Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pienten sairaaloiden puolustajat hävisivät

Kotimaa
 

Eduskunta äänesti perjantaina selvin luvuin kumoon kansalaisaloitteen päivystysten muuttamisesta synnytysten osalta. Esitys tähtäsi niiden synnytysyksiköiden säilyttämiseen, jotka ovat päivystysasetuksen myötä lakkautusuhan alla.

Kansalaisaloitteessa ehdotettiin, että kunnalle tai kuntayhtymälle olisi annettu mahdollisuus päättää synnytyssairaalan lääkärien päivystystasosta, ellei sairaalaan ole keskitetty riskisynnyttäjien hoitoa. Samalla olisi määritelty ammattihenkilöryhmät, joiden olisi pitänyt saapua nopeasti päivystysyksikköön, elleivät he ole saatavilla välittömästi.

Äänestyksessä hallituspuolueista viisi keskustalaista ja yksi kokoomuslainen äänestivät kansalaisaloitteen puolesta.

Hallituksessa olevat perussuomalaiset sen sijaan kannattivat sosiaali- ja terveysvaliokunnan mietintöä, jossa esitettiin kansalaisaloitteeseen sisältyvän lakiesityksen hylkäämistä. Perussuomalaiset ilmoittivat vielä vaalien aikaan, etteivät kannata synnytysten keskittämistä vain suuriin yksiköihin.

Voimassa olevan päivystysaloitteen mukaan synnytyksiä hoitavassa sairaalassa on hoidettava vähintään noin 1 000 synnytystä vuodessa.

Uudistetussa asetuksessa säädetään mahdollisuudesta myöntää hakemuksesta lupa poiketa tuosta 1 000 synnytyksen vuosittaisen määrän vaatimuksesta, mikäli palvelun saavutettavuus tai potilasturvallisuus sitä edellyttää.

Eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunta piti tärkeänä, että potilasturvallisuus ja toiminnan laatu otetaan huomioon. Sen mukaan riittävän suuri synnytysten määrä parantaa mahdollisuuksia ylläpitää ja kehittää henkilökunnan osaamista hätä- ja erityistilanteissa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat