Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Postiriidassa ei ole kyse vain Postista

Kotimaa
 

Suomen kansantalouden kannalta uhkaavaksi muuttunut postiriita on ajan ilmiö, jossa työnantaja pyrkii saamaan työntekijöistä enemmän irti aikaisempaa halvemmalla. Posti sanoo pyrkivänsä kolmen prosentin kustannusaleen, mutta moniin se iskisi paljon kovemmin.

Heikennyksistä neuvotteleminen ei ole kuulunut ay-liikkeen tapoihin. Postilaiset liittolaisineen taistelevatkin kaikilla keinoilla pitääkseen työehdot jotakuinkin ennallaan. Ennen oli toisin: palkansaaja vaati uusia etuja ja työnantaja yritti jarruttaa.

Päivä päivältä postiriidassa on kyse enemmän muusta kuin Postista. Valtakunnansovittelijan toimistolla käy päivittäin molempien leirien neuvottelijoita, jotka ovat turboahdettu periaatteilla ja peloilla. On ajauduttu tukilakkoihin. Yritysten häirintää jatketaan niin kauan, että työnantajat luovuttavat.

Räjähdysalttiin periaatteelliseksi neuvottelut muuttuivat pari viikkoa sitten, kun Posti toi työpaikoille lakkojen varalle vuokratyövoimaa, vaikka vuokratyöfirmojen omatkaan säännöt eivät tätä salli. Posti katsoi, että sillä on oikeus puolustautua, jos palkansaajilla on oikeus järjestää tukilakkoja.

Tilanne raukesi, kun SAK ilmoitti keskeyttävänsä parhaillaan meneillään olevat neuvottelut työmarkkinasopimuksesta. Vuokratyöntekijät poistuivat, mutta neuvottelujumi ei. Vaarassa ovat taas yhteiskuntasopimusneuvottelut. Tukilakkojen priimus AKT ilmoitti jo irtautuvansa yhteiskuntasopimuksesta.

Työnantaja pelkää, että se menettää pian asiakkaansa, jos esimerkiksi lehtien varhaisjakelun yötyö- ja lisätyökorvauksia ei saada samalle tasolle kuin kilpailijoilla on. Vaikka Posti saisi tahtonsa läpi, se voi olla osin myöhäistä.

Verkkokauppiaat ja muutkin Postin asiakkaat ovat jo alkaneet etsiä vaihtoehtoja lakko-Postille, joka on työehtosopimuksen kautta naimisissa tukilakkoihin herkästi ryhtyvien kuljetussalan liittojen kanssa. Tukilakoilla voidaan nujertaa vastustaja, mutta yhtään työpaikkaa ne eivät luo, pikemmin päinvastoin.

Nyt Postin työehtoja olennaisempaa on ay-liikkeen pelko, että Postin sopimus on työnantajien koepallo: Jos työnantajat saavat tahtonsa läpi, seuraavana ovat vuorossa muut alat.

Voi olla, että tässä tilanteessa ei oltaisi, jos Suomessa työnantajat ja palkansaajat osaisivat tehdä luottamuksella paikallisia sopimuksia, ja jopa kuljetusliitot uskaltaisivat ne sopimuksissaan laajemmin sallia. Oikeudenmukainen paikallinen sopiminen vaatii kuitenkin uskoa vastapuoleen ja tulevaisuuteen. Tämä usko vain heikkenee, jos periaatteille ja peloille annetaan valta.

Oikaisu 29.11. kello 15.49: Jutussa kerrottiin aiemmin virheellisesti, että Posti haluaisi varhaisjakelun ylityökorvaukset samalle tasolle kuin kilpailijoilla. Kyse on yötyö- ja lisätyökorvauksista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat