolisia, hiv-positiivisia ja vammaisia.

 Useat viranomaiset, kuten Valvira ja eduskunnan oikeusasiamies, ovat kiinnittäneet asiaan huomiota.

Kuin olisi kakkosluokan kansalainen. Siltä siilinjärveläisestä Mia Pynnösestä tuntuu se, ettei hän pääse hedelmöityshoitoihin julkisessa terveydenhuollossa.

Pynnönen oli ollut puolisonsa Niina Pynnösen kanssa yksityisellä hedelmöityshoitoklinikalla, jossa hoitomuodoksi suositeltiin koeputkihedelmöitystä. Lääkäri teki lähetteen Kuopion yliopistollisen sairaalaan (Kys), ja Pynnönen sai poliklinikalta ajan.

”Sitten soitettiin, ettei tarvitsekaan tulla. Kirjallisena tuli vastaus, että hoitoja ei anneta naispareille.”

Pynnösen tapaus on ensimmäinen, jonka yhdenvertaisuusvaltuutettu vie yhdenvertaisuus- ja tasa-arvolautakuntaan. Perusteena on seksuaaliseen suuntautumiseen liittyvä syrjintä. Yhdenvertaisuusvaltuutettu Kirsi Pimiä korostaa, että lapsettomuus koskettaa perhemuodoista riippumatta.

”Hedelmöityshoitojen rajaaminen julkisessa terveydenhuollossa vain omia sukusoluja käyttävien mahdollisuudeksi on samaa sukupuolta olevien parien välillistä syrjintää”, hän sanoo.

Hedelmöityshoitolaki sallii hoidot naispareille. Sosiaali- ja terveysministeriön (STM) päivittämän suosituksen mukaan hoidettavien parisuhteilla ei pitäisi olla merkitystä hoidon saamisessa. Lautakunta voi velvoittaa syrjivää tahoa muuttamaan toimintansa uhkasakon uhalla.

Yliopistosairaaloiden lääkärit katsovat STM:n suosituksesta huolimatta, ettei hedelmöityshoitolaki velvoita antamaan hoitoja samaa sukupuolta oleville pareille. Kaikki sairaanhoitopiirit soveltavat yliopistosairaaloiden johtajaylilääkärien linjausta.

”Kysymys on siitä, ettei julkisessa terveydenhuollossa ole saatavilla luovutettavia sukusoluja eikä niiden varastointia”, sanoo johtajaylilääkäri Jorma Penttinen Kuopion yliopistollisesta sairaalasta Kysistä.

Johtajaylilääkärit linjaavat, että jos lahjasoluja annetaan erityisryhmille, niitä pitäisi antaa kaikille lääketieteellisin perustein hoitoa hakeville. Luovutettujen sukusolujen saatavuuden lisäksi ongelmana ovat kustannukset.

”Jos putki avataan, se on hallitsematon, emmekä tiedä hoitojen määrää. Hoitojen saatavuudessa on jo ollut ongelmia erityisesti pääkaupunkiseudulla”, sanoo johtajaylilääkäri Jorma Penttinen Kysistä.

Pimiän mielestä olisi kohtuullisempaa laittaa kaikki hedelmöityshoitoja tarvitsevat hoitojonoon kuin sulkea joitakin hoitoja tarvitsevia kokonaan ulkopuolelle.

”Raha ei voi olla peruste sille, että ihmiset asetetaan eriarvoiseen asemaan.”

Mia Pynnönen on asiassa odottavalla mielellä. Hän ei ole palannut hoitoihin yksityisklinikalle, sillä hoidoista ei ole mahdollisuutta maksaa.

Pariskunnalla on yksi kaksivuotias lapsi. Hän sai alkunsa toistakymmentä tuhatta euroa maksavilla hedelmöityshoidoilla.

”Kaiken kaikkiaan ihmetyttää, miten eriarvoisessa asemassa on sen takia, että on parisuhteessa naisen kanssa. Miehen kanssa hedelmöityshoitoihin olisi enemmän vaihtoehtoja myös julkisella puolella. Jos ne eivät onnistuisi, voisi adoptoida ja saada siten perheen”, hän sanoo.

Hän ei ole varma, miten tästä jatketaan eteenpäin.

”Lapsi on edelleen toiveissa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat