Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miesten määrä hoitoalalla kasvaa – hakeutuvat tehtäviin, joissa on vauhtia ja vaarallisia tilanteita

Kotimaa
 
Rio Gandara / HS
Helsingin Vallilassa asuva Antti Eho sai tällä viikolla työpaikan Helsingin kaupungin kotihoidosta. Hän jatkaa myös dj:n töitä. ”Hoitoalan hienous piilee siinä, että auttaminen on kaiken keskiössä. Kehen se kohdistuu, niin sillä ei ole `merkitystä`, kunhan motiivi on oikea.”
Helsingin Vallilassa asuva Antti Eho sai tällä viikolla työpaikan Helsingin kaupungin kotihoidosta. Hän jatkaa myös dj:n töitä. ”Hoitoalan hienous piilee siinä, että auttaminen on kaiken keskiössä. Kehen se kohdistuu, niin sillä ei ole `merkitystä`, kunhan motiivi on oikea.” Kuva: Rio Gandara / HS
Fakta

Terveydenhuollon tutkintoja

 Lähihoitajatutkinto on sosiaali- ja terveysalan tutkinto. Osaamisaloja ovat: ensihoito, lasten ja nuorten hoito ja kasvatus, mielenterveys- ja päihdetyö, sairaanhoito ja huolenpito, suu- ja hammashoito, vammaistyö, vanhustyö, asiakaspalvelu ja tietohallinta, kuntoutus ja jalkojenhoito.

 Terveydenhuollon ammattikorkeakoulututkinnon nimikkeitä ovat muun muassa terveydenhoitaja, sairaanhoitaja, kätilö, bioanalyytikko, fysioterapeutti, röntgenhoitaja sekä sosiaali- ja terveydenhoitoalan ylempi amk-tutkinto (useita erikoistumisvaihtoehtoja).

Lähteet: Suomen lähi- ja perushoitajaliitto Super ry, opintopolku.fi

Lähihoitajaksi valmistuneiden miesten määrä on hienoisessa kasvussa. Vuosina 2007–2010 noin kahdeksan prosenttia lähihoitajatutkinnon suorittaneista oli miehiä. Vuonna 2011 heitä oli noin 10 prosenttia, ja seuraavana kahtena vuotena määrä on lisääntynyt prosentilla vuotta kohden. Tänä syksynä yhteishaun kautta opintonsa aloittaneista noin 17 prosenttia on miehiä.

Miehet suorittavat myös entistä useammin terveydenhuollon ammattikorkeakoulututkinnon. Esimerkiksi vuonna 2007 sairaanhoitajaksi valmistui 1970 ihmistä, joista 10 prosenttia oli miehiä. Vuonna 2013 sairaanhoitajaksi valmistui noin 2 785 ihmistä, ja valmistuneista 13 prosenttia oli miehiä, kertovat Tilastokeskuksen tasa-arvotilastot.

Sosiaali- ja terveysalan ammattijärjestö Tehyn mukaan miehiä on kannustettu hoitoalalle jo 2000-luvun alusta alkaen.

”Työpaikkoja on kadonnut juuri miesvaltaisilta aloilta, kuten insinöörialoilta. Alan vaihtajia on ohjattu sote-koulutukseen,” sanoo Tehyn kehittämispäällikkö Kirsi Markkanen.

Yksi alan vaihtajista on helsinkiläinen Antti Eho, 45, joka työskenteli vuosia deejiinä ja ravintola-alalla, jossa teki töitä ”patatiskistä hovimestariin”. Iän karttuessa valvominen metelissä alkoi tympiä ja mies kouluttautui lähihoitajaksi. Sekä työ että lapsuudenkoti olivat kasvattaneet kohtaamaan ihmisiä laidasta laitaan.

”Ihmisten auttaminen on tullut minulle äidinmaidossa. Isä oli mielisairaalassa pastorina ja äiti sairaalan sielunhoitajana. Meillä oli aina tupa täynnä erilaisia ihmisiä,” hän kertoo.

Eho valmistui viime keväänä kahden vuoden opiskelun jälkeen ja on ehtinyt olla töissä sairaalan psykogeriatrisella osastolla, nuorten kuntouttavassa työtoiminnassa sekä kansalaistoiminnan koordinaattorina. Erikoistumisalakseen hän valitsi mielenterveys- ja päihdetyön.

Kuntien ja kuntayhtymien mielenterveyspuolella työskentelevistä lähihoitajista lähes puolet oli miehiä vuonna 2014. Tämän lisäksi miehet hakeutuvat terveydenhuoltoalalla tyypillisesti sairaaloihin, ja niissä esimerkiksi päivystyspoliklinikoihin tai leikkaussaleihin.

”Eli sellaisiin paikkoihin, missä on vauhtia ja vaarallisia tilanteita”, kuvaa Tehyn tiedottaja Jaana Reijonaho.

Myös ensihoitajat, jotka työskentelevät pääasiassa ambulansseissa, päivystyspoliklinikoilla ja teho-osastoilla, ovat usein miehiä. Esimerkiksi kuntien ja kuntayhtymien sairaankuljetuksen ensihoitajista noin kaksi kolmasosaa oli miehiä vuonna 2014.

Alan kouluja kiertäneen Suomen ensihoitoalan liiton 1. varapuheenjohtajan Timo Hurskaisen tuntuman mukaan naiset hakeutuvat kuitenkin ensihoitajiksi aikaisempaa innokkaammin.

”Ensihoidossa työ on fyysisesti kuormittavaa, mikä karsii naisia. Sitä työ on kyllä joka puolella, kun kiire lisääntyy ja henkilökuntaa vähennetään”, Hurskainen sanoo.

Hoitoala on kuitenkin yhä naisten käsissä: noin 85–90 prosenttia kuntien ja kuntayhtymien terveydenhoitohenkilökunnasta on naisia.

”Perinteet ovat aika voimakkaat, kestää ennen kuin ne muuttuvat. Olisiko palkkatasollakin merkitystä, että ei haluta hakeutua tällaiselle alalle”, Markkanen sanoo.

Tehyssä toivotaan, että ala miehistyisi. Markkasen mukaan se parantaisi työyhteisöjen vuorovaikutusta ja toisi esimerkiksi insinöörialalta tulleiden myötä erilaista perspektiiviä hoitotyöhön. Myös uransa alussa oleva Eho pitää tärkeänä miesten saamista alalle niin työyhteisöjen hengen kuin asiakkaidenkin takia.

”Esimerkiksi autettavia miehiä on todella paljon. He tarvitsevat usein keskustelukumppania, naisille ei ehkä uskalleta puhua kaikista asioista.”

Ne harvat miehet, jotka hakeutuvat terveydenhoitoalalle, hakeutuvat usein johtotehtäviin. Viime vuonna terveydenhuollon johtoasemissa, kuten kuntien terveysjohtajina ja sairaanhoitopiirien johtajina, vajaa kolmannes oli miehiä.

Yhä dj:n töitä tekevä Antti Eho ei haaveile esimiesasemasta, vaan lisäkoulutuksesta, jonka avulla voisi hakeutua ulkomaille.

”Sosionomipapereilla aukeaisi enemmän mahdollisuuksia tehdä tätä työtä. Ja Suomen rajojen ulkopuolella on korkeakoulututkinnolla helpompi hakea töitä.”

Tilastokeskuksen tilastossa on mukana opetushallinnon alaisen koulutuksen lisäksi myös esimerkiksi työvoimakoulutukset ja näyttötutkinnot.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat