Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taas uusia kiristyksiä vuorotteluvapaaseen – vapaan kesto lyhenee puoleen entisestä

Kotimaa
 
Martti Kainulainen / Lehtikuva
Vuorotteluvapaan ehdot kiristyvät.
Vuorotteluvapaan ehdot kiristyvät. Kuva: Martti Kainulainen / Lehtikuva
Fakta

Valtio rahoittaa liki puolet korvauksesta

 Vuorotteluvapaalla olevalla maksetaan vuorottelukorvausta.

 Korvauksen maksaa Kansaneläkelaitos tai työttömyyskassa.

 Valtio rahoittaa vuorotteluvapaasta peruspäivärahaa vastaavan osuuden.

 Viime vuonna valtio rahoitti vuorottelukorvauksista 42,5 prosenttia, Työttömyysvakuutusrahasto 52 prosenttia ja työttömyyskassat 5,5 prosenttia.

Eduskunnan työelämä- ja tasa-arvovaliokunta käsittelee vuorotteluvapaan muuttamista koskevaa lakiesitystä ensi viikolla. Vuodenvaihteessa voimaan tuleva laki heikentää vuorotteluvapaan ehtoja selvästi.

Hallitus hakee vuorotteluvapaan ehtojen heikennyksillä 50 miljoonan euron vuosisäästöjä.

Uuden lain mukaan vuorotteluvapaalle päästäkseen työntekijällä on oltava entistä pidempi työhistoria eli vähintään 20 vuotta. Vapaan enimmäiskesto lyhennetään 180 päivään.

Tällä hetkellä vuorotteluvapaalle on päässyt 16 vuoden työhistorian jälkeen, ja sen enimmäiskesto on 360 päivää.

Uusi laki poistaa myös pitkän työuran tehneiden korkeamman vuorottelukorvauksen tason, joka on ollut 80 prosenttia työttömyyspäivärahasta.

Jatkossa taso on kaikilla vuorotteluvapaalaisilla 70 prosenttia.

Vuorotteluvapaan vähimmäiskesto on säilymässä sadassa päivässä, mutta mahdollisuus vapaan jaksotteluun poistetaan. Vuorotteluvapaa on siis pidettävä yhdessä jaksossa, jonka pituus on 100–180 päivää.

Vuorotteluvapaa tuli käyttöön ensimmäisen kerran vuonna 1996. Sen jälkeen ehtoja on muutettu useaan otteeseen. Alun perin vuorottelijalta esimerkiksi edellytettiin vain vuoden työhistoriaa, mutta vuonna 2003 vähimmäisaika nousi 10 vuoteen ja vuonna 2014 jo 16 vuoteen.

Uuden lain ehdot eivät koske niitä työntekijöitä, jotka ovat aloittaneet vuorotteluvapaan ennen vuodenvaihdetta. Ehdot eivät myöskään koske niitä, jotka ovat sopineet vuorotteluvapaan alkamisesta ennen uuden lain voimaantuloa, jos vapaa alkaa ennen ensi maaliskuun loppua.

Vuorotteluvapaa luotiin sitä varten, että se edistäisi työntekijöiden jaksamista ja tarjoaisi työttömälle mahdollisuuden työllistyä. Vuorotteluvapaan käytöstä ei olekaan mitään rajoituksia eli sen voi viettää haluamallaan tavalla.

Päätoimisella yrittäjällä ei ole oikeutta vuorotteluvapaaseen.

Vuorotteluvapaan keskimääräinen kesto on viime vuosina ollut 254 päivää. Joka neljäs vuorotteluvapaalaisista piti vapaata useammassa kuin yhdessä jaksossa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat