Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Probiootit auttavat lapsen flunssaan

Kotimaa
 
Marja Airio / Lehtikuva
Pienet lapset sairastavat keskimäärin jopa 5-10 nuhakuumetta vuodessa.
Pienet lapset sairastavat keskimäärin jopa 5-10 nuhakuumetta vuodessa. Kuva: Marja Airio / Lehtikuva
Fakta

Lapsen hengitystieinfektion kotihoito

 Nuhakuume on lasten yleisin hengitystieinfektio, joka aiheutuu virusinfektiosta. Sen oireet ovat yskä, nuha, kurkkukipu ja kuume. Kotihoidossa tehokkaita ovat kipulääkkeet. Apteekista saatavilla nuhatipoilla voidaan helpottaa tukkoista nenää.

 Keuhkoputkentulehdus voi olla virusperäinen, bakteeriperäinen tai ahtauttava keuhkoputkentulehdus. Sen oireet ovat yskä, nuha, kuume, hengityksen rohina ja uloshengitysvaikeudet. Kotihoitona voidaan käyttää höyryhengitystä. Sitä ei kuitenkaan suositella, jos lapsi on räkäinen.

 Kurkunpääntulehdusta aiheuttavat virukset. Sen oireet ovat haukkuva, käheä ja kuiva yskä sekä vaikeutunut sisäänhengitys. Viileä ulkoilma auttaa oireita ja hengitystä.

Varhaislapsuudessa annostellut probiootit vähentävät merkittävästi lasten hengitystieinfektioita kuten keuhkokuumetta, keuhkoputkentulehdusta, kurkunpäätulehdusta ja nuhakuumetta. Tieto selviää Turun yliopiston tuoreesta tutkimuksesta.

Suurin osa nuorten lasten sairastamista taudeista on infektiotauteja. Näistä suurimman ryhmän muodostavat juuri hengitystieinfektiot. Suomalainen sairastaa keskimäärin 2–4 nuhakuumetta, eli flunssaa vuodessa, kun taas pienet lapset sairastavat jopa 5–10 nuhakuumetta vuodessa.

Tutkijoiden mukaan BB-12-nimisen probiootin annostelun vaikutus näkyy lapsella vielä kahden vuoden iässä. Probiootti on terveyttä edistävä elävä mikrobi, jonka vaikutukset on totuttu liittämään suoliston ja vatsan hyvinvointiin. Probiootti tasapainottaa ruoansulatuskanavan mikrobistoa. Tutuimmat probiootit ovat maitohappobakteereita.

Tutkijat toteuttivat probioottitutkimuksen Korpilahdella ja Muuramessa. Lapsille annosteltiin BB-12 probioottia puristeena. Osalle lapsista annosteltiin lumelääkettä. Annostelu kesti keskimäärin 15 kuukautta, ja se alkoi lapsen ollessa kuukauden tai kahden ikäinen.

”Probioottiryhmässä esiintyi merkitsevästi vähemmän hengitystieinfektioita kuin kontrolliryhmässä sekä kahdeksan kuukauden että kahden vuoden iässä”, kertoo tutkimusryhmässä mukana ollut hammaslääketieteen tohtori Teemu Taipale. Hän työskentelee vastaavana hammaslääkärinä Muuramen terveysasemalla.

Tutkimukseen osallistuneet lapset saivat rintamaitoa, mikä sinänsä parantaa lasten vastustuskykyä.

”Ei ole yhdentekevää mitä probioottia lapsille annetaan. Jotkut probiootit rauhoittavat vatsaa, mutta BB-12 näyttää parantavan vastustuskykyä hengitystieinfektioita vastaan”, sanoo dosentti Eva Söderling Turun yliopiston hammaslääketieteen laitokselta.

Lievä hengitystieinfektio paranee yleensä kotihoidossa, ja kivunlievitykseen käytetään yleisesti kipulääkettä. Vakavia infektioita hoidetaan tyypillisesti suoneen annettavilla antibiootti- ja nestehoidoilla sekä hengitettävillä astmalääkkeillä.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat