Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Turvapaikan­hakijoiden kotoutus kompastelee – asiantuntijat vaativat ”jotain muuta kuin joutenoloa”

Ministeri Lindströmin ehdotus maahanmuuttajilta vaadittavasta peli­sääntösopimuksesta sai nuivan vastaanoton.

Kotimaa
 
HS
Markku Ulander / Lehtikuva
Oikeusministeri Jari Lindström (ps) otti perjantaina kantaa turvapaikanhakijoiden tekemiksi epäiltyihin raiskauksiin perjantaina. Ministerin mukaan kyseessä on turvallisuusriski. Hän on huolissaan yhteiskuntarauhasta. Kuva on eduskunnan täysistunnosta torstailta.
Oikeusministeri Jari Lindström (ps) otti perjantaina kantaa turvapaikanhakijoiden tekemiksi epäiltyihin raiskauksiin perjantaina. Ministerin mukaan kyseessä on turvallisuusriski. Hän on huolissaan yhteiskuntarauhasta. Kuva on eduskunnan täysistunnosta torstailta. Kuva: Markku Ulander / Lehtikuva
Fakta

10 000 saa oleskeluluvan

 Suomeen saapuu tänä vuonna valtionneuvoston perjantaisen arvion mukaan 30 000–35 000 turvapaikanhakijaa. Viime vuonna hakijoita oli 3 651.

 Oleskeluluvan saa joka kolmas eli 10 000 ihmistä.

Pitkäksi venyvä turvapaikanhakuprosessi on asiantuntijoiden mukaan pahinta myrkkyä suomalaiseen yhteiskuntaan sopeutumiselle. Parasta lääkettä olisi lupahakemusten ripeä käsittely, koska kotoutus alkaa toden teolla vasta, kun ihminen saa oleskeluluvan Suomeen.

”Jotain muuta kuin joutenoloa”, perää Siirtolaisinstituutin vieraileva tutkija Ismo Söderling. ”Vastaanottokeskuksissa ukkelit istuvat ja polttavat tupakkaa. Odottamaan joutuu puolesta vuodesta vuoteen. Se on pitkä aika istua.”

Kotoutuksen onnistumisen ja epäonnistumisen ovat tällä viikolla nostaneet puheenaiheiksi kaksi äärimmäistä tekoa: ensin ulkomaalaistaustaisen miehen epäiltiin raiskanneen tytön Kempeleessä ja eilen perjantaina tuli ilmi toinen raiskausepäily toiselta puolen Suomea Raisiosta.

Hakemusten ripeä käsittely seuloisi hakijat kahteen ryhmään: toiset jäämään, toiset lähtemään pois. Oikeusministeri Jari Lindströmin (ps) mukaan käsittelyä yritetäänkin vauhdittaa muun muassa lisäämällä hallinto-oikeuksien resursseja. Siten kielteisistä oleskelulupapäätöksistä tehdyt valitukset saataisiin käsiteltyä nykyistä nopeammin.

Vauhtia toivoo myös työ- ja elinkeinoministeriön (TEM) kotouttamisryhmän kehittämispäällikkö Annika Forsander. Hän muistuttaa, että Maahanmuuttoviraston arvion mukaan vain kolmannes turvapaikanhakijoista tulee jäämään Suomeen.

”Jos johonkin täytyy vähät rahat laittaa, niin niihin, jotka sen oleskeluluvan saavat.”

Myös turvapaikkapäätöstä odottavia pyritään integroimaan yhteiskuntaan. He saavat tietopaketin suomalaisuudesta ja ohjeita lainmukaiseen käyttäytymiseen. Vastaanottokeskuksissa opetetaan suomea neljä tuntia viikossa, ja vapaaehtoiset aktivoivat toimintaan.

”Onneksi vapaaehtoisia on, hakuprosessi kun tuppaa kestämään”, Forsander toteaa.

Oikeusministeri Lindström luonnehti tilannetta todella tulenaraksi, jossa jokainen väärä sana tai teko voi johtaa siihen, että yhteiskuntarauha vaarantuu.

Yhdeksi ratkaisukeinoksi hän väläytti sitä, että Suomeen tulevien maahanmuuttajien kanssa voitaisiin tehdä kirjallinen sopimus siitä, että he ovat ymmärtäneet suomalaisen yhteiskunnan perussäännöt.

Forsander ei ideasta innostu. ”On hankalaa nähdä, mistä siinä sovittaisiin. Ketkä olisivat sopimuksen osapuolia, mihin siinä sitouduttaisiin ja mitkä olisivat sanktiot? Mikä olisi sen juridinen merkitys?” hän kysyy.

Nykyään sopimisen paikka on varsinaisen kotouttamisen alussa. Silloin oleskeluluvan saanut sitoutuu kotoutumissuunnitelmaan. ”Se on sopimuksen tyyppinen asiakirja, joka suuntaa tulevaisuuteen ja työnhakuun”, Annika Forsander kuvaa.

Olisiko nuorten miesten säilömiselle vastaanottokeskuksiin vaihtoehtoa?

”On ja ei”, Söderling arvioi.

”Paras vaihtoehto olisi saada heidät töihin, mutta virallista työlupaahan heillä ei vielä ole.”

Jos tarkastellaan eri maahanmuuttajaryhmien työllistymistä, Suomen kotouttamispolitiikka on epäonnistunut Afrikan pohjoisosista ja läntisestä Aasiasta tulleiden kohdalla. Heidän työllisyytensä jää TEM:n mukaan 40 prosenttiin vielä kymmenen vuoden päästä maahantulosta.

”Suomi on melko lailla valmistautumaton siihen kotiuttamisrumbaan ja perheiden yhdistämisiin, joka alkaa kun lupapäätökset on tehty. On paneuduttava vakavasti näihin kysymyksiin, raflaavat sopimusten vaatimiset ovat populismia”, hän sanoo.

Poliisihallituksen arvion mukaan Suomessa on kirjattu tänä vuonna kaikkiaan muutamia kymmeniä rikosilmoituksia seksuaalirikoksista, joiden tekijäksi epäillään turvapaikanhakijaa. Näistä rikosepäilyistä noin kymmenen koskee raiskauksia.

Raiskausepäilyjen määrästä kertoi perjantaina ensimmäisenä Suomen Tietotoimisto.

Pääministeri Juha Sipilä (kesk) kertoi STT:lle, että määrä oli jo aiemmin tiedossa. Sipilän mukaan ensi viikolla tiedotetaan asiaa koskevista lisätoimista.

HS-työryhmä: Markus Heikkilä, Lasse Kerkelä, Minna Passi, Olli Pohjanpalo ja Marjo Valtavaara

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat