Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Oppositio vaatii Stubbia tilille vääristä tiedoista

Kotimaa
 
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Alexander Stubb myönsi lauantaina blogissaan antaneensa väärää tietoa kansanedustajille siitä, kuinka laajasti Suomen viranomaiset kannattavat hallintarekisteriä.
Alexander Stubb myönsi lauantaina blogissaan antaneensa väärää tietoa kansanedustajille siitä, kuinka laajasti Suomen viranomaiset kannattavat hallintarekisteriä. Kuva: Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva
Fakta

Hallintarekisteri

 Suomalaiset saavat nykyään omistaa osakkeita vain suoraan arvo-osuustilien kautta.

 Järjestelmä on turvannut yleisöjulkisuuden ja viranomaisten tiedonsaannin.

 Finanssialan keskusliitto FK ja valtiovarainministeriö ajavat Suomeen hallintarekisterijärjestelmää.

Sosiaalidemokraattien, vasemmistoliiton ja vihreiden eduskuntaryhmien johtajat vaativat valtiovarainministeri Alexander Stubbilta (kok) selvitystä tämän eduskunnassa antamista vääristä tiedoista. Stubb myönsi lauantaina blogissaan antaneensa kansanedustajille väärää tietoa siitä, kuinka laajasti Suomen viranomaiset kannattavat hallintarekisteriä.

Blogissaan Stubb pahoitteli vääriä lausumisiaan eduskunnan kyselytunnilla.

Opposition puoluejohtajista vasemmistoliiton Paavo Arhinmäki ja vihreiden Ville Niinistö vaativat Stubbia vastuuseen virheellisistä lausunnoistaan. Pääministeri Juha Sipilä (kesk) puolestaan antoi tukensa Stubbille.

Väärien tietojen antamista eduskunnalle pidetään hyvin moitittavana varsinkin, kun kyseessä on ministeri.

Hallintarekisteri nousi esille eduskunnan kyselytunnilla torstaina. Hallintarekisteriä puolustava Stubb sanoi eduskunnassa, että ”noin 90 prosenttia lausunnoista on itse asiassa myönteisiä”.

Helsingin Sanomien selvityksen mukaan hallintarekisteriä kannattaa noin kymmenen prosenttia siitä lausuneista viranomaisista.

Sosiaalidemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman vaatii, että Stubbin on annettava eduskunnalle selvitys kaikista tämän viikon vääristä lausunnoista.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen vaatii suoraan, että eduskunta äänestää ministeri Stubbin luottamuksesta. Tämä tapahtuisi niin, että hallitus antaa ensin tiedonannon Stubbin lausunnoista ja toiminnasta.

”Tällöin mitataan myös, hyväksyvätkö keskustan ja perussuomalaisten kansanedustajat sen, että ministeri Stubb on antanut virheellistä tietoa eduskunnalle ja pyrkinyt salailemaan lakihankkeeseensa tulleet viranomaisten kriittiset lausunnot.”

Vihreän eduskuntaryhmän puheenjohtaja Outi Alanko-Kahiluoto katsoo, että ”valehtelu on hyvin vakavaa valtiovarainministerin asemassa”.

”Vihreä eduskuntaryhmä vaatii hallitusta ilmoittamaan, nauttiiko Stubb enää sen luottamusta.”

Oikeisto-opposition eduskuntaryhmien kannat olivat Stubbin kannalta ymmärtäväisempiä. Rkp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson ei vaadi lisäselvityksiä, mutta pitää koko hallintarekisterin säätämisprosessia huolestuttavana.

”Ehkä kaikkein eniten arveluttaa se, ettei VM:n vero-osaston lausuntoa ole haluttu julkistaa lausuntojen yhteenvedossa. Se on osaltaan huolestuttavaa ja syö uskottavuutta.”

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman tyytyy Stubbin julkiseen anteeksipyyntöön. Sen sijaan koko hallintarekisterin hän panisi uudelleen harkintaan.

”Jos hallitus ei pysty tuomaan sellaista esitystä hallintarekisteristä, joka takaa avoimuuden ja verotuksen kannalta oleellisten tietojen saannin, hanketta ei kannata siinä muodossa edistää.”

Hallituspuolueiden eduskuntaryhmiltä Stubbin anteeksipyyntö saa tukea. Kaikille riittävät Stubbin pahoittelut.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtajan Sampo Terhon mukaan eduskuntaryhmällä on kuitenkin suuria varauksia itse hallintarekisterin suhteen.

”Jotta uudistus voisi saada kannatuksemme, on vedenpitävästi todistettava sen taloudelliset hyödyt ja ettei järjestelmän väärinkäytöksille jää mahdollisuutta.”

Finanssialan keskusliiton hallituksen puheenjohtaja Reijo Karhinen arvioi lauantai-iltana Twitterissä, että hallintarekisteri on ollut prosessina huono ”alusta alkaen”. Hänestä kyseessä ei silti ole Suomen olennaisin ongelma juuri nyt.

Poliisi, syyttäjä ja verottaja ovat vastustaneet hallintarekisteriä juuri sen takia, että se tarjoaa uusia työkaluja talousrikollisille.

Rekisteri helpottaa omistusten piilottamista ulkomaille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat