Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pikkujouluja juhlitaan viime vuotta vilkkaammin

Kotimaa
 
Fakta

Pikkujouluja joulukuun puoliväliin

 Pikkujouluaika on ravintola- ja majoitusalan suurin yksittäinen sesonki pitkän kesäsesongin ulkopuolella.

 Eniten pikkujouluja järjestetään marraskuun kahtena viimeisenä viikonloppuna. Niitä pidetään vielä joulukuun kahtena ensimmäisenä viikonloppuna.

 Pikkujouluaikaan ravintoloiden alkoholin myynti kasvaa normaaliin verrattuna 10–15 prosenttia. Myös ruokamyynti kasvaa merkittävästi.

 Myynnin kasvusta yhä isompi osa tulee nyt ruuan myynnistä, sillä alkoholimyynnin osuus on laskussa.

Marraskuun viimeinen perjantai-ilta oli yksi vuoden vilkkaimmista pikkujouluilloista. Meneillään on pikkujoulukausi, joka on hieman edellisvuotta vilkkaampi.

”Taloudelliseen tilanteeseen nähden pikkujoulukaudesta on tulossa vähemmän negatiivinen kuin viime vuonna, jopa pientä kasvua on odotettavissa”, sanoo ekonomisti Jouni Vihmo Matkailu- ja Ravintolapalvelut MaRa ry:sta.

Hänen mukaansa yritykset järjestävät nyt innokkaasti pikkujouluja. Heikosta taloustilanteesta huolimatta tämä vuosi on ollut monille yrityksille viime vuotta parempi.

MaRan marraskuussa julkistaman kyselyn mukaan lähes 70 prosenttia kyselyyn vastanneista matkailu- ja ravintola-alan yrityksistä arvioi, että tänä vuonna pikkujoulumyynti hieman kasvaa tai pysyy ennallaan.

Yritykset ennakoivat entistä parempaa kautta, sillä myös alkuvuosi ja kesäsesonki menivät ravintola- ja majoitusalalla hieman viime vuotta paremmin.

Vihmo kuitenkin huomauttaa, että tämän vuoden hienoisesta kasvusta huolimatta pikkujoulukauden myynti on pienempää kuin normaalissa taloustilanteessa.

”Silti matalalla mennään. Ei kelkka tästä vielä käänny”, Vihmo sanoo.

Myös Royal Ravintolat -yhtiöiden markkinointijohtaja Joonas Mäkilä kertoo, että yhtiön ravintoloissa on ollut varattuja ja jo toteutuneita pikkujouluja viime vuotta enemmän. Yhtiön ravintoloita on pääosin pääkaupunkiseudulla.

”Hyvältä näyttää”, Mäkilä sanoo.

Hänen mukaansa pikkujoulutilausten sisällöt ovat entisellään. Yritykset eivät tarjoa ruokia ja juomia sen avokätisemmin tai nuukemmin kuin aiemminkaan.

Mäkilä kertoo, että osa haluaa pikkujouluihin perinteisen jouluisen noutopöydän, osa aloittaa illanvieton pitkällä illallismenulla.

Pikkujouluohjelma on yhä useammin interaktiivista toimintaa, johon pikkujouluväki osallistuu itsekin.

”Pikkujoulut on edelleen se, josta ei tingitä, vaikka on vaikeammatkin ajat. Silloin kootaan koko henkilöstö ja vietetään aikaa yhdessä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat