Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Puolustusministeri Jussi Niinistö harkitsee kantahenkilökunnalle pakollista palvelua kriisinhallinnassa

Kotimaa
 
Puolustusministeri Niinistö: Puoliautomaattiaseiden kieltäminen uhkaisi maanpuolustusta
Puolustusministeri Niinistö: Puoliautomaattiaseiden kieltäminen uhkaisi maanpuolustusta
HSTV:n Studio Kulmapöydässä marraskuussa vieraillut puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) vastustaa jyrkästi komission kaavailemaa itselataavien aseiden siviilikäytön kieltämistä. Niinistön mukaan maanpuolustus edellyttää, että reserviläisillä on mahdollisuus harjoitella puoliautomaattiaseilla.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps) hymyilee poikkeuksellisen leveästi, kun häneltä kysyy, onko hän unelmatyössään.

”En voisi politiikasta mielenkiintoisempaa paikkaa toivoa. Kyllä olen tyytyväinen tähän työhön”, hän vastaa.

Artikkeliin liittyvät

Niinistö on ollut puolustusministerinä suurin piirtein saman ajan kuin Suomessa on lyhin varusmiespalvelus: noin kuusi kuukautta. Tosin lyhin palvelusaika on nyt 5,5 kuukautta, hän huomauttaa.

”Sata päivää oli ensimmäinen rajapyykki, kun katsoin, olenko niin sanotusti pystynyt ajamaan asemiin. Totesin, että kyllä.”

”Nyt kun puoli vuotta on mennyt, on syytä tarkastella, että onko hankkeita lähtenyt käyntiin”, Niinistö sanoo.

”Jos katsoo taaksepäin, niin puolustusselonteko on lähtenyt käyntiin, ja isot strategiset hankinnat on polkaistu käyntiin. Plus että tässä on ollut tällainen kansainvälinen tilanne, kuten tuo Pariisin terrori-iskujen jälkeinen tilanne.”

Isoilla hankinnoilla Niinistö tarkoittaa Ilmavoimien Hornet-hävittäjien seuraajan valinnan aloitusta ja Merivoimien uuden alusluokan hankintaa.

Nämä miljardiostot on tarkoitus rahoittaa puolustusbudjetin ulkopuolelta. Käytännössä se tarkoittaisi puolustusmäärärahoihin tuntuvaa nostoa hankintojen ajaksi.

Niinistö uskoo, että ostoihin tarvittavat rahat löytyvät, koska löytyiväthän ne silloinkin, kun Hornetit hankittiin.

”Uskon, että kansakunnalta löytyy ymmärrys siihen, että jos halutaan säilyttää uskottava puolustus, niin pitää olla toimivat ilmavoimat. En näe muuta mahdollisuutta.”

Suomi on Pariisin terrori-iskun jälkeen muuttamassa kiireesti lainsäädäntöään, jotta sotilasapua voitaisiin antaa sitä pyytävälle EU-maalle. Voisiko Suomi lainmuutoksen jälkeen lähettää ulkomaille joukkoja?

”Kyllä. Suomi sen jälkeen aina erikseen harkitsisi, mitä lähettää ja minne lähettää.”

Niinistön mukaan Suomen kannalta on hyvä, että nyt nähdään, mitä EU:n keskinäisen avunannon velvoite tarkoittaa.

Ranska käy paraikaa Suomen kanssa neuvotteluja, mitä apua Suomi voisi tarjota. Niinistö kertoo, että keskusteluja käydään virkamiestasolla, mutta tuloksista ”ei ole vielä mitään uutisoitavaa”.

Keitä Suomi lähettäisi sotilasavuksi ulkomaille?

”Varusmiehistä ei ole kyse. Sitten täytyy miettiä, koskettaako se kantahenkilökuntaa.”

Ruotsissa kantahenkilökunnalla on velvollisuus osallistua kansainväliseen kriisinhallintaan, mutta Suomessa se on vapaaehtoista. Pakollista palvelua on vastustettu muun muassa Upseeriliitossa.

”Nykytilanne on ollut hyvä, kun kansainvälinen kriisinhallinta on toiminut meillä vapaaehtoispohjalla. Se on koettu mielekkäänä osana urapolkua, mutta sitten kun puhutaan keskinäisen avunannon velvoitteesta, niin siinä täytyy tietysti olla lihaa luiden päällä, joten tätä joudutaan pohtimaan.”

Puolustusvoimat laski viime vuodenvaihteessa päättyneen puolustusvoimauudistuksen yhteydessä sodan ajan joukkojen kokonaismäärän 350 000:sta 230 000:een. Niinistö pitää mahdollisena, että tulevaisuudessa sodan ajan joukkojen määrää pitää lisätä.

”Ei 230 000 ole mikään ideaali tai tavoite, vaan pakon sanelema tilanne. Nyt on kyse siitä, saammeko nämä joukot tarpeeksi liikkuviksi, jotta ne korvaavat vähentyneen määrän. Tämä on ydinkysymys. Vielä en ole sellaisia signaaleja saanut.”

Niinistön mukaan nyt pitää käydä keskustelua siitä, missä määrin laatu korvaa määrää.

”Puolustusselonteossa joudumme tarkastelemaan myös sodan ajan joukkojen vahvuutta uudelleen. Voi olla, että 230 000 on hyvä määrä, joka pyritään varustamaan mahdollisimman hyvin. Toinen johtopäätös voi olla, että kasvatetaan määrää maltillisesti ja pyritään varustamaan se kohtuullisesti.”

Niinistö ei näe mitään sotilaallista uhkaa Suomea kohtaan.

Venäjän sotilaallinen aktiivisuus Suomen lähialueella ilmassa ja merellä on laskenut siitä, mitä se oli Ukrainan sodan alkukuukausina. Niinistö ei pidä sitä ihmeenä, koska Venäjällä on niin paljon joukkoja Syyriassa.

”Ei alueellisen suurvallan voimat riitä riitä ihan joka suuntaan. Edelleen toiminta Suomen lähialueilla on kuitenkin aktiivisempaa kuin ennen Ukrainan kriisiä, niin Venäjän kuin Nato-maiden. Suomen alueellisen koskemattomuuden valvontaan menee aika paljon energiaa ja löpöä.”

Euroopan unioni on valmistelemassa uutta asedirektiiviä, joka rajoittaisi tai lopettaisi puoliautomaattiaseiden myynnin siviileille. Niinistön mukaan Suomen hallitus pyrkii muuttamaan direktiiviä.

Perusteena on se, että puoliautomaattiasein suoritettavat reserviläisammunnat ovat osa Suomen reservin koulutusta.

”Komission tehtävä ei ole puuttua jäsenmaiden puolustusratkaisuihin. Suomi ei aio alistua komission sanelupolitiikkaan.”

Markus Jokela / HS
Jussi Niinistö
Jussi Niinistö
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat