Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Maahanmuuton 452 lisämiljoonaa herätti eduskunnassa ahdistunutta hiljaisuutta

Kotimaa
 
Olli Pohjanpalo Helsingin Sanomat
Kirjoittaja on HS:n talouden ja politiikan toimittaja.

Päättyvällä viikolla hallitus esitti eduskunnalle, että ensi vuoden budjettiin lisätään 452 miljoonaa euroa maahanmuuton kustannuksiin.

Aivan oikein: 452 miljoonaa.

Eduskunta keskusteli valtiontaloudesta koko viikon. Päällimmäiseksi huoleksi vasemmisto-oppositiolle näytti jäävän se, että hallitus jäädyttää ensi vuonna eläkkeensaajien asumistuen määrän tämän vuoden tasolle.

Kansanedustaja Pia Viitanen (sd) käytti asiasta 11 puheenvuoroa ja välihuudot päälle.

Hallituksen päätös tarkoittaa sitä, että vaikka asumismenot nousisivat, niin asumistuki ei nouse, jos asumismenot ylittävät menojen enimmäismäärän. Näiltä eläkkeensaajilta jää saamatta 7,5–15 euron korotus asumistukeen. Korotuksen jäädytyksellä hallitus säästää 4,6 miljoonaa.

Vähemmälle huomiolle jäi se 452 miljoonaa euroa. Se on vain viimeinen maahanmuuttorahojen täydennys ensi vuoden budjettiin. Yhteensä ensi vuodelle maahanmuuttorahoja on lisätty 590 miljoonaa.

Tiistaina kun täydentävän budjetin käsittely alkoi, eduskunnassa aisti tukahdutettua ahdistusta. Suomen talous on surkeassa jamassa ja satojen miljoonien kustannukset tulivat kutsumatta syliin. Syntyi ristiriitaisia tunteita Suomen velvollisuudesta auttaa ja toisaalta voimattomuudesta vaihtoehtojen puutteessa.

Sitten uutinen nuoren tytön raiskauksesta Kempeleessä tuli eduskunnan tietoon. Käytävillä kuiskuteltiin ja kauhisteltiin. Pelättiin mitä reaktioita se kansassa aiheuttaa.

”Tämäkin vielä.”

Edustajat reagoivat tilanteeseen enimmäkseen vaikenemalla. Tuli liikaa ikäviä asioita.

Sdp piti keskustelun eläkeläisten asumistukiasioissa. Välillä sivuttiin harmaata taloutta, poliisin määrärahoja, velkaantumista ja työttömyysturvaa. Sitten palattiin taas asumistukeen.

Eduskunnan verkkosivuilla kaikki puheenvuorot on luettavissa sanasta sanaan. Se on kiinnostavaa luettavaa. Maahanmuuton kustannuksia sivuttiin niukasti. Oppositiosta ei juuri lainkaan.

”Tuntuu, että tässä salissa ei monikaan ymmärrä, millaisista summista tässä puhutaan”, Jani Mäkelä (ps) sanoi. ”Maamme on niin kovassa paikassa taloudellisesti, että olisi reilua ihmisille, että todella kerrottaisiin maahanmuuton kustannukset niin, että ne on helppo hahmottaa.”

Maria Tolppanen (ps) sanoi, että puoli miljardia ei tule riittämään. Sitten hän otti esiin nimeltä mainiten Kempeleen tapauksen.

”Onko meidän todella hyväksyttävä tällaisten ihmisten tuleminen maahan? Teko on iljettävä, halpamainen ja alhainen. Pitääkö tekijöille antaa kansainvälistä suojelua Suomessa? Minä haluan tähän vastauksen”, hän sanoi.

Timo Heinonen (kok) ymmärsi tilanteen. ”Siihen pitää vastata niin, että sisäinen turvallisuus ei tässä maassa järky”.

Perjantaina se järkkyi, kun Raisiosta tuli lisää hirveitä uutisia.

Eduskunta edustaa kansaa, joskin eri yhteiskuntaluokkien suhteen vääristyneenä.

On ihmisiä, joiden mielestä Tolppasen kysymykset ovat oikeutettuja. Samoin kysymys, mistä sadat miljoonat ovat pois? Tai mistä järjestyvät asunnot, kun vuokra-asuntojonoissa on kymmeniä tuhansia ihmisiä?

Maahanmuutto koskettaa kaikkia. Eduskunnalta odotetaan avointa keskustelua. Ikäviä asioita ei voi kiertää.

Kempeleen tapauksesta edustajat vaikenivat, koska siitä puhumisen pelätään kärjistävän vastakkainasettelua. Maahanmuuton kuluja ei tohdittu arvostella, koska lisäykset ovat välttämättömiä. Turvapaikanhakijoita ei voi kääntää rajalta.

Kuten Kalle Jokinen (kok) sanoi: ”Se on reagointia olemassa olevaan tilanteeseen, ja niin tulee hallituksen toimiakin.”

Myöhään torstai-iltana eduskunta sitten puhui myös maahanmuuton kustannuksista. Riideltiin siitä minkä puolueen syytä tilanne on ja mitä kukin oli luvannut vaalien alla.

Lopulta Sari Essayah (kd) iltakymmenen jälkeen kysyi perussuomalaisilta onko 450 miljoonaa väärin laskettu, kun puolue toisaalta kritisoi korkeata summaa, mutta toisaalta pitää menoja välttämättöminä.

Tuskin on, koska se on arvio. Se perustuu 30 000 tulijaan tänä vuonna ja 15 000 tulijaan ensi vuonna. Lopullista hintaa ei tiedä kukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat