Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ale-päivä Black Friday rantautui ryminällä Suomeen – Gigantti teki kaikkien aikojen myyntiennätyksen

Kotimaa
 
Kaikkialla vietettiin Black Friday -alennusmyyntejä
Kaikkialla vietettiin Black Friday -alennusmyyntejä
Yhdysvaltojen perinteinen kiitospäivän jälkeinen Black Friday -alennusmyynti tuli ensimmäistä kertaa kunnolla Suomeen. Toimittaja, kuvaus ja leikkaus Kalle Koponen HS
Fakta

Musta on plussaa

  Black Friday on Yhdysvalloissa perinteinen, kiitospäivän jälkeinen alennuspäivä, josta alkaa kaupan joulumyynti.

  Musta viittaa kirjanpidossa käytettyyn mustaan väriin, joka kuvaa plussaa eli voittoa.

Vuosi 2015 jää muistiin vuotena, jolloin erikoisalennuspäivä Black Fridaytä ei enää voinut olla huomaamatta. Se tuli tänä vuonna erittäin näkyvästi katukuvaan, ilmoituksiin ja verkkoon.

Amerikkalainen markkinointikikka kelpaa myös ”ämpärikansalle”, joka on tottunut jonottamaan ja kyttäämään alennuksia.

”Vielä viime ja edellisvuonna sitä jo muutamat yrittivät käyttää markkinoinnissaan, mutta nyt selvästi huomaa, että sitä on lähdetty käyttämään hyväkseen”, sanoo edunvalvontapäällikkö Tuula Loikkanen Kaupan liitosta.

Kalle Koponen / HS
Oululainen Anna Ravinanjaipakdee tutki Black Friday -alennusmyyntiä helsinkiläisessä liikkeessä. Amerikkalainen Black Friday -alennusmyyntipäivä on ensimmäistä kertaa näyttävästi esillä katukuvassa myös Suomessa.
Oululainen Anna Ravinanjaipakdee tutki Black Friday -alennusmyyntiä helsinkiläisessä liikkeessä. Amerikkalainen Black Friday -alennusmyyntipäivä on ensimmäistä kertaa näyttävästi esillä katukuvassa myös Suomessa.

Yksi syy, miksi Yhdysvalloissa syntynyt markkinapäivä leviää muuallekin on se, että suurilla globaaleilla ketjuilla on jo selvillä valmiit markkinointikuviot. Niitä voidaan hyödyntää sitten kaikkialla.

”Toinen syy on verkkokauppa. On ollut selvästi nähtävissä, että aiemmin suomalaiset ovat ostaneet jenkeistä verkkokaupan kautta tänä päivänä alennustuotteita. Suomalaiset kaupat haluavat olla siinä kisassa mukana.”

Helsingin keskustan Gigantissa ”kauppa kävi kuin siimaa”, palvelupäällikkö Tomi Lehtinen sanoi.

”Ihan mieletön päivä kaikin puolin. Aamuseitsemältä avattiin ovet, ja jonoa oli saman tien”, Lehtinen sanoi. Hänen mukaansa Black Friday on tervetullut lähtölaukaus joulumyynnille.

”On hieno asia, että Black Friday on tullut. Ensi viikolla tulee veronpalautukset ja minulla on itselläni tunne, että joulukauppa starttaa tästä”, Lehtinen sanoi.

Tuula Loikkanenkaan ei usko, että tässä taloudellisessa tilanteessa musta perjantai vähentäisi joulumyyntiä. Veronpalautuksetkin tulevat vasta ensi viikolla.

Erityisen innokkaasti päivään lähti elektroniikkakauppa. Esimerkiksi elektroniikkaketju Gigantissa iloittiin perjantaina, joka toimitusjohtaja Irmeli Rytkösen mukaan ”ei ole lainkaan musta”.

”Olen iloisesti hämmentynyt. Meillä oli jo aamupäivällä tehty kaikkien aikojen myyntiennätys”, Rytkönen sanoi.

Heta Salo kävi Helsingin Forumissa hakemassa uuden talvitakin.

”Todella hyvä diili”, Salo hehkutti. Hän ei monen muun asiakkaan tavoin tiennyt Black Friday -tavan taustaa tai historiaa.

Huonekalukauppa Vepsäläisen markkinointijohtaja Walter Ihander totesi, että päämyymälässä Espoossa oli heti aamusta tupa täynnä. Hän muistelee, miten nopeasti päivä on Suomeen levinnyt, kun hän oli muutama vuosi sitten samana päivänä New Yorkissa:

”Mietin silloin, että Black Friday on vähän kuin halloween, joka tulisi Suomeen parinkymmenen vuoden kuluessa. Mutta se tulikin nopeammin”, Ihander sanoo.

Kalle Koponen
Black Friday -alennusmyyntipäivä näkyi tänä vuonna ensimmäistä kertaa isosti katukuvassa myös Suomessa.
Black Friday -alennusmyyntipäivä näkyi tänä vuonna ensimmäistä kertaa isosti katukuvassa myös Suomessa.

Hän kertoo myös toisen tarinan, joka kertoo ilmiön kasvusta. Vepsäläinen piti myymäläpäälliköilleen koulutuspäivää runsas viikko sitten ja tuolloin vain viidennes myymäläpäälliköistä tunsi black Friday –käsitteen.

”On ilmiömäisen hauska, miten räjähdysmäisesti se on jopa tämän viikon aikana tehnyt itsensä tunnetuksi. Kun katsoo eri toimijoiden markkinoinnin tempauksia, näkee, miten kiireellä ne on parsittu kasaan.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat