Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oikeusministeri Lindström: Maahan tuleville pitää tehdä pelisäännöt selviksi

Kotimaa
 
Vesa Moilanen / Lehtikuva
Oikeusministeri Jari Lindström
Oikeusministeri Jari Lindström Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Oikeusministeri Jari Lindström (ps) väläyttää, että Suomeen tulevien maahanmuuttajien kanssa voitaisiin tehdä kirjallinen sopimus siitä, että he ovat ymmärtäneet suomalaisen yhteiskunnan perussäännöt.

”Sitten ei ainakaan voitaisi enää vedota tietämättömyyteen”, Lindström sanoi perjantaina oikeustoimittajien tilaisuudessa. Lindström kuitenkin lisäsi, että asia on vasta pohdinnassa.

Lindströmin mukaan pakolaiskriisi on ilman muuta turvallisuusriski. ”Sitä on turha kiistää. Se on ihan selvä asia.” Lindström tähdensi, että riskiä aiheuttaa se, että tulijoiden joukossa voi olla ihmisiä, jotka eivät sopeudu suomalaiseen yhteiskuntaan ja syyllistyvät rikoksiin.

Lindström kuvaili tämän viikon raiskausepäilyjä pöyristyttäviksi, käsittämättömiksi ja surullisiksi. Poliisi kertoi perjantaina, että turvapaikanhakijaa epäillään raiskauksesta Raisiossa. Aiemmin tällä viikolla uutisoitiin raiskausepäilystä Kempeleessä.

Lindströmin mukaan tilanne on todella tulenarka ja jokainen väärä sana tai teko voi johtaa siihen, että yhteiskuntarauha on vaarassa. Riskiä aiheuttavatkin Lindströmin mukaan myös ilmapiirin kiristyminen ja suomalaiset, jotka voivat turvautua oman käden oikeuteen. ”Olen huolissani siitä, että väkivallanteot lisääntyvät.”

Lindströmin mukaan oikeusministeriö etsii muiden ministeriöiden ohella keinoja puuttua tilanteeseen.

Lindström kertoo, että tilanne turhauttaa häntä itseäänkin ja hän ymmärtää kansalaisilta tulleen kritiikin. Hänen mukaansa virkamiesten kanssa on keskusteltu paljon. ”Me vaaditaan nyt tällä hetkellä ratkaisuja sen sijaan, että meille kerrotaan ongelmia.”

Lindströmin mukaan nyt tarvitaan aivan uudenlaisia keinoja. ”Maahanmuutto ei ole ollut hallinnassa tähänkään asti, mutta nyt määrät ovat kymmenkertaiset.”

Oikeusministeriön osalta keskiössä ovat tällä hetkellä hallinto-oikeuksien valitusprosessien nopeuttaminen.

Kielteisistä turvapaikkapäätöksistä tehdyt valitukset käsitellään Helsingin hallinto-oikeudessa. Lindströmin mukaan Helsingin hallinto-oikeuden resursseja on jo lisätty ja lisätään edelleen. Lisäksi valitusten käsittelyä aiotaan hajauttaa muihinkin hallinto-oikeuksiin.

Lindströmin mukaan on myös tarpeen kartoittaa, onko lainsäädäntö kaikilta osin ajan tasalla.

Lindström väläytti myös sitä, pitäisikö Suomessa voida ottaa nykyistä helpommin käyttöön poikkeusajan lainsäädäntöä. Nyt poikkeusajan lainsäädäntöä voidaan soveltaa vain sotatilanteissa. Lindström ei kuitenkaan osannut sanoa, millaisia keinoja tämä voisi käytännössä tarkoittaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat