Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppa iloitsi uudesta alennushuumasta – Black Friday tuli Suomeen jäädäkseen

Kotimaa
 
Black Friday on vuoden tärkein kauppapäivä Yhdysvalloissa
Black Friday on vuoden tärkein kauppapäivä Yhdysvalloissa
Amerikkalaiset vyöryivät metsästämään tarjouksia Black Friday -ostospäivänä. Kyseessä on perinteisesti vuoden tärkein kauppapäivä Yhdysvalloissa, joka myös avaa joulusesongin.

Vuosi 2015 jää muistiin vuotena, jolloin Black Friday -erikoisalennuspäivää ei enää voinut olla huomaamatta. Se tuli tänä vuonna erittäin näkyvästi katukuvaan, ilmoituksiin ja verkkoon.

Amerikkalainen markkinointikeino tuntuu tehoavan myös suomalaisiin, jotka ovat tottuneet seuraamaan alennuskampanjoita.

”Vielä viime ja edellisvuonna sitä jo muutamat yrittivät käyttää markkinoinnissaan, mutta nyt selvästi huomaa, että sitä on lähdetty käyttämään hyväksi”, sanoo edunvalvontapäällikkö Tuula Loikkanen Kaupan liitosta.

Yksi syy, miksi Yhdysvalloissa syntynyt markkinapäivä leviää muuallekin, on se, että suurilla globaaleilla ketjuilla on jo sel­villä valmiit markkinointikuviot. Niitä voidaan hyödyntää kaik­kialla.

”Toinen syy on verkkokauppa. On ollut selvästi nähtävissä, että aiemmin suomalaiset ovat ostaneet jenkeistä verkkokaupan kautta Black Friday -alennustuotteita. Suomalaiset kaupat haluavat olla siinä kisassa mukana.”

Erityisen innokkaasti päivään lähti elektroniikkakauppa. Esimerkiksi elektroniikkaketju Gigantissa iloittiin perjantaina, joka toimitusjohtaja Irmeli Rytkösen mukaan ”ei ole lainkaan musta”.

”Olen iloisesti hämmentynyt. Meillä oli jo aamupäivällä tehty kaikkien aikojen myyntiennätys”, Rytkönen sanoi.

Helsingin keskustan Gigantissa ”kauppa kävi kuin siimaa”, palvelupäällikkö Tomi Lehtinen sanoi.

”Ihan mieletön päivä kaikin puolin. Aamuseitsemältä avattiin ovet, ja jonoa oli saman tien”, Lehtinen sanoi. Hänen mukaansa Black Friday on tervetullut lähtölaukaus joulumyynnille.

”On hieno asia, että Black Friday on tullut. Ensi viikolla tulevat veronpalautukset, ja minulla on itselläni tunne, että joulukauppa starttaa tästä”, Lehtinen ­sanoi.

Tuula Loikkanenkaan ei usko, että tässä taloudellisessa tilanteessa musta perjantai vähentäisi joulumyyntiä.

Heta Salo kävi Helsingin Forumissa hakemassa uuden talvitakin.

”Todella hyvä diili”, Salo hehkutti. Hän ei monen muun asiakkaan tavoin tiennyt Black Friday -tavan taustaa tai histo­riaa.

Huonekalukauppa Vepsäläisen markkinointijohtaja Walter Ihander totesi, että päämyymälässä Espoossa oli heti aamusta tupa täynnä. Ihander ihmettelee, miten nopeasti päivä on Suomeen levinnyt. Hän oli muutama vuosi sitten samana päivänä New Yorkissa.

”Mietin silloin, että Black Friday on vähän kuin halloween, joka tulisi Suomeen parinkymmenen vuoden kuluessa. Mutta se tulikin nopeammin”, Ihander sanoo.

Hän kertoo myös toisen tarinan, joka kertoo ilmiön kasvusta. Vepsäläinen piti myymäläpäälliköilleen koulutuspäivää runsas viikko sitten. Tuolloin vain viidennes myymäläpäälliköistä tunsi Black Friday -käsitteen.

”On ilmiömäisen hauskaa, miten räjähdysmäisesti se on ­jopa tämän viikon aikana tehnyt itsensä tunnetuksi. Kun katsoo eri toimijoiden markkinoinnin tempauksia, näkee, miten ­kiireellä ne on parsittu kasaan.”

Black Friday -alet näkyivät kaikkialla. HS.fi/hstv
Kalle Koponen / HS
Oululainen Anna Ravinanjaipakdee tutki Black Friday -alennusmyyntiä helsinkiläisessä liikkeessä. Amerikkalainen Black Friday -alennusmyyntipäivä on ensimmäistä kertaa näyttävästi esillä katukuvassa myös Suomessa.
Oululainen Anna Ravinanjaipakdee tutki Black Friday -alennusmyyntiä helsinkiläisessä liikkeessä. Amerikkalainen Black Friday -alennusmyyntipäivä on ensimmäistä kertaa näyttävästi esillä katukuvassa myös Suomessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat